Esi pati sev ūdensaerobikas trenere: sagatavojies peldēšanai

Esi pati sev ūdensaerobikas trenere: sagatavojies peldēšanai

17. Jul 2013, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tveicīgā saule un uzsilušais ūdens jūrā, ezeros un upēs tā vien vilina nodarbības sporta klubā vismaz uz vasaras mēnešiem nomainīt pret aktivitātēm pludmalē. Zinot svarīgākos ūdens aerobikas veidošanas pamatprincipus, arī pati sev uz laiku vari būt lieliska trenere.

Pirmais solis – definē mērķi

Tāpat kā ar jebkurām citām fiziskām aktivitātēm, arī pirms peldēšanas jānoskaidro mērķis, ko ar tās palīdzību vēlies sasniegt. Vai vēlies uzlabot savu fizisko sagatavotību, šādi palielinot sevī spēka rezerves un uzlabojot koardināciju, izturību un lokanību?

Vai arī vēlies, lai ūdens tev kalpo ārstnieciskiem nolūkiem – kā muskuļu relaksācija un skriemeļu atslogošana? Lai arī uz kuru no šiem diviem jautājumiem atbildot vairāk apstiprinoši pamāji ar galvu, zini – vēlamo rezultātu var sasniegt tikai tad, ja regulāri būsi fiziski aktīva.

Tad izvērtē savu dienas/ nedēļas režīmu. Svarīgi, lai vari fiziskajām aktivitātēm veltīt vismazdivas stundas nedēļā (ieteikums iesācējām! Pārējās to var darīt vēl biežāk.). Lai nostiprinātu arī vēdera muskulatūru, ūdens aktivitātes pludmalē vari kombinēt ar aerobiku sporta zālē.

Ja tev ir kādas veselības problēmas, obligāti par tām konsultējies ar savu ārstu.Peldēšana un ūdens aerobika īpaši ieteicama sievietēm, kuras cieš no osteoporozes, osteohondrozes, mugurkaulu slimībām, paplašinātām un varikozām vēnām. Bet no ūdens priekiem jāuzmanās elpošanas ceļu slimību gadījumā, pēc infarkta vai nopietnām kardioloģiskām slimībām.

Ūdens aerobiku ļoti iecienījušas arī grūtnieces, jo ūdenī atslābinās saspringtie muguras muskuļi. Bet, ja ir pazemināta placenta (vai citas ar grūtniecību saistītas problēmas), šīs nodarbības nebūs piemērotas, jo ūdens vēl vairāk mīkstina dzemdes kaklu.

Kā Tu peldies? Vai izmanto peldes arī vingrošanai? Kādus vingrinājumus ūdenī veic?

* Šodien dodamies nopeldēties tāpat vien un ūdenī padomāt, ko īsti vēlamies ar ūdens pelžu palīdzību sev atrisināt? Bet rītu jau ķeramies klāt nākamajam solim, šeit pat Māmiņu Klubā!

17. Jul 2013, 12:40

Kā man patīk peldēt, tikai jau otro vasaru man tas ir liegts (šovasar zīdu mazo). Peldēšana nostiprina visus ķermeņa muskuļus. Es peldēju turp apakaļ pricipā ezerā. Iesaku visām sievietēm kaut staigāt pa ūdeni (tā lai ciskas un puncis ūdenī un ideāli, lai kontrolētu savus mazos bērnus ūdenī), jo ūdens rada berzi un dedzina taukus.