Eksperts iesaka: 3 padomi izcilas kafijas pagatavošanai mājās

Māmiņu klubs
Māmiņu klubs 17. februāris 2017 00:00
181

Kafijas eksperts Gatis Zēmanis ir pārliecināts – pēdējo gadu laikā augušas iedzīvotāju zināšanas kafijas jautājumos, tomēr ir viegli apjukt starp plašajiem kafijas pagatavošanas veidiem un daudzveidīgajiem rīkiem. Rimi Gardēži komandas eksperts apkopojis trīs vienkāršus pamatprincipus, lai pagatavotu izcilu kafiju mājas apstākļos. 

“Kā īstenam kafijas gardēdim man mājās ir pieejami dažādi rīki kafijas pagatavošanai. Ja vēlos iepriecināt ciemiņus ar espreso vai kapučīno, tad izmantoju kapsulu automātu ar labu tvaika padevi perfektu piena putu pagatavošanai. Kad sieva pagatavo klasisku itāļu tiramisu, nevaru iedomāties neko labāku par svaigu, ar patīkamu skābuma līmeni apveltītu Etiopijas kafiju. To mēdzu gatavot mokas kanniņā, izmantojot aeropresi. Tāpat kafiju mēdzu gatavot arī franču presē. Protams, dzeru arī aplejamo kafiju krūzītē, ko izvēlos 40% gadījumu. Tomēr, neatkarīgi no izvēlētās kafijas pagatavošanas metodes, vienmēr pieturos pie galvenajiem ieteikumiem dzēriena pagatavošanā,” pieredzē dalās Rimi Gardēži komandas kafijas eksperts Gatis Zēmanis.

1. Pievērs uzmanību kafijas svaigumam

“Ar kafiju ir tieši tāpat kā ar maizi – jo tā ir svaigāka, jo garšīgāka,” uzsver Gatis. Izvēloties kafiju, pievērs uzmanību tās ražošanas datumam – jo svaigāka kafija, jo vairāk vērtīgā aromāta tā būs saglabājusi. Kafiju ir ieteicams uzglabāt tajā pašā iepakojumā, kurā tā ir iegādāta, jo tās lielākie ienaidnieki ir gaiss un gaisma. Tāpēc tās pārbēršana skaistā stikla traukā garšu neuzlabos, bet gluži pretēji – pasliktinās. Vislabāk, ja mājās ir pieejamas kafijas dzirnaviņas, tad var iegādāties pupiņu kafiju un samalt to tieši pirms kafijas pagatavošanas. 

2. Izvēlies pareizo ūdeni

Kafijas garšu ietekmē ne vien pati kafija, bet arī ūdens, kurā tā tiek pagatavota. Tam ir jābūt ar zemu dzelzs sastāvu, neitrālu PH līmeni un sabalansētu minerālu sastāvu. Vislabāk pagatavošanai izmantoto filtrētu krāna ūdeni vai attīrītu ūdeni no pudelēm. Ūdens temperatūrai jābūt robežā no 92 līdz 96 grādiem pēc celsija. Ja temperatūra būs virs 96 grādiem, kafijai parādīsies rūgtena piegarša. Bet, ja ūdens temperatūra būs zemāka par 92 grādiem, kafija neatklās visu savu aromātu. Tiem, kam mājās nav pieejams ēdiena termometrs, pirms apliet kafiju ar verdošu ūdeni, ieteicam divas minūtes ļaut ūdenim atdzist.

3. Izmanto tikai tīrus rīkus

Kafijas pagatavošanā izmantotajiem rīkiem ir jābūt tīriem, jo kafija ļoti viegli uzsūc mitrumu. Ja kafijas un tējas pagatavošanai izmantojat vienu un to pašu franču presi, tā pēc katras lietošanas reizes ir kārtīgi jāizmazgā, pretējā gadījumā var tikt bojāta kafijas unikālā garša. Tāpat viena no būtiskākajām lietām, kas ietekmē dzēriena garšu un aromātu, ir ekstrakcijas laiks jeb tas, cik ilgi kafija saskaras ar ūdeni. Piemēram, espreso pagatavošanas aparātā tās ir aptuveni 25 sekundes, jo ūdens tiek padots zem liela spiediena. Savukārt mājas apstākļos, izmantojot franču presi, tam nevajadzētu būt ilgākam par 4 – 5 minūtēm, jo tad var rasties nepatīkama pēcgarša.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Liene_O.K. 19. februāris 2017 16:53 dragamor

Visticamāk ar kapsulām domāts-sapresēta kafija kapsulu izskatā.;)Automāti,kā Nescafe un u.t.t.tiek liktas kā jau minēji,plastmasa kapsulas kurās šķīstošā kafija iekšā un late,mokka vai kapučīno vēl nāk līdzi sausais piens.Šeit gāja runa par kafijas automātu kur pienu var atsevišķi uzkarsēt līdz stingrām putām.

Elionore 17. februāris 2017 09:54

Paldies par rakstu! Ļoti mīlu kafiju un, kā reize, dzerot savu rīta kafiju, pagatavotu mokas kanniņā, bija baudāmi izlasīt, kā arī raisīja pārdomas par niansēm kafijas gatavošanā. :)

dragamor 17. februāris 2017 08:53

Un kāds būtu modelis tam kapsulu automātam? Un kāds ir princips šādam automātam, tas karstais ūdens tiek izspiest caur to plastmasas kapsulu? Tas ir veselīgi? Šādiem automātiem parasti ir daudz dažādu plastmasas detaļu, tajā pašā laikā nav atrodama inormācija, kāda veida plastmasa tā ir? Ja vēl ņem vērā, ka tas ir ļoti karsts ūdens, kas tur iet cauri, tad kas ir tas ko iegūstam?