Ejam pārgājienā!?

Ejam pārgājienā!?

26. Jul 2017, 07:00 lauvinja lauvinja

Ceļot var ne tikai ar auto un lidmašīnu, bet arī doties kājām. Pārgājiens nebūt nenozīmē iet visu dienu, jebkādos laika apstākļos līdz pilnīgam pagurumam. Pārgājiens var būt visnotaļ jautra padarīšana un labi piemērots atpūtai kopā ar bērniem.

Pārgājienu mēs parasti apvienojam ar pikniku. Īpaši rudens- ziemas – pavasara sezonā, kad laika apstākļi pārlieku nelutina. Līdzpaņemtā kūpošā tēja termosā un uzkodas silda sirdis. Starp citu – uzkodas un maizītes, kā vasarā tā ziemā, ir ērti iepakot folija – vasarā tā palīdzēs uzkodām nesasilt, bet ziemā nesasalt. Protams  folijā nav ledusskapis.

Daudzi teiks – kur tad lai iet, visriņķī pilsēta un mazs bērns. Iesākumā, lai mazie pierastu esam gājuši pārgājienā “līdz tam tālākajam rotaļlaukumam” vai “parkam ap stūri”. Bērniem augot, arī pārgājienu maršruti kļūst garāki. Bet lai jautrāka iešana, tomēr diezgan ilgi vēl ir vēlme iezīmēt konkrētu mērķi – piem. līdz upes ietekai jūrā, vai no upes ietekas jūrā līdz konkrētai vietai.

Protams ir jārēķinās ar bērnu vecumu, vēlmēm, fizisko sagatavotību un noskaņojumu.

Savā laikā nolēmu iet mini pārgājienā (apmēram 2,5 km) ar diviem maziem 5 un 6 gadu veciem puikām gar jūru. Es īsti nebiju novērtējusi bērnu vēlmes. Rezultātā šo ceļu veicām gandrīz 4 stundas, jo puikām bija galvā vien pāris domas – “vai mēs te varam parakties smiltiņās?” un “vai šeit mēs varam nopeldēties?”. Bērniem patika un kopumā tikām pie jauki pavadītas dienas. Un kā bērniem garšoja līdzpaņemtā rupjmaize un ūdens!

Pagājušo nedēļu kopā ar savējiem baudījām jūru, ejot no Bērzciema līdz Engurei – pievārējām 10 km, izpeldējāmies, pasauļojāmies. Lēnu garu un ar baudu.

Starp citu jūras krasts ir ļoti dažāds, kā arī mainīgs līdzi vējiem, laika apstākļiem.

Vai jums patīk iet pārgājienā?

lauvinja lauvinja 26. Jul 2017, 08:20 FejuFeja

Ja ar mazo iet garās pastaigās, tad tiešām nav problēmu, mēs ar 3 gadnieku esam gājuši 5 km un bija ok.

Šoreiz gribējās vairāk plezīru un iespēju mazākajam paplunčāties.

Toties esmu saskārusies ar to, ka vecāki noprotestēja 5 km pārgājienu pirmās klases beigās, jo bērniem būšot par grūtu. Un dzirdējusi stāstu par vecāku sūdzībām, jo 8 klases skolēni ir bijuši pārmocīti 8 km pārgājienā.....

FejuFeja FejuFeja 26. Jul 2017, 07:53

Mēs vairākkārt esam kopā ar dēlu gājuši pārgājienos pa Siguldas mazāk zināmajām takām gar gauju. Maizītes, dzeramais, kāds auglītis līdzi un - aidā! Četrgadniekam nav pilnīgi nekādu problēmu, ejot pa kalnaino apvidu, noiet vismaz 10km.
Bet tas laikam tāpēc, ka pastaigas ir mūsu ikdiena un garākus gabalus mēdxam nostaigāt regulāri. Arī esot ārzemēs, daudz staigājam, apmeklējam dabas parkus.