Dzīvojam plaši mazā telpā: kā iekārtot virtuvi?

Dzīvojam plaši mazā telpā: kā iekārtot virtuvi?

17. Feb 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pareizi iekārtot? Kas jāņem vērā? Kādus materiālus izvēlēties? – un vēl daudz līdzīgu jautāmu rodas galvā, kad pienāk laiks taisīt remontu vienā no svarīgākajām telpām mājoklī – virtuvē. Par virtuves ierartošanu dod padomus pieredzējis dizaineris – Jānis Aizkalns. 

"Pirmais solis telpas remontā un iekārtas maiņā ir telpas plānojuma izpēte. Ikdienā mēs telpu redzam tā, kā esam raduši to uztvert - atbilstoši esošajam iekārtojumam. Tomēr, lai izveidotu kaut ko jaunu, ir nepieciešams abstrahēties no esošās telpas, kā arī ir jāzin precīzs telpas plānojums ar izmēriem, lai varētu plānot telpas iekārtojumu.

Plānot mēbeles un tehnikas izvietojumu ir jāsak ar "galveno trīsstūri": ledusskapis-izlietne-plīts – visam ir jābūt pa rokai. Ja virtuves plānojums ir “taisns", proti, visas mēbeles un tehnika būs pie vienas sienas, tad ir jāatstāj brīvu vietu starp ledusskapi un izlietni, lai, no ledusskapja izņemto, pārtiku būtu kur nolikt. Ir jābūt brīvai vietai starp izlietni un plīti, lai būtu kur nolikt nomazgātos produktus un sagatavotu tos pagatavošanai.

Saplānojot iekārtas izvietojumu, var pievērsties materiālu izvēlei. Mūsdienu materiālu klāsts ir ļoti plašs, kas dod iespēju katram atrast materiālu savai gaumei un kabatai. Tomēr, ir tendences materiālu izvēlē, – Jānis piebilst. – Praktisku un taupības apsvērumu dēļ ir aktuāli jaukt vairākus materiālus. Piemēram, virtuves skapju korpusiem (neredzamā skapju daļa) labāk izmantot lētākus materiālus, tādus kā vienkrāsaina laminēta skaidu plātne. Fasādēm var izmantot materiālu pēc savas gaumes: dabīgo koku, jau pieminēto lamināta plātni, krāsotu MDF vai arī pedējā laikā popularitāti ieguvušo akrilu. Ja izvēlaties akrilu, tad ir jāņēm vērā, ka akrils ir glancēts materiāls un ar laiku viņš skrāpējas un zaudē spīdumu.

Darba virsmām ir divi populāraki varianti: gatavas virtuves virsmas no presēta kokmateriāla – tas arī būtu lētākais variants vai darba virsmas no mākslīgā akmeņa, kas salīdzinoši ir dārgāks materiāls. ASV populāritāti ir ieguvušas betona darba virsmas, bet Latvijā pagaidam šo tehnoloģiju neizmanto.

Laukumam starp darba virsmu un skapīšiem izteiktas dekorēšanas tendences nav. Šo sienas posmu var atstāt krāsotu, bet tas nav praktiski, jo siena ātri nosmērēsies un nomazgāt to ir diezgan grūti. Parasti šo zonu flīzē vai nosedz ar stiklu. Stikli ir dažādi: caurspīdīgi, matēti, tonēti, krāsaini vai ar zimējumiem, tātad arī šeit ir iespēja radoši izpausties.

Skatoties uz tendencēm, tagad modē ir melnā krāsa un salātu zaļā, kaut melnā savu aktualitāti drīz sāks zaudēt. Labākais variants ir izvēleties krāsas atbilstoši gaumei un temperamentam, jo mode mainās diezgan strauji, bet mēbeles paliek uz ilgu laiku,  – iesaka speciālists.

Runājot par funcionalitāti, ir divi skapju veidi: ar atveramām durvīm vai atvilkņu bloki. Kā rāda pieredze, visērtakie virtuves skapji ir ar atviklnēm: tos var taisīt tāda izmēra, kāds ir nepieciešams, kas dod iespēju regulēt arī atvilkņu kopējo daudzumu. Ērtībai atvilknēs iesaku salikt organizātorus: karotēm/dakšām, traukiem, kā arī pannām, mazgājamiem līdzekļiem, utt. Stūra skapjos vislabāk likt grozu sistēmas, jo pateicoties tām, atverot skapi var aizsniegt visu, kas atrodas skapī, un nebūs tukšas, neizmantotas vietas.

Mazām virtuvēm, kur galdam ir maz vai pavisam nav vietas, labs variants ir paceļams galds: tādam galdam virsma nolokas vai paslēpjas skapī. Kad vajag, to var izvilkt, kad nevajag – paslēpt un tā netraucēs.

Ļoti svarīgi piedomāt par elektrību: apgaismojumu un rozetēm. Obligāti ir jābūt izgaismotai darba virsmai, lai būtu ērti strādāt. Labākais risinājums ir lampiņas ievietot zem piekārtiem skapīšiem. Šobrīd arvien populārakas paliek LED lampas: tās gandrīz nepatērē elektrību, neuzkarst un ir ilgmūžīgas. Var izmantot arī hologēna lampas vai dienas gaismas lampas. Parējo gaismu ir jāplāno atbilstoši telpas specifikai un personīgai gaumei.

Rozešu daudzumu un izvietojumu ir jārēķina atbilstoši izmantojamās virtuves tehnikas daudzumam. Ierīces, kuras ir pieslēgtas visu laiku, piemēram tējkannas un kafijas aparātus, vajag, pēc iespējas, likt mazāk izmantojamos stūros, lai tie netraucētu ēst gatavošanai. 

Ja virtuves iekārtas plānošanas gaitā rodas šaubas un jautājumi, labāk vērsties pēc padoma pie speciālista, lai sasniegtu vislabāko rezultātu", – iesaka Jānis.

Kāds ir tavs virtuves dizaina risinājums? 

 

 

KristaVit KristaVit 12. Mar 2021, 21:14

ja nepieciešama virtuve iesaku - http://www.ritenberga.lv
un www.in2house.lv

Tas nozīmē, ieplānojot katru kvadrātmetru😀

čabule čabule 08. Jan 2015, 09:58

Plaši mazā telpā? Nesaprotu kā to saprast?