Dodamies ceļojumā! Ko likt aptieciņā?

Dodamies ceļojumā! Ko likt aptieciņā?

10. May 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kaut arī brīvdienas un ceļojumi saistās ar bezrūpīgu atpūtu, diemžēl neviens nav pasargāts no negaidītām veselības problēmām. Traumas, alerģiskas reakcijas, gremošanas traucējumi pēc eksotisku ēdienu baudīšanas, apdegumi un kukaiņu kodumi ir dažas no problēmām, kas var uzglūnēt atpūtniekiem. Jo īpaši piesardzīgiem jābūt, ja ceļojat kopā ar bērniem. Tieši tāpēc ikvienā ceļa somā būtu jābūt arī aptieciņai. Kas tajā jāliek, lai ātri tiktu galā ar biežāk sastopamajām veselības problēmām, stāsta “BENU Aptieka” farmaceite Iveta Zicāne.

1. Recepšu un alerģiju medikamenti
Visupirms būtu jāpārliecinās, ka aptieciņā tiek iekļauti recepšu medikamenti, kā arī medikamenti pret akūtām alerģijām, ja kādam no ģimenes ir ārsta nozīmēts lietošanas kurss. Rūpīgi pierakstiet arī medikamentu nosaukumus un nozīmētās lietošanas devas. Savukārt, ja kādu recepti nepieciešams pagarināt, tad savlaicīgi jāieplāno ārsta apmeklējums. Ja plānojat brīvdienas ārzemēs, ņemiet vērā, ka ir zāles, kuru tirdzniecība citās valstīs nav atļauta vai kuras nav pieejamas. Latvijā ir iespēja iegādāties arī ļoti dažādus bezrecepšu pretalerģijas medikamentus.

2. Pretsāpju un pretdrudža medikamenti
Varētu šķist, ka saaukstēšanās un paaugstināta temperatūra piederas aukstam laikam, tomēr slimību simptomus itin bieži izsauc arī karstums. Visbiežāk to izraisa straujas temperatūras maiņas, dodoties ārā no kondicionētām telpām. Protams, nekad nav izslēdzamas arī negaidītas galvas, zobu vai cita veida sāpes. Šādiem gadījumiem vislabāk aptieciņā ņemt līdzi medikamentus, kas gan noder pret sāpēm, gan mazina temperatūru. Šādām mērķim labi kalpos, piemēram, paracetamols, aspirīns, kā arī pretsāpju, pretiekaisuma līdzeklis ibuprofēns. Tomēr jāuzsver, ka gadījumā, ja sāpes vai drudzis nemazinās, palīdzība jālūdz ārstam.

20170505002801-82941.jpg

3. Deguna pilieni
Gadījumiem, ja brīvdienu laikā parādās iesnas vai deguns “aizkrīt” karstuma dēļ, deguna pilieni lieti noderēs, jo atvieglos elpošanu. Jāatceras, ka ilgstoši lietoti tie bojā deguna gļotādu.

4. Līdzekļi pret vēdera problēmām
Ir dažādi iemesli, kāpēc vēdera problēmas ir tik bieži sastopama atpūtnieku kaite. Karstā laikā pārtika bojājas ātrāk, un nereti vēders var arī kļūt jutīgs pret jauniem ēdieniem. Tāpat diareju var izraisīt arī rotavīrusi, kas uzņemti ar netīrām rokām. Ja nu šāda problēma kādam no ģimenes locekļiem atgadās, to sekmīgi iespējams novērst ar aktivētās ogles palīdzību. Tāpat aptieciņā būtu jāiekļauj arī pulverveida dzēriens, kurš uzlabos kuņģa-zarnu trakta darbību. Jāuzsver, ka diarejas gadījumā ieteicams ēst ļoti maz, tā vietā pēc iespējas vairāk jādzer ūdens vai saldināta tēja, kas atjauno sāļu līdzsvaru organismā.

5. Līdzekļi pret sliktu dūšu
Ceļojot ar bērniem, aptieciņā noteikti vajadzētu iekļaut līdzekli pret sliktu dūšu. Aptiekā ir pieejami īpaši līdzekļi, kuri paredzēti tieši kinetozes jeb jūrasslimības mazināšanai. Tie mazinās nelabumu arī automašīnās un citos transportlīdzekļos. Ja ir zināms organisma jūtīgums pret pārvietošanos ar dažādiem transporta līdzekļiem, medikamentu vēlams ieņemt jau pirms ceļojuma. Ja nelabums jau piemeklējis kādu no ceļotājiem, to novērst palīdzēs ingvera tabletes. Ingvera tabletes var lietot no 2 gadu vecuma, bet mazākiem bērniņiem var dot ¼ daļu no tabletes.

20170505002833-57293.jpg

6. Pirmā palīdzība traumu gadījumā
Diemžēl arī lielākas un mazākas traumas ir risks, ar kuru jārēķinās, dodoties brīvdienās, it sevišķi, ja ceļojat kopā ar aktīviem bērniem. Mazāku traumu aprūpei aptieciņā obligāti jābūt antiseptiskiem līdzekļiem, kā arī plāksteriem un pārsējiem. Gadījumos, kad iegūti nobrāzumi vai viegla sagriešanās, brūcei uzreiz nepieciešama dezinfekcija. Lieti noderēs labi pazīstamais ūdeņraža peroksīda šķīdums, taču aptiekās pieejami ir arī antiseptiski līdzekļi, kas lietojami gan uz ādas brūcēm, gan uz gļotādas. Vieta aptieciņā jāatvēl arī plāksteriem, kas noderēs ne tikai sagrieztam pirkstam, bet arī tulznām un citām ķibelēm. Nopietnākām traumām noderēs pārsējs un elastīgā saite.

7. Līdzekļi kukaiņu kodumiem
Dodoties izbraucienos pie dabas, ikvienā aptieciņā būtu jābūt ērces un citus kukaiņus atbaidošam līdzeklim. Ja nu kādu ģimenes locekli sakodusi bite, ods vai cits kukainis, lieti noderēs šādiem gadījumiem paredzēti geli, kas mazina niezi un pampumu. Protams, risku saslimt ar ērču encefalītu mazina vakcīna. Par nepieciešamajām vakcīnām pie ārsta jāpainteresējas arī pirms došanās uz eksotiskākiem galamērķiem.

8. Līdzekļi pret saules apdegumiem
Neatkarīgi no tā, vai dodaties atpūtā tepat pie Baltijas jūras vai uz dienvidu zemēm, saulē jāuzturas ar apdomu. Lai izvairītos no apdegšanas un pārkaršanas, vienmēr jālieto saules aizsargkrēms, kas jāatjauno pēc peldes, kā arī, protams, jāseko līdzi saulē pavadītajam laikam un savai pašsajūtai. Ja nu tomēr gadījies saulē apdegt, aptieciņā būtu jāiekļauj ādu nomierinošs gels vai krēms, ko lietot uz apdegušās ādas.

Kur aptieciņu ierīkot?
Medikamentu uzglabāšanai vislabāk izvēlēties stingra materiāla, hermētiski slēgtu kastīti ar mīkstu ieklājumu. Šāda kastīte būs viegli pārvadājama, un nebūs jāuztraucas par mitruma iekļūšanu tajā. Mīksts ieklājums pasargās stikla pudelītes, ja tādas ir jūsu aptieciņā. Protams, ikviena ceļojuma aptieciņa būtu jāpielāgo plānotajām aktivitātēm.

Lietderīgi arī, kārtojot mantas ceļojumam, neaizmirst somā ielikt mitro salvešu iepakojumu, kas noderēs reizēs, kad tuvumā nav pieejams ūdens, lai nomazgātu rokas vai veiktu bērna ādas ikdienas apkopšanu.


Apceļojot Latviju, noderīgi būtu piefiksēt ģimenes ārstu diennakts konsultāciju tālruni (+371 66016001). Tāpat ātrās palīdzības tālrunis būtu jānoskaidro arī, dodoties brīvdienās uz ārzemēm. Protams, rūpējoties par savu un ģimenes drošību, ieteicams apsvērt arī ceļojuma apdrošināšanas polises iegādi, kas pieejama par ļoti izdevīgām cenām.

20170505000455-39461.jpg