DISKUSIJA: Ķiploks - draugs vai ienaidnieks?

DISKUSIJA: Ķiploks - draugs vai ienaidnieks?

10. Oct 2015, 09:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mēs ar brāli bijām mazi, tētis mums lika ēst ķiplokus. Es ļoti labi aceros, kā viņš ar sviestu apsmērēja rupjmaizi, lai būtu garšīgāk, un pa virsu salika vairākas ķiploku daiviņu šķēlītes. Un tā katru vakaru visa rudens un ziemas garumā.

Līdz pat šai dienai mans tētis ir pārliecināts, ka pateicoties tieši tam, mēs praktiski nemaz neesam slimojuši. Un uz jebkuru manu žēlošanos, ka mani bērni bieži slimo, viņš saka, ka tas ir tāpēc, ka viņi ķiplokus neēd.

Patiešām, ķiploks jau senatnē bijis kā brīnumlīdzeklis dažādu slimību ārstēšanā. Organiskais ķiploka komponents alicīns ir pats jaudīgākais antioksidants pasaulē. Alicīns ir tas, kas spēj bloķēt vīrusu iekļūšanas iespēju cilvēka organismā. Tādas spējas var salīdzināt ar antibiotiku iedarbību. Tiek uzskatīts, ka ķiploks vien mazliet piekāpjas ķīmiskajiem preparātiem, ko lietojam, lai ārstētu saaukstēšanos, vīrusu izraisītas saslimšanas.

Bet par ķiploka spējām stiprināt imunitāti, domāju, ka dzirdējis katrs.

20151008105541-94088.jpg

Tiesa, ir cilvēki, kam jāuzmanas ar ķiploku lietošanu, piemēram,  -

  • ja ir kuņģa čūla vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla
  • ja ir hronisks gastrīts
  • ja ir citas kuņģa - zarnu trakta saslimšanas
  • ja ir aknu saslimšanas
  • ja ir nieru saslimšanas

Tāpat ķiplokus lietot uzturā neiesaka arī grūtniecēm un barojošām mammām!

Daudzi baidās no ķiplokiem dēļ tā toksiskajām īpašībām. Runā, ka tās var iekļūt smadzenēs un divās-trijās reizēs nobremzēt to darbību.

Tās, protams, var būt nepamato, tas runas, ko izraisījuši zāļu un vitamīnu ražotāji, lai aizvāktu spēcīgo konkurentu, bet, kas to lai zina.

Es vairāk sliecos uz to, ka tas palīdz, tāpēc šajā gadā esmu nolēmusi izmēģināt uz sevi un bērniem ķiploka darbību, ir pat izvārīta ķiploku zapte un pagaidām cenšos izdomāt, kā to likt ēst visiem :)

Sakiet, kuru vietu jūsu ģimenē ieņem ķiploks kā ārstniecības līdzeklis? Vai ticat tā iedarbībai un spēkam? Vai dodat bērniem to imunitātes stiprināšanai vai uzskatāt, ka tas tomēr nav tik labs? Varbūt esat ar ķiploku kaut ko ārstējuši? Es, piemēram, esmu dzirdējusi, ka ķiploku uzlējums var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni.

Vai zinājāt par to, kādos gadījumos tas nav ieteicams?

martinja223 martinja223 10. Oct 2015, 23:11

grutniecibas laika kiplokus nevareju eest, jo pec tam divas dienas mocijos ar sliktu passajutu. Sobrid pamazam ieviesu kiploku atpakal sava edienkarte, jo nekadas sliktas izjutas nav. Lietoju gan vairak apceptu pie edieniem vai zupai vienu zobinu piemetu klat. Kaut ka neticas, ka varetu slikti ietekmet, tomer jau no senseniem laikiem kiploku ka zales pret virusiem lieto. Es baroju bernus ar kruti un ari nekasas pretenzijas vai sliktu reakciju neesmu noverojusi

IlvaV IlvaV 09. Oct 2015, 15:17

Nekad pat dzirdējusi nebiju, ka ķiplokam piemīt smadzeņu darbību apturošas īpašības. Mēs ļoti daudz lietojam ķiploku-gan svaigā veidā pie salātiem, piemēram, gan piespiežam klāt mērcē pašās gatavošanas beigās, gan marinādēm utt. Mūsu ģimenē ļoti garšo ķiploks. Gripa slaikā bieži sagriežu ķiplokus un salieku pa māju uz šķīvīšiem, lai izplatās aromāts, līdz ar to arī dezinficējošās īpašības. Ticu, ka tas palīdz nosargāt bērnu veselību. B/D, kur kādreiz mācījās vidējais bērns, ziemas periodā bērniem vienmēr ap kaklu tika liktas ķiploku krellītes. Autore, Tavs tētis ir gudrs cilvēks, domāju, ka viņam ir taisnība😀