DISKUSIJA: Kad savam bērnam sākāt mācīt ceļu satiksmes noteikumus? Un vai vispār to darāt?

DISKUSIJA: Kad savam bērnam sākāt mācīt ceļu satiksmes noteikumus? Un vai vispār to darāt?

07. Oct 2013, 13:12 liigad liigad

Brīvdienās notikušais gadījums manī radīja pārdomas par tēmu, kad bērnam sākt mācīt ceļu satiksmes noteikumus un kad tad tas ir jādara.

 Svētdienā kārtējo reizi devos uz veikalu iepirkt nepieciešamo pārtiku, bet lai nokļūtu veikalā bija jādodas pāri regulējamai gājēju pārejai. Tad nu apzinīgi apstājos un gaidīju, kamēr iedegsies zaļais cilvēciņš un es varēšu doties pāri.

Tā kā šajā vietā ir diezgan dzīva satiksme, tad, protams, ļoti nobrīnījos par kāda jaunieša (aptuveni 10-11 gadi) rīcību un atbildi uz manu aizrādījumu.

Situācija - puika negaidīja, kamēr iedegas zaļais signāls, bet skrēja pāri, bet diemžēl tikai no vienas puses auto nebrauca, un mašīnai, kas pārvietojās pāri gājēju pārejai no kriesās puses bija ļoti strauji jābremzē. Kad puika bija pārskrējis pāri, es teicu, ka jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, jo nākamreiz mašīna var nenobremzēt. Uz ko saņēmu atbildi, ko tiešām negaidīju „Neesi mana mamma, lai mani mācītu.” Pēc šādas atbildes uz ielas paliktu ar muti vaļā.

 

Tad jau pēc veikala apmeklējuma pārdomāju situāciju, kam tad ir jāmāca ceļu satiksmes noteikumi un no kāda vecuma.

Jāsaka, ka esmu bijusi arī autovadītāja vietā, kad braucot man krustojumā pie zaļās gaismas strauji jābremzē, jo mamma ar bērnu (aptuveni 4 gadi) izskrēja uz gājēju pārejas, kaut viņiem dega sarkanais signāls. Jāsaka, ka kājas un rokas trīcēja pamatīgi.

 

Es jau tagad Laurim mācu, ka krustojumu vai ceļu drīkst pāriet tikai, kad deg zaļš cilvēciņš.

 

Gribēju dzirdēt jūsu domas par to, kad tad ir īstais laiks, mācīt bērnam ceļu satiksmes noteikumus un uzvedību esot pie ceļa?  Kam tad būtu jāmāca šīs lietas?

Kā jūs būtu rīkojušās šajā situācijā?

07. Oct 2013, 19:26

Es mācu jau kopš brīža, kad meita sāka staigāt. Vienmēr saku, ka tad, kad zaļais cilvēciņš, tad var iet un kad sarkanais, tad jāgaida. tagad viņai 2 gadi un forši atpazīst krāsas un cilvēciņus.
Pārējos noteikumus arī sāku lēnām skaidrot. Ka jāpaskatās uz abām pusēm, vai nebrauc mašīnas u.tml.

princesemince princesemince 07. Oct 2013, 15:36

Principā laikam sanāk no gada vecuma, kad bija pavasaris un bērns sēžamratos pētīja apkārtējo pasauli. Kad piegājām pie luksafora un bija jāgaida, stāstīju - kādēļ. Šobrīd 4,6g - gājēju noteikumus zina, ceļazīmes (autovadītājiem domātās) arī pārzina, tikai nedomāju, ka vienu uz ielas labprātīgi viņu laistu, jo uzmanības noturība tomēr nav tik spēcīga. Tajā pat laikā - varbūt es iespringstu un bērns būtu daudz patstāvīgāks bez manis nekā ar mani 😉