Dermatoloģe: „Komedoni – tā ir cīņa!”

Dermatoloģe: „Komedoni – tā ir cīņa!”

17. Nov 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda portāla lasītāja vēlas uzzināt: „Vai ir iespējams pilnībā atbrīvoties no komedoniem?”

Uz jautājumu atbild dermatoloģe Līga Jacēviča no Estētiskās Dermatoloģijas klīnikas. 

„Melnos punktiņus jeb tā saucamos vaļējos komedonus veido pastiprinātās tauku dziedzeru darbības rezultātā mata folikula atverēs sakrājušies tauki un atmirušās šūnas.

Tātad mazais, melnais „tārpiņš”, kas paspiežot izdalās, ir atmirušās šūnas un tauki,” skaidro dermatoloģe.

Līga Jacēviča atklāj, ka komedoni ir viens no taukainas – problemātiskas ādas signāliem, jo šāda tipa sejas ādai poras ir plašas un tauku dziedzeri – aktīvi.

Tā nav tikai lokāla problēma, tādēļ komedonus izspiežot un lietojot speciālus krēmus vien, no tiem nav iespējams atbrīvoties uz visiem laikiem.

„Lai gan mehāniska tīrīšana, protams, sejas ādu uz kādu laiku no melnajiem punktiņiem atbrīvo, tomēr tauku dziedzeriem turpinot aktīvi darboties, tie izveidojas atkal no jauna!

No komedoniem gan ir iespējams atbrīvoties arī pilnībā, bet tad ir jādodas pie dermatologa, lai atklātu iemeslu, kādēļ tauku dziedzeri darbojas pārāk aktīvi, veidojot melnos punktiņus, kā arī jālieto speciālista ieteikti medikamenti.

Jāatceras, ka tauku dziedzeru darbību un ādas stāvokli ietekmē arī tāds faktors kā, piemēram, hormonālās izmaiņas organismā. Dažkārt sievietēm, kurām bijusi problemātiska sejas āda, grūtniecības laikā tās kvalitāte ievērojami uzlabojas, un otrādi.

Runājot par komedoniem, jāsaka - to iznīdēšana ir cīņa! Ir jāievēro gan pareiza ādas košana, gan jālieto piemēroti lokālie medikamenti, bet smagākos gadījumos, ja sejas āda ir ļoti taukaina, var būt nepieciešami arī iekšķīgi lietojami medikamenti, kas regulē tauku dziedzeru darbību.

Tomēr šajā gadījumā piemērotāko medikamentu ieteiks dermatologs,” stāsta Līga Jacēviča.

Sejas un roku masāža topošajām un jaunajām māmiņām

Grūtnieču masāža, mazuļu masāža, ķermeņa un sejas masāža, vaksācija Māmiņu Klubā