Dermatoloģe: „Ar pumpām nav jāsadzīvo, tās jāārstē”

Dermatoloģe: „Ar pumpām nav jāsadzīvo, tās jāārstē”

19. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Parasti saka, ka pumpas ir pubertātes pazīmes un ar laiku tās pāries, taču man laikam lemts nomirt ar pumpu uz deguna! :) Vai tiešām  ar pumpām būs jāsadzīvo visu dzīvi?”

Uz jautājumu atbild dermatoloģe Kristīne Cīrule, Veselības Centra 4 Dermatoloģijas un Ķirurģijas klīnikas vadītāja, un Lauma Valeine, skaistuma klīnikas 4.Dimensija dermatoloģe. 

„Noteikti nē! Ar pumpām nav jāsadzīvo visu dzīvi, tās ir jāārstē, un vēlams arī noskaidrot iemeslu, kādēļ tās tik ilgu laiku nepāriet,” iesaka dermatoloģe Kristīne Cīrule.

Kādi tad ir biežākie pumpu veidošanās iemesli?

Dermatoloģe Lauma Valeine atklāj, ka visbiežākais pumpu rašanās cēlonis ir nepareiza, sejas ādas tipam neatbilstoša kopšana. Tātad ādu kopjošie līdzekļi, kurus izvēlamies ikdienas rūpēm par savu seju, nesatur vielas, kas nepieciešamas tieši mūsu ādas tipam.

Tādēļ, lai precīzi zinātu, kāds ir tavs ādas tips, un kāda kopšana tam nepieciešama, ļoti ieteicams apmeklēt speciālistu, kurš to visu pastāstīs. Atceries, ka sejas ādas kopšanas līdzekļus izvēlas, ņemot vērā gan sejas ādas tipu, gan pašreizējo ādas stāvokli!

Vēl vien samērā biežs iemesls, kādēļ veidojas izsitumi, ir gremošanas – kuņģa zarnu trakta problēmas. Mūsu kuņģa zarnu trakta darbību liecina par to, cik labi sagremojas un uzsūcas barības vielas jeb apēstā pārtika. Tad, ja radušās kādas problēmas, tās tiešā veidā var ietekmēt arī ādas stāvokli un veicināt izsitumu parādīšanos.

Tāpat sejas ādas stāvokli bieži vien ietekmē arī hormonālās izmaiņas organismā (dzimumhormonu, vairogdziedzera hormonu, un citu hormonu izmaiņas) un samērā bieži, dažādu izsitumu cēlonis ir alerģiski procesi mūsu organismā. Pumpas var veidoties gan dažādu alergēnu dēļ, gan ādas alerģisko slimību ietekmē.

Protams, izsitumu veidošanos un arī ādas kopējo stāvokli ietekmē arī mūsu ikdienas ēšanas paradumi un uzņemtā pārtika, un vēl viens no samērā biežiem, pumpu rašanās iemesliem, ir dažādas infekcijas. Tieši tādēļ ļoti svarīgi prast pareizi rūpēties par savu sejas ādu, lai infekciju rašanās iespēju mazinātu,” stāsta Lauma Valeine.

Dermatoloģe Kristīne Cīrule šajā situācijā iesaka atrast ādas speciālistu, kuram sieviete uzticas, vai par kuru ir dzirdētas labas atsauksmes, un problēmu risinās klātienē.

Sieviešu Klubs

Kā tu rīkojies, lai uzveiktu pumpas?