Daktere I.Kuģe: "D vitamīns ir jāuzņem katru dienu, pietiekamā daudzumā".VIDEO ieteikumi un ģimenes pieredze

13. Feb 2018, 00:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"D vitamīna trūkums, Latvijas iedzīvotājiem ir katastrofāls", tā atzīst ģimenes ārsts - Inese Kuģe, Māmiņu kluba TV raidījumā. Ir svarīgi saprast, ka D vitamīna uzņemšana, dzīvojot Latvijā ir nepieciešama katru dienu un pietiekamā daudzumā, jo lielākajai daļai, jeb 80% Latvijas iedzīvotāju D vitamīna daudzums organismā ir zem optimālās robežas. 

20180213004036-93370.jpg

D vitamīns un imunitāte ir viens no būtiskākajiem punktiem, pie kuriem mums, dzīvojšiem, šajos platuma grādos, būtu jāapstājas, jo kā pierāda pētījumi, tie cilvēki, kas ikdienā ir lietojuši D vitamīnu, ar saaukstēšanās slimībam slimo pat līdz 15 % mazāk, nekā tie, kuri nelieto. 

Cilvēki, kuriem ir D vitamīna deficīts, uzsākot tā lietošanu, sev piemērotā devā un daudzumā par 50 %, jeb uz pusi samazina saslimšanas iespējamību, nekā tiem cilvēkiem, kuriem ir D vitamīna deficīts un viņi šos vitamīnus papildus neuzņem.

Ļoti bieži cilvēki pie savām saslimšanām un sliktās pašsajūtas vaino zemu hemoglobīna līmeni vai kādu citu cēloni, tomēr, kā norāda daktere Inese Kuģe pēc novērojumiem savā ārsta praksē, uzsākot lietot D vitamīnu cilvēkam samazinās depresijas simptomi un mazinās nespēks. 

Ir jauzņem D vitamīns pietiekamā daudzumā un jāuzņem KATRU DIENU

D vitamīna devas:

Pieaugušajiem - 2000 - 4000 darbības vienības dienā

Bērnam, atkarībā no svara un ēšanas principiem - līdz 1000 darbības vienībām. 

20180213004657-98941.jpg

Ņemot vērā to, ka Latvijā saulains un silts laiks ir krietni mazāku laika sprīdi, nekā aukstais un mākoņainais, lieliska iespēja, kā iegūt D vitamīnu ir ceļojot. Ļoti bieži, ģimens ar bērniem šo veidu izvēlas, lai izvairītos no dažādajām saslimšanām gada aukstajā laikā. Tam piemērotu vietu ir gana daudz, viss atkarīgs no iespējam. 

Mazā Riharda vecāki, ļoti bieži dodas ārpus Latviju, lai baudītu saulainu un siltu laiku.  mazā Riharda mamma Kristīne atklāj, ka kopā ar dēliņu ik dienas uzņem papildus D vitamīnu, atrodoties mājās, Latvijā, jo vasaras šeit ir tik maz. 

Kādi ir D vitamīna lietošanas paradumi ģimenē?  Mazajam Rihardam - 2 pilieni, mammai - 3. Katru dienu. Par papildus D - vitamīna uzņemšanu ģimene vien atļaujas aizmirst laikā, kad atrodas vietā, kur saules un D vitamīna jau tāpat ir daudz!  

Būsim veseli un parūpēsimies par  to, lai saules mūsu organismam pietiek ik dienas. Ja ne dabīgā veidā, baudot saules peldē, tad uzņemot D vitamīnu papildus! 

Vairāk par ceļošanu, tās ieguvumiem, kā arī D vitamīna lietošanu ikdienā, skaties VIDEO: