Dabas dāvana – KRILA EĻĻA

Dabas dāvana – KRILA EĻĻA

18. Feb 2016, 21:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dabas dāvana – KRILA EĻĻA

Viens no vispilnīgākajiem dabiskajiem Omega 3 taukskābju avotiem 

Kad zivju eļļa kļuvusi par pagātni

Krila eļļa ir unikāls Omega 3 taukskābju - EPS (eikozapentaēnskābes) un DHS (dokozaheksaēnskābes) - avots. Līdz šā gadsimta sākumam mēs uzturā kā Omega 3 taukskābju avotu lietojām zivju eļļu. Jāsaka, ka gan kardiologi, gan farmakologi  zivju eļļas lietošanu sirds-asinsvadu slimību gadījumos, ir apšaubījuši jau sen. Tam par pamatu ir zivju eļļā esošo Omega 3 taukskābju forma, proti, šīs taukskābes ir triglicerīdu formā. Savukārt triglicerīdi ir tauki, kuru paaugstināts daudzums organismā izraisa sirds – asinvadu slimību risku.

Tāpēc, kā unikālu atklājumu pagājušajā gadsimtā (pirmie pētījumi minēti 1986. gadā) var minēt krila eļļu, jo šajā eļļā Omega 3 taukskābes ir fosfolipīdu formā. Fosfolipīdi ir ūdenī šķīstoši un mūsu organisma šūnu membrānu sastāvdaļa, kas izskaidro krila eļļas taukskābju spēju šķērsot šūnas membrānu un nokļūt mērķī. Fosfolipīdi ir ne tikai nesējviela taukskābēm, bet arī paši uzrāda vairākas pozitīvas darbības mūsu organismā, piemēram, aizstājot toksīnu bojātos fosfolipīdus šūnu membrānā, it sevišķi mūsu aknās. Tautā fosfolipīdus sauc par “aknu tīrītājiem”.

Tik noderīgais antioksidants - astaksantīns

Krila eļļa ir īpaša ne tikai ar unikālo Omega 3 taukskābju saturu, bet arī tās sastāvā esošo astaksantīnu, kas ir spēcīgs antioksidants. Salīdzinājumam var minēt– astaksantīns ir 6000 reižu aktīvāks par C vitamīnu, 550 reizes iedarbīgāks par E vitamīnu (The Journal of Nutrition and Metabolism). Astaksantīna pozitīvā iedarbība pētījumos ir pierādīta – pie oksidatīvā stresa, iekaisumiem, vispārējās imunitātes paaugstināšanā. Vēl ir pētīts ādas stāvokļa uzlabošanā, kaulu un locītavu saslimšanu gadījumos, pie redzes traucējumiem, pret novecošanos, UV staru bojātas ādas ārstēšanā un citos gadījumos, kuru ārstēšanā ir nepieciešama vispārējā organisma imunitātes paaugstināšana. Astaksantīns atšķirībā no citiem antioksidantiem šķērso hematoencefālisko barjeru, ar ko ir izskaidrojama tā ietekme uz dažādiem smadzeņu darbības traucējumiem.

Kā iegūst krila eļļu?

Ir daudz jautājumu izskanējuši – kas tas krils tāds ir? Un kāpēc tas ir tik uzturvērtīgs? Krils ir ļoti mazs vēžveidīgais, kas pēc izskata līdzinās garnelēm. Tie ir atrodami vēsajos okeāna ūdeņos. Krila eļļa tiek iegūta atklātajos okeānos, tādā veidā neizjaucot dabisko līdzsvaru pārtikas apgādei lielajiem jūras dzīvniekiem – vaļiem, roņiem, pingvīniem.  Ļoti svarīga ir ražotāja atbilstība krila eļļas iegūšanai, proti, svarīgi ir, lai ražotājam būtu sertifikāts  jūras produktu iegūšanai un Labas ražošanas prakses sertifikāts (GMP certifikate), kas apliecina, ka krils tiek iegūts atļautajās vietās un ka krila eļļa ir augstākās kvalitātes.

Pētīta un joprojām pēta

Medicīniskajā bibliotēkā uz šodienu ir publicēti 107 krila eļļas pētījumu rakstu. Kas norāda uz to, ka krila eļļa ir ļoti populāra savu unikālo īpašību dēļ. Tas, ka zinātniskās institūcijas tērē tik daudz laika un naudas pētījumiem, lieliski parāda krila eļļas lielo potenciālu cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanā.

Visvairāk pētītas ir krila eļļas ietekme uz sirds asinsvadu slimībām, artrītu, premestruālo sindromu, holesterīna līmeni, dermatoloģiskām saslimšanām (psoriāze, akne, ādas novecošanās), vispārējā organisma imunitāte, smadzeņu darbības traucējumi (atmiņa) arī vairāki audzēji. Ar pētījumiem var iepazīties medicīniskās bibliotēkas datu bāzē: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed.

Noteikti jāievēro devas!

Vērts ir atzīmēt krila eļļas devas, kas ir izmantotas pētījumos, proti, tās ir no 1000 – 3000 mg dienā.  Šis ir ļoti būtisks aspekts, jo uzņemot mazākas devas, varam nesasniegt gaidīto iedarbību.

Dr. pharm. Līga Krīgere

 

Tikai līdz 31.03.2016. krila eļļai Sanderson 30% ATLAIDE!

Vairāk par piedāvājumu->>