Ceturtais uzdevums: Preces mājai un ģimenei - plānotas

Ceturtais uzdevums: Preces mājai un ģimenei - plānotas

26. Oct 2016, 16:49 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Ģimenes budžets ir visai sarežģīta padarīšana, jo to jādala visiem, kā jau iepriekšējos uzdevumos rakstījām - pārtikai, saimniecības precēm, bērniem un ģimenei kopumā. Galvenais, ko pirms gada sakārtojām dokumentāli, bija savs īpašums, sava ģimenes māja, tam arī maksimāli novirzījām visus savus ienākumus, uzkrājumus, tur nu ietaupīt nebija iespējams. Ja valsts nodeva ir tāda, tad tā arī tāda ir, ja novērtēšanu vajag, tad tas maksā tik un tik, ne pa draugam, ne uz akcijām, nu nekā, lai kā arī vēlētos. Attiecāmies no daudz kā, bet primārais mums visiem bija sava māja.Ikmēneša kredīa maksājums ir daudz mazāks, nekā īŗe par dzīvokli un komunālie maksājumi ir tikai tik, cik elektrība un atkritumu izvešana. Ļoti liela ekonomija ģimenes budžetā šajā sferā ir, bet...

Lielo pirkumu ir arvien vairāk

Tagad, kad ir sava māja, vajadzību mājai un ģimenei nepieciešamajām lietām ir vismaz divas reizes vairāk, nekā tas bija īrētā dzīvoklī. Kad dzīvo savā mājā, gribas visu nopietni, skaisti, ne tikai, lai labi izskatās. Zinām, ka virtuvi nākotnē būvēsim lielāku un citur, ne tagadējā atrašanās vietā, tad to iekārtojām maksimāli ekonomiski, jo tā ir arī dikti maziņa, labi, ja 4m2. Tad nu lūk, ir liela izlietne, divriņķu plītiņa, jo lielāka fiziski tur neietilpst, cepeškrāsns, lielā darba virsma un zem tās glīti vīra gatavoti koka plauktiņi, bet tiem priekšā skaisti aizkariņi. Dažus pie sienas liekamos plauktiņus iegādājos lietotus no tirgotājiem, kuri ieved lietotas mēbeles no Vācijas. Nesanāca arī ļoti dārgi, pārsvarā šādas būvniecības lietas iepērkam veikalā DEPO, vai arī Merlin veikalā Polijā. Mēs, protams, šo budžeta daļu plānojam, bet bieži vien šie plāni paši no sevis izmainās. Piemēram, saplīst vecais labais TV, kādu laiku dzīvojam bez, bet tad apzināmies, ka bez nu nekādi nevar un pus gadu gaidīt līdz mūsu plānam, nevaram. TV iegādajāmies Elektronics veikalā, tur vīram strādāja paziņa, kurš ieteica labāko mūsu maciņam un mūsu vajadzībām. Esam ļoti apmierināti.

20161026155837-40430.jpg

Jauns kamīns viesistabā

Tad nolēmām, ka ziema jāsagaida ar jaunu kamīnu, skaistu kamīnu, kurš tā arī paliks viesistabā. Bijām noskatījuši citu, bet veikalā uz vietas iztaujājot pārdevēju sapratām, ka tas mūsu ģimenei īsti neder un nepieciešams kas nopietnāks. Man ļoti patīk zinoši pārdevēji un tādi, kuri izvērtējot katra individuālās vajadzība piemeklē noderīgāko un praktiskāko, jo mēs nefunkcionālas lietas nepērkam, neuzķeramies reklāmas trikiem, tik bagāti neesam :) Pirkumus cenšamies veikt no finansēm, kas ir pieejamas, neaizņemties bankā, vai ātrajos kredītos. Sanāk milzīgu summu pārmaksāt un būt atkarīgiem no viņiem. Ja nevaram atļauties un tas nav pirmās nepieciešamības pirkums, pagaidīsim, līdz to varēsim nopirkt. Lai pieslēgtu centrālo apkuri, katru mēnesi cenšamies nopirkt kādu radiatoru, lai šī summa nebūtu tik jūtama. Un gan jau pavisam drīz arī centrālā apkure mums būs.

20161026160244-81275.jpg20161026163702-50895.jpg

Beidzot mums pašiem sava sēta

Tā kā vīrs ir sētu uzstādīšanas meistars, savu sētu mājai vēlējos jau pirms gada, bet bija citi daudz svarīgāki tēriņi. Sēta bija nepieciešama, lai mūsu pagalmā nenāktu kaimiņu suņi, nevandītos pa mūsu atkritumu konteineriem, nekakātu mūsu pagalmā. Pagaidām sēta mums veras manuāli, jo pults sistēmai vēl nedaudz jāsakrāj. Visu uzreiz jau nevar. Pašlaik tā ir skaista, funkcionējoša, bet ne ar visām ekstrām, taču galvenais ir

20161026160908-88768.jpg20161026160931-17922.jpg

Sadzīves tehnika - veļasmašīna

Pagājušo gad, kad nācās pagulēt ilgāk slimnīcā, mājās saplīsa veļasmašīna, tā savu laiku jau bija nokalpojusi. Domāju, ka mammas sapratīs, ko nozīmē viens pats mājās vīrietis ar bērniem un bez veļasmašīnas. Tas bija periods, kad plānojām citus izdevumus - zāles plāvēju, trimmeri, jaunu ūdens sūkni, tādēļ vīrs nolēma pamēģināt iegādāties lietotu veļasmašīnu. Ziniet, kā tas viss beidzās - sabojāta veļa, jo veļasmašīna pati no sevis ūdeni uzvārīja līdz ārprātam un beigās tāpat noplīsa. Secinājumi - skopais maksā divreiz. Tā nu atlikām citus primāros pirkumus un nopirkām jaunu veļasmašīnu, arī izvērtejot mazgāšanas biežumu, pajomus un elektrības patēriņu. Esam ļoti apmierināti.

20161026161451-72144.jpg

Auto ģimenei

Ģimenes auto arī ilgi plānojām, šis pirkums gan mums ir kredītā, tik daudz sakrāt nevaram un tik daudz nepelnām, lai aizbrauktu un nopirktu skaidrā naudā, vai ar bankas karti. Mums bija ļoti svarīgi, lai auto ir busiņš ar vismaz 5 sēdvietām, lai tam ir liels kravas nodalījums un tas nebūtu milzīgs, lai tas būtu ērts gan ģimenes izbraukumiem, gan ikdienai, gan arī strādājot. Bija daudz piedāvājumu, bet ne tādi, kas mums būtu atbilstoši. Aplūkojām daudz, bet izvēlējāmies ilgi. Lai nebūtu jānopērk un tad jādomā, kā samaksāt pa remontiem, brālis to novērtēja no tehniskās puses, arī ar auto pirkumu esam ļoti apmierināti, dēlam nav kauns, ja viņu pieved pie skolas, varam visi ērti sasēsties, braucot tālus pārbraucienus mugura nesāp un, ja nepieciešams, iespējams gulēt uz matračie lielajā kravas nodalījumā. Pašlaik ļoti aktuālas ir arī ziemas riepas automašīnai, arī tās mēs pirkām jaunas un kvalitatīvas, jo drošība mums ir pirmajā vietā, dzīvojam mežā, kur ne vienmēr meža ceļu kaisa un šķūrē.

Gadās arī impulsa pirkumi

Pa retam, protams, gadās arī impulsa preces, kā, piemēram, lielais baseins bērniem. Es uzskatu, ka bez tā mēs mierīgi varējām iztikt šovasar, jo upe mums ir 50m no mājas sētas. Bērni baseinu izmantoja arī ļoti reti, ar to bija lielaka ķēpa, nekā jēga. Bet nu, vīrs domāja savādāk un vēlējās mūs visus iepriecināt.

20161026162950-33940.jpg20161026163015-18839.jpg

Ikgada ceļojums ģimenei

Esam ieviesuši tradīciju,ka katru gadu reizi gadā brauksim visi kopā ceļojumā, īpaši daudz to neplānojam, jo skatāmies pēc finansēm un laika. Pagājušo gad tas bija ceļojums pa Latgali, šogad ceļojām uz Krakovu Polijā. Tad naudu tērējam tik, cik mums bija iespēju - paši plānojām maršrutu, paši meklējām aibnb apartamentus, paši stūrējām.

Runājot vēl par ļoti nozīmīgiem tēriņiem visai ģimenei:

1. Interneta pieslēgums, mums derēja tikai viens variants, arī nevarējām izvelēties lētāko

2. TV programmas, tur nu gan mums ir lētākais mūsu vēlamajām programmām

3. LED spuldzītes, tās mēs pērkam, jo esam ievērojuši, ka tā elektrību iespējams ietaupīt

4. Lietas dārzam - zālespļāvējs, trimmeris, "kerčeris", zāģis, dažādi dārza instrumenti. Tās ir preces visai ģimenei, jo dārzā cenšamies strādāt visi.

5. Plānojam lielos pirkumus un tos veicam rindas kārtībā, bet, ja ir akūti kas nepieciešams,plānus koriģējam. 

 

Lielie pirkumi mums plānojas vēl ilgi, tuvāko piecu gadu plāns mums ir. Bet plāns palīdz koncertēties mērķim un tērēt vairāk ar prātu, iegādājoties ilgtermiņa preces un ekonomējot.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 27. Oct 2016, 11:40 Softix

Mīļš paldies 😀

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 27. Oct 2016, 11:40 inleila

Mums pagaidām ir malkas apkure un ļoti aukstā laikā, pie -25, izmantojam arī elektriskos sildītajus. Bet centrālā apkure mums būs ar malkas katlu. Pieļauju, ka malkai sezonā pietiks ar kādiem 250eiro. Iepirkām pirms 2 mēnešiem pa 100eiro, bija pilns šķūnis, bet tas tukšojas ļoti lēnām. Papildus vel nopērkam apaļās briketes, no tām kamīns iesilst ļoti ātri, viena paciņa maksā 1,12eiro, pietiek ar paciņu vakaram, ja vēsāks, ja ne, iztiekam ar malku.

inleila inleila 26. Oct 2016, 23:22

Labi uzrakstīts.
Daudziem māja ir sapnis, bet mājā daudz vairāk jāiegulda līdzekļu un arī daudz vairāk jāstrādā. 😃
Kāda jums apkure? Apkure mājā tomēr sanāk dārgāk nekā dzīvoklī, nu vismaz mūsu gadījumā tiešām

mamma27 mamma27 26. Oct 2016, 18:33

o jā.mājai dubultā vajag.mums jau dzīvoklis brīžam šķiet neiespējamā misija☺