Ceļojuma praktiskā puse Polija/Slovākija - maršruts un ceļi

Ceļojuma praktiskā puse Polija/Slovākija - maršruts un ceļi

20. Aug 2016, 20:24 lauvinja lauvinja

Visiem zināms, ka cilvēki parasti mācās tikai no savām kļūdām, bet es tomēr nolēmu padalīties savā pieredzē par ceļojuma praktisko pusi. Tā teikt, varbūt kādam tomēr noder.

Plānojot maršrutu, visgrūtāk bija no savāktās informācijas atsijāt to, kas kārojas visvairāk un sabalansēt savas un bērnu intereses. Mēs gribējām redzēt un pabūt kalnos, ielīst kādā alā, baudīt dabu, izmirkt termālajā akvaparkā un apskatīt kaut ko, kas visvairāk patiktu mazākajam no bērniem (9.g.v puikam). Par to, ko mēs redzējām, var lasīt manos citos blogos.

Ceļa plānošana – šķērsojot Poliju vai pa to ceļojot, ļoti svarīgi pirms tam iepazīties ar ceļa remontiem un iespējām tos apbraukt. Polijā ceļus remontē un uzlabo ļoti intensīvi! Paši atdūrāmies korķī pirms Varšavas, kur automašīnas pa autostrādi remonta dēļ pārvietojas ar 10-12 km/h, pa laikam stāvot.

Daļa no Polijas ceļiem ir par maksu. Maksas nav lielas, bet kopā salasās. Nepieciešama skaidra nauda norēķiniem, ņem pretī arī eiro, bet kurss neizdevīgs. Norēķinu veidi ir atšķirīgi – vietām samaksā un brauc, citviet, paņem talonu un maksā, kad brauc nost no autostrādes.

Slovākijā arī ir maksas autostrādes, lai šos ceļus izmantotu, nepieciešams iegādāties vinjeti, kura vieglajam auto uz 30 dienām (minimālais laiks) maksā 14 eiro. Pārdodas degvielas uzpildes stacijās. Čeku jāuzrāda pēc pieprasījuma. Mums gan neviens neprasīja uzrādīt, bet draudzenei citā ceļojumā gan prasīja un nācās gan pirkt vinjeti, gan maksāt sodu. Tā kā summa nebija liela, mēs nolēmām neriskēt.

Lai neradītu sev lieku stresu, ceļojumam noīrējām navigācijas ierīci Tomtom. Īres maksa dažādās vietās svārstās no 1,5 – 5 eiro diennaktī. Jārēķinās ar to, ka būs nepieciešams atstāt ķīlas naudu 50-100 eiro apmērā. Esam domājuši par navigācijas ierīces iegādi, bet vēl neesam saņēmušies, jo reāli tā nepieciešama reizi gadā.

Papildus drošībai mobilajās ierīcēs biju ielādējusi Here We Go aplikāciju. Tā ir navigācijas aplikācija, kas līdzīgi kā navigācijas ierīces nodrošina maršrutēšanu bezsaistes režīmā, kas ir diezgan svarīgi atrodoties ārzemēs. Lietojot šo aplikāciju jāatceras, ka iepriekš papildus ir jāielādē ierīcē arī to valstu kartes, kuras plānots apmeklēt! Katram no šīm navigācijas veidam ir savi plusi un savi mīnusi. Aplikācijā forši, ka var redzēt ne tikai konkrēto virzienu, bet nepieciešamības gadījumā, izpētīt arī pilsētas vai apvidus karti.

Degvielas cenās Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā būtisku atšķirību nemanījām.

Vai jūs ceļojumā izmantojat navigāciju vai varbūt ceļojat izmantojot karti, kā kādreiz?

lauvinja lauvinja 21. Aug 2016, 21:05 Juliette

Mēs tomtomu irējam pagaidām kad nepieciešams.