Brokastu kokteilis, jeb kā bērniem "iebarot" sauju ar ogām un likt lai viņi prasa vēl

Brokastu kokteilis, jeb kā bērniem "iebarot" sauju ar ogām un likt lai viņi prasa vēl

26. Jan 2016, 14:23 cecii cecii

Esam guļavas. Visa ģimene rītos labprāt ilgāk paguļam, līdz ar to variants par mammas agro celšanos un brokastu gatavošanu atceļas automātiski. Tai pat laikā, esmu par veselīgu uzturu.

Ilgu laiku mani nodarbināja doma - KO lai pasniedz bērniem brokastīs? Lai tas ir ĀTRI - žiks un ir! (kokteiļa pagatavošana prasa tieši 3min.), VESELĪGI (palasot bērnudārza brokastu ēdienkarti, kurā dominē mannā putras utt, sapratu, ka kokteilim jābūt vnk superfūdam, t.i. no vis vis veselīgākā iespējamā), GARŠĪGI (tā, lai prasa vēl papildporciju).

Un tad, eksperimentējot vairāku mēnešu garumā radās šis ideālais brokastu kokteilis.

20160126141034-42076.jpg

Sastāvdaļas 3 bērnu porcijām:

OGAS - 3 saujas, sezonā svaigas, šobrīd saldētas no krājumiem. Labāka garša būs no skābajām (un veselīgākajām) ogām - smitsērkšķiem, upenēm, cidonijām, jāņogām.

SLEPENAIS MAINĪGAIS - mazs gabaliņš. To bērni pat nenojauš, ka starp ogām tiek "paslēpts" kāds svaigs/saldēts brokoļa vai ķirbja gabaliņš, vai dažādi dīgsti, vai kviešu dīgstu sula, ko normālos apstākļos neviens bērns labprātīgi neēstu.

SĒKLAS - ķādas pāris šķipsniņas, ārkārtīgi veselīga un organismam nepieciešama sastāvdaļa, vai nu linsēklas, vai čia, vai kaņepju sēklas. Esmu likusi arī nevārītus kvinojas graudus, samaļot tos nejūt.

SALDUMS - stēvijas pulveris 1/3 tējkarote, bet var jau likt arī medu, vai agaves sīrupu, vai ko nu katrs vēlas. Mans atklājums, ka stēvijas piegarša, kas citos gadījumos uzdzen nelabumu, ļoti labi ierakstās šajā kokteilī - garša paliek patīkama. Tātad, jo skābākas ogas, jo labāk tās draudzēsies ar stēviju. Ja liekat medu, tad brīdinu, būs jāliek daudz daudz. Un tad jau vairs nebūs veselīgi.

PIENA SŪKALAS - 2 tējkarotes. Es izmantoju attēlā redzamo vācu Gefro produkciju, jo neesmu vēl atradusi LV ražotu alternatīvu. Sūkalas piedod šim kokteilim tādu maigāku saldējuma kokteiļa piesitienu un arī lieliski draudzējas ar skābajām ogām.

ŪDENS - ~1 glāze

Pagatavošana:

Ogas, sēklas un slepeno sastāvdaļu liek blenderī (ja izmantoju saldētās ogas, iepriekšējā vakarā tās izņemu no saldētavas un lieku ledusskapī uz nakti atlaisties), pievienojot nedaudz ūdens, samaļam cik smalki iespējams.

Apturam blenderi, pievienojam stēviju un sūkalu pulveri, pielejam atlikušo ūdeni, izmaisām uz lēnāko ātrumu.

 

Gatavs, varam pasniegt! Veselīgais pamats no rīta ir ielikts. Tas nekas, ja arī dienas laikā roka paslīdēs uz kādu konču vai cepumu. Varbūt tas, ka manējie tik reti slimo, var teikt - praktiski neslimo (tuk, tuk, tuk...), ir šī kokteiļa nopelns?

 

Vai kāds vēl abšauba, ka bērni labprātīgi brokastīs varētu apēst sauju ar dzērvenēm vai smiltsērkšķiem?

 

 


cecii cecii 26. Jan 2016, 15:44 dagnusis

Šis man arī nav īsti saprotams, uz burciņas ir "davon zucker 76g", kaut arī pēc garšas nav nemaz salds, tāds neitrāls. Es domāju, ka tie 76g ir ogļhidrāti + cukurs, kas dabiski ir pienā uz 100g.
Ja arī ir tas cukurs, kaut dabīgs, tad es uz 3 glāzēm lieku tikai 2 karotītes, tas ir kādi 10 grami.

cecii cecii 26. Jan 2016, 14:54 dagnusis

Lūdzu, man prieks, ka noderēja.
Pavasaros lieku nātres, gārsas, gaiļbikšu lapiņas, dažādus pumpurus. Ziemā ir grūtāk, man šis tas ir sasaldēts, tās pašas nātres, biešu lapas (mangolds). Vēl esmu likusi spirulīnas pulveri, bet to grūti noslēpt, jo specifiska smarža. Šobrīd izmantoju to, kas dīgst uz palodzes.

cecii cecii 26. Jan 2016, 14:26

Gribēju piebilst, ka piena sūkalas nav tas pats kas sausais piena pulveris. Sūkalas ir tas, kas paliek pāri gatavojot sieru un biezpienu. Sastāva ziņā sūkalas ir vēderam "saprotamāks" produkts, nav tik alerģisks kā piens un daudz veselīgāks.