Brīvdienas bez e-pastiem un darba. Kādēļ to vajag iemācīties?

Brīvdienas bez e-pastiem un darba. Kādēļ to vajag iemācīties?

02. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja arī tu esi no tām, kas brīvdienās regulāri ielūkojas darba e-pastā vai plāno nākamajā nedēļā paveicamo, apdomā psiholoģes Diānas Zandes stāstīto par to, kādēļ nepieciešams no darba atpūsties un kā to darīt!

Ja cilvēks ilgstoši neatslēgsies no darba, tad veselība viņu atslēgs noteikti. Un uz labu laiku – tā, ka viņš nevarēs ne pārbaudīt e-pastu, ne darīt, ko citu, kas saistīts ar darba pienākumiem,” apgalvo Diāna Zande.

Tādēļ ir jāizdara izvēle: vai nu tu rūpējies par sevi, savu ģimeni un par attiecībām ar līdzcilvēkiem, vai arī nemitīgi saki: „Man ir tik šausmīgi daudz darba!"

Varbūt arī kādreiz ir situācija, ka vienu nedēļu tiešām ir ļoti daudz jāstrādā un arī svētdienā ir jāieiet e-pastā. Tomēr te sev godīgi jāpajautā, vai tā ir katra svētdiena, vai tiešām tikai viena!

„Kādreiz patiešām var būt milzīga grēda darbu, kas pēkšņi uzgāžas un ir jāpaveic, bet tad, ja tā jau ir izveidojusies par sistēmu, tad nudien ir jāpadomā par to, kas ir tas, kas darba lietas tev traucēt izdarīt darbā, kādēļ nākamo nedēļu nevari saplānot jau piektdienā un kāpēc tu svētdienas vakarā nespēj nodoties mājas dzīvei,” skaidro psiholoģe.

Ir jācenšas trenēt būt tur, kur konkrētajā brīdī esi, tātad, darbā nedomāt par mājām un mājās – par darbu! Kā atzīst Diāna Zande: „Galvenais ir būt konkrētajā brīdī un darīt to, ko lietas labā spēj. Tas nozīmē, ka, piemēram, esot kopā ar ģimeni, jācenšas pilnībā veltīt laiku kopīgām nodarbēm nevis domāt par to, kas palicis nepaveikts darbā, vai arī tikšanās laikā ar priekšnieku jāiemācās nedomāt par to, ko gatavosi vakariņās!

Kopumā nav tādas zelta receptes, kā šo problēmu risināt, vienkārši tev pašai ir jāpieņem lēmums: vai vēlies visu savu dzīvi būt tikai darbā, vai tomēr mācīsies sadalīt laiku un daļu tā veltīt arī sev un saviem mīļajiem. Te jāliek lietā laika organizēšana!”

Kā tev brīvdienās izdodas atpūsties no darba?