Briseles kāpostu īstā sezona jau iet uz galu, tāpēc vēl jāķer brīdis un jāizmanto visdažādākajos ēdienos šo mazo, skaisto galviņu, ko vietām sauc arī par rožkāpostu. Patiesi, kāpostu mazās galviņas patiesi atgādina rožu ziedu un tie ir vitamīnu un citu derīgu vielu pārbagāti. Piemēram, pustasīte Briseles kāpostu satur vairāk kā 80% no ikdienā nepieciešamā C vitamīnu daudzuma, tas palīdz nostiprināt imūnsistēmu un izsargāties no saaukstēšanās. Turklāt 100 g Briseles kāpostu ir vairāk par pusi dienā ieteicamās folijskābes devas, kas ir īpaši svarīgi grūtniecēm un sievietēm, kas plāno ieņemt bērnu.
Briseles kāposts var izmantot dažādi, bet šoreiz pagatavoju sacepumu.
Nepieciešams:
800 g kāpostgalviņu
Šķiņķis (kūpināts vai vītināts), cauraudzītis (var arī svaigu)-250-300 g
1 liels ābols
3 ķiploku daiviņas
3 šķēlītes baltmaizes
2 ēdamkarotes citrona sulas
3 ēdamkarotes rīvēta siera
2 ēdamkarotes sviesta
1-2 ēdamakarote medus
1-2 ēdmakarotes vīna etiķa
sāls, pipari
Vispirms sasmalcina maizi un liek u 5 minūtēm 220 grādos apgrauzdēties. Ņem laukā, noliek malā un krāsnī samazina karstumu uz 180 grādiem.
Kāpostus griež uz pusēm, noņem bojātās lapas, ābolu un šķiņķi sagriež mazos kubiņos. Atsevišķā traukā spiez citrona sula, liek klāt medu un lej vīna etiķi, visu sakuļ biezā masā. Liek klāt plānās šķēlītēs sagrieztu ķiploku. Liek pamīšus cepamtraukā kāpostus ar gaļu un āboliem, pāri lej mērces maisījumu. Pārber ar melnajiem pipariem.
Liek krāsnī (180 grādos) uz minūtēm 40, ik pa laikam apmaisot sacepumu. Kad gatavs, ņem laukā, pārber ar siera un maizes drupaču maisījumu.
Pasniedz gan daudz nekavējoties.
Sacepumam ir ļoti interesanta garša, pateicoties saldajam medum un vīna etiķa stiprumam. Un ābols dod atsvaidzinošu garšu. Sacepums, kas garšos pat visizvēlīgākajam vakariņotājam. Var pasniegt ar redīsu krējuma salātiem.