Bērns izmainīja mūsu ģimenes ēšanas paradumus

Bērns izmainīja mūsu ģimenes ēšanas paradumus

28. Feb 2018, 12:19 Ievas_mamma Ievas_mamma

Ir ļoti forši, ja vecāki vēl pirms bērniņa dzimšanas ir ēduši “pareizi”. Taču ir arī tādi, kas saka - kopš esam vecāki, mūsu ēdienkarte ir daudz veselīgāka!

Kā tad bija pirms bērna? Es varēju pārtikt no majonēzē izmērcētiem veikala salātiem un maizes kaut nedēļu no vietas. Regulāri bija gan pelmeņi, gan saldētie kartupeļi. Bija arī ilgs “Roltonu” periods – man tie tiešām garšoja. Tagad vairs nespēju to saprast. Mans ēdiens peldēja kečupā – draudzene smejoties teica, ka pie plova lieku papildus tomātu mērci, lai “slapjāks ploviņš”. Lielākais našķis bija ceptas olas ar desu, turklāt – liela porcija. Augļi tai laikā pat nešķita sevišķi garšīgi. Un treknie, saldinātie jogurti tika ēsti “veselīgajās” dienās.

Kad sāku strādāt un pelnīt pati savu naudu, arī ēdienu sev visbiežāk pirku pati, un tas noteikti nebija tas pareizākais. Tad vēl dzīvoju pie mammas, un, lai gan viņa gatavoja gan sautējumus, gan vistas zupas ar dārzeņiem, man bija “sava galva”. Izvēlējos to, kas garšoja, kārojās, ēdu daudz vairāk un biežāk, nekā vajadzētu. Bija arī neliels virssvars. Un nekādas atbildības – nedz pret sevi, nedz kādu citu.

Uzsākot kopdzīvi ar draugu, palēnām atbrīvojos no daudzām nepareizajām izvēlēm. Jo viņa uztura paradumi tobrīd noteikti bija pareizāki. “Roltoniem” pateicu ardievas uz mūžīgiem laikiem, nekādu saldēto kartupeļu, pelmeņus arī ēdām reti.

Pašas galvenās pārmaiņas – es sāku gatavot! Iemācījos neskaitāmas receptes, iepazinu produktus, sāku lasīt sastāvus un aizdomāties par to, ko lieku katlā. Uzstāju, ka uz šķīvja bez kartupeļiem un gaļas jābūt arī salātiem.

20180228121850-28747.jpg

Grūtniecības laikā sāku samazināt sāls patēriņu, ierobežoju čipsu ēšanu (jā, tie man garšoja nenormāli!), Tomātu mērci centos neēst vai arī mērīju porciju, iemācījos izdzert 2 litrus ūdens dienā, mājās vienmēr bija augļi un dārzeņi, brokastīs sāku izšķirties par labu muslim, nevis ceptai gaļai.

Jāpiebilst gan, ka ar šī brīža domāšanu būtu ēdusi vēl pareizāk.

Pēc dzemdībām savu ēdienkarti revidēju ļoti rūpīgi. Pirmais, ko darīju - atteicos no paku sulām, arī atšķaidītā veidā, kopš tā laika esmu “pret” visiem nektāriem un koncentrātiem. Ja nu vienīgi glāzi svētkos no kopējā galda. Izvēlējos labāk vārīt, nevis cept. Dzert tēju, nevis kafiju (no tās gan nekad neesmu atteikusies pavisam). Iemācījos iztikt ar vienu zefīra pusīti dienā, puskilograma konfekšu vietā. Pirmo reizi mūžā sāku regulāri no rītiem sev vārīt putras, turklāt darīju to ūdenī, jo centos pienu uzturā lietot nedaudz. Kopš tā laika auzu pārslu putra garšo tikai vārīta ūdenī.

Un tad pienāca tas maģiskais brīdis, kad mans mazais cilvēks sāka ēst cieto ēdienu. Tad es iepazinu dažādus mazpazīstamākus dārzeņus, to kombinācijas. Gatavojot pievienoju graudaugus, piemēram, griķus. Arī taukvielas – olīveļļu vai sviestiņu. Vēlāk bija arī gaļa. Un šādus veselīgus sautējumus ēdām abas katru dienu. Pieradu pie ēdiena bez sāls vai ar samazinātu sāls daudzumu. Pie tīru dārzeņu garšas. Pie nelielām porcijām. Un regulārām ēdienreizēm.

Kā tad ir tagad? Es neprātīgi mīlu gatavot! Mīlu atrast veselīgas, bet gardas receptes. Mums ir kārtīgas ēdienreizes – meitai četras, mums pašiem trīs. Sekoju līdzi, lai regulāri galdā būtu zupas, lai katru dienu mēs ēstu dārzeņus, cenšos tos iemānīt dažādos veidos, pievienojot gandrīz visam. Raugos, lai bez kartupeļiem (kuri mums garšo ļoti, ļoti), mēs ēstu arī griķus un rīsus, kā arī makaronus. Svarīgi ir neaizmirst par zivīm uzturā. Un – uz šķīvja vienmēr jābūt salātiem! Rīsus gandrīz simtprocentīgi esmu aizstājusi ar brūnajiem rīsiem, mēs ar Ievu ēdam pilngraudu makaronus. Arī par pākšaugiem atcerēties man šķiet ļoti būtiski.

20180228121929-23032.jpg

Priecājos, ka cepumus un kūkas ik pa laikam gatavoju mājās, ka mums garšo augļi. Šogad izvārīju savas pirmās 6 burciņas ievārījuma. Ar lielāko prieku ēdam riekstus un žāvētas ogas. Arī zefīrs, kas skaitās mazāk kaitīgs saldums, mums ļoti garšo. Tāpat kā dabīgās sulas. Un es pati mīlu tumšo šokolādi.

Protams, ka līdz “perfektai” ēdienkartei vēl tāls ceļš ejams, un es nedomāju, ka mēs to vispār jebkad sasniegsim. Kaut vai tāpēc, ka nevēlamies – esam tikai cilvēki!

Taču - vēlos atteikties no mākslīgajām garšvielām un to maisījumiem, samazināt saldumu patēriņu, saldos jogurtus, biezpiena sieriņus un mušļus gatavot pašai, mazāk cept, samazināt taukvielu daudzumu, samazināt porcijas daudzumu (tas par mani ), pārstāt vēlu vakarā našķoties, iedraudzēties ar tādiem “briesmoņiem” kā kuskuss, kvinoja, lēcas, ciedru rieksti un citiem. Iepazīties ar tiem dārzeņiem, kuri pagaidām palikuši “aizkadrā”.

Paldies visām tām sievietēm, kuras atklāti dalās ar savu ģimeņu maltītēm un labprāt iesaka lieliskus variantus arī pašiem mazākajiem punčukiem. Jūs tiešām spējat iedvesmot!

Nobeigumā vēlos piebilst, ka ļoti lepojos ar savu progresu šo pēdējo gadu laikā. Prieks, ka mājās tikpat kā vairs nav nevienas draņķības.

Un apvienojumā ar kustīgu dzīvesveidu un regulāru atrašanos svaigā gaisā, gribās teikt, ka mēs ģimenē esam veselīgi.

Un kāda ir Jūsu ģimeņu pieredze? Kur smeļaties iedvesmu maltītēm? Varbūt jums ir kāda īpaša recepte, kuru labprāt “uzdāvinātu” mūsu ģimenei un pārējām lasītājām? :)

Ievas_mamma Ievas_mamma 01. Mar 2018, 15:04 lauruxs87

Super! Paldies! ❤

lauruxs87 lauruxs87 01. Mar 2018, 14:05

Mans atklājums ir saldais kartupelis. 😛 To vienkārši nomizoju sagriež salmiņos, paver ar garšvielām uz pannas vēl nedaudz eļļas un cepeškrāsnī cep. Vēl neesmu devusi bērniem, bet mēģināšu. Vēl mums topā maltās gaļas zupa ar dārzeņiem. Varu ieteikt paskaties recepti lazanjai no viensplusviens. Mērcīte ko taisa ir no dārzeņiem un to kas paliek pāri var sasaldēt un izmantot citiem ēdieniem.

Ievas_mamma Ievas_mamma 01. Mar 2018, 14:04 Brīve

Ļoti bieži gatavoju "ātrās un veselīgās" pusdienas, kad vienkārši sametu katlā dažādus dārzeņus, garšaugus, vistas vai tītara gaļiņu, sāli lieku minimāli. Citreiz atsevišķi izvāru graudaugus. Pavisam, pavisam vienkārši un ātri, toties - visveselīgākais variants. 😀
Ja "izplūstu" receptēs, piemēram, gatavojot vakariņas, tad jau tas ēdiens vairs tik "tīrs" mēdz nesanākt, jo ir kāda mērcīte ar treknāku krējumu vai salāti ar gatavo mērci, kas satur majonēzi. Vienmēr kāds "bet" 😃 Ja izvēlos gatavot pati veselīgus salātus ar "pareizu" un labu salātu mērci, klāt ēdam ceptu gaļu. Nu kaut kā tā. 😃 Tāpēc grūti iedomāties uzreiz recepti, ar kuru dalīties.
Ļoti garšo follijā cepts lasis ar garšaugiem un ķiplokiem, šķipsniņu sāls, bez papildus taukvielām. Klāt var ēst brūnos rīsus un gurķus ar krējumu, kur gurķi sagriezti pavisam plāni - man tā garšo. 😀
Ā,vēl ir pilngraudu spageti ar gaļas bumbiņām. Iesākumā apcep 2 sīpolus sakapātus un ķiploku, nepateikšu uzreiz, cik daudz. sadala uz pusēm. Bumbiņām 500 grami maltās gaļas, liekas, ka bija cūkgaļa, bet mēdzu izvēlēties arī lielopu, jo tā ir mazliet vērtīgāka. Ikdienā gatavoju abas, cūkgaļa tomēr lētāka. Pievieno pētersīļus, es lieku daudz, rīvmaizi, olu, sīpolus, ķiplokus, (pusi no apceptā) sāli, piparus. Bumbiņas apcep.
Liek uz pannas otru sīpolu-ķiploku pusi, pievieno ēdamkaroti tomātu pastas, bundžiņu tomātu, pievieno nedaudz ūdens, pasautē. Vēlāk mērcītē liek bumbiņas, atkal pasautē. Ēdam ar pilngraudu spageti. 😀 Receptei kaut kur internetā jābūt. Liekas, ka bija maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē. Mums visiem ļoti garšo. 😀
Tagad pati meklēju recepti burkānu plārsmaizei. 😀

Brīve Brīve 01. Mar 2018, 09:45 Ievas_mamma

Jā, es arī pērku sēklu maisījumu, saulespuķu sēklas tur nav, tās esot vis bezvērtīgākās, pat īsti nevajadzīgas. Varbūt vari padalīties ar kādu interesantu, veselīgu recepti, man tādu nav, bet meklēju, kas visiem garšotu. Arī mani bērni neēd salātus kādus es ēdu, bet viņi labi ēd zupas un vnk sagrieztus, svaigus dārzeņus.

Ievas_mamma Ievas_mamma 01. Mar 2018, 08:17 mamma88

Gan jau ēdīs, visam savs laiks! 👍

Ievas_mamma Ievas_mamma 01. Mar 2018, 08:17 Brīve

Gatavojam stipri līdzīgi! 😀 😀 Un salātos pagaidām esmu likusi tikai saulespuķu sēkliņas. Noteikti mēģināšu arī ķirbja, redzēju veikalā tādu sēkliņu maisījumu. 😀
Paldies par komentāru!❤

mamma88 mamma88 01. Mar 2018, 01:16

Lai ari es salatus piedavaju, meita kategoriski atsakas est. Loti skumji,ka ta, jo gimene ir kaut kadas iespejas est ari veseligi.

Brīve Brīve 28. Feb 2018, 23:00

Prieks lasīt, jo tas ir normāli kā jūs ēdat. Par kuskusu es lasīju, ka tam esot samērā maza uzturvērtība un līdzīgi vai sastāvā kvieši, tātad netālu no baltajiem makaroniem utt. Kvinoja man garšo kopā ar lapu salātiem. Lēcas mums neaizgāja. Ieteiktu vēl sēklas uzturā, es lieku pie salātiem, bērniem našķējas ar ķirbju sēklām tāpat, līdzīgi kā ar visa veida riekstiem. Varbūt noder mans triks kā es dārzeņus vēl iemānu, paņem kotlešu masu un pierīvē kabaci vai ķirbi (citus neesmu mēģinājusi), protams, pievieno ķiplociņu, nedaudz sāls un piparus un cep. Līdzīgi ar maltās gaļas mērci, arī sacepu gaļu kopā ar burkānu, zaļumiem un es nelieku sald.krējumu, citriez kādu karoti krējumu vai tomātu pastas vai abus.

Ievas_mamma Ievas_mamma 28. Feb 2018, 21:09 lauvinja

Paldies par ieteikumu, tieši šādi jau gatavoju regulāri. 😀 Un tie cepammaisi tiešām ir feini! 😉
Cerams, ka kādai mammai noderēs!👍

lauvinja lauvinja 28. Feb 2018, 20:37

Recepte, kas der ikvienam - ņem cepammaisu (pārdodās bodēs), samizo mīļākos dārzeņus - kāpostus, burkānus, bietes, kāli, kartupeli, sagriež lielos gabalos, visus saliek lielā bļodā, pievieno 1-2 ēdamkarotes eļļas un mīļākās garšvielas, samaisa, tā lai dārzeņus apņem eļļas un garšvielu maisījums, ber maisā un cep minūtes 40 200 grādos. Ēd gardu muti! Pozitīvi - dārzeņu garšas nesamaisās! Ja vēlas maisā var pievienot iegaršvielotu gaļu un cept visu kopā tad gan vajadzēs stundu.

28. Feb 2018, 13:02

Līdzīgi ir arī mūsmājās. Cenšos gatavot veselīgi, mazāk sāls, lai no kopējā katla varētu ēst arī viengadnieks. Gaidu, kad viņš par labu esam atzīs salātlapas. Šobrīd tās izdodas iemānīt tikai smūtiju veidā.