Bērnam IR nepieciešams miegs: cik DAUDZ vai MAZ?

Bērnam IR nepieciešams miegs: cik DAUDZ vai MAZ?

13. Oct 2017, 10:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Samazini sava bērna risku iedzīvoties liekā svara problēmās un palīdzi tam nākotnē nesaslimt ar 2. tipa cukura diabētu, parūpējoties par to, lai bērns diennakts laikā miegā pavada pietiekamu stundu skaitu.

PAPILDINĀTS ar Māmiņu kluba ekspertes - Diānas Zandes komentāru. 

Nevienam jau nav noslēpums, ka miegs ir viens no svarīgākajiem dabiskajiem procesiem, kas palīdz mums ik dienas justies labi un uzturēt savu organismu formā. Dažādos pētījumos ir noskaidrots, ka kvalitatīvs miegs kā bērnam tā pieaugušajam nodrošina garīgo, fizisko un arī emocionālo labsajūtu. Diemžēl, mums katram ir savas rūpes, ikdienas ritms un pirmais, ko sev atņemam mirklī, kad trūkst laika – miegu. Katra mamma, kuras ikdienā ir ienācis kāds mazs bēbītis zina, ko nozīmē negulētas naktis, negulētas naktis un negulētas naktis. Daudz un pēc kārtas. Mēs to pieņemam un ar to sadzīvojam. Bet visā šajā stāstā ir viens liels BET.

Ja savu miegu mēs varam kontrolēt, bet tā daudzumu drīzāk ierobežojam, nevis nodrošinām nepieciešamo, tad kontrole, kas saistīta ar bērna miega daudzumu nav apspriežama. Mums ir jāparūpējas, lai bērns izguļas kārtīgi. Kāpēc tas ir tik svarīgi?

Jaunākajos pētījumos, kas veikti Londonas universitātē ir pierādīta tieša sakarība starp bērna naktī gulēto stundu skaitu un viņu ķermeņa tauku masu, lieko svaru un palielinātu risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu un palielinātu glikozes daudzumu.  

Tātad – ja bērns nakts laikā 10 stundu vietā noguļ par vienu stundu mazāk, nekā nepieciešams - vien deviņas, tad – bērna ķermeņa tauku masa, noteikti būs lielāka kā vienaudzim, kurš diennaktī izguļ pietiekamu stundu skaitu.

Ja nu māc bažas – vai tas viss ir attiecināms arī uz mūsu bērniem – kopumā pētījumā piedalījušies teju 5000 bērnu, pārstāvot dažādas nacionalitātes.  Pētnieki analizēja dažādus ķermeņa mērījumus, asins paraugus un anketu datus.

Tātad, lai pavisam būtu skaidrs, cik tad stundas bērnam nepieciešams pavadīt miegā – ieskaties. Šis tiešām var palīdzēt, sakārtot ikdienas darbus tā, lai bērnam varētu nodrošināt nepieciešamās miega stundas. Jo šobrīd skaidrs ir tas, ka pat neliels miega stundu samazinājums nākotnē var sagādāt veselības problēmas. Un tās neviens no mums nevēlas, vai ne?

0 – 1 gadam nepieciešamas 14 – 16 miega stundas

1 – 3 gadu vecam bērniņam nepieciešamas 12 – 14 stundas miega (atceramies, ka šajā posmā ir svarīgi bērnam nodrošināt iespēju gulēt diendusu)

3 – 6 gadu vecumā nepieciešams kā minimums 10 – 12 stundas

7 – 12 gadniekiem pietieks ar 10-11 stundām

Pusaudžiem 8-10 stundas miega būs pietiekošs daudzums, ja vien izdodas tās nodrošināt – lieliski!


Kognitīvi biheiviorālās psihoterapeites, psiholoģes, krūts ēdināšanas skolas ekspertes - Diānas Zandes komentārs par bērnu miegu:

"Mēs parsti satraucamies tad, ja bērni neguļ, satraucamies arī tad, ja bērni guļ vairāk. Varbūt, ka mēs vienkārši pārāk daudz satraucamies :)"

Katram vecumam aptuvenās miega daudzuma stundas, kas tiek ieteiktas un tiek uzskatītas par vēlamām, vienmēr jāuzsver  - ir aptuvenas. Vienmēr būs bērniņi, kas gulēs mazāk, ir kas miegam gribēs veltīt vairāk laika. Tas ir tieši tāpat kā ar pieaugušajiem.

Ir pieaugušie, kuriem pilnīgi pietiek ar izgulētām piecām līdz sešām stundām miega. Ir cilvēki, kuriem deviņas stundas ir absolūtais minimums.

Ja jārunā par bērna miegu un stundām, kas tam tiek veltīti – jā bērniņam pamatveselība un attīstība noris normāli - nav iemesla satraukties, ja bērniņš vēlas miegā pavadīt vairāk laika. Miegu nevajag liegt, jo tas bērnam ir fizioloģiski nepieciešams.

Diāna iesaka, vienmēr paskatīties uz to – kādi ir ģimenes gulēšanas paradumi. Iespējams, ka omītei patīk ilgāk pagulēt, iespējams, ka mamma vai tētis pavada daudz laika miegā. Dzimtā varētu būt kāds “ilgais gulētājs”  

Ja nu Tev ir sajūta un vēlies pārliecināties par to vai ar Tava bērna miegu viss ir kārtībā – Diāna iesaka nedēļas garumā pierakstīt – cikos bērniņš iet gulēt, cikos ceļas – tad izrēķināt vidējo nogulēto stundu skaitu un Jūs redzēsiet – ir iemesls satraukties vai nē. 

 

Lai saldi sapņi, dārgās mammas un mazuļi!   

Ar pilnu pētījumu vari iepazīties šeit (angļu valodā)