Bērna kopšanas atvaļinājumi dažādās valstīs

17. Feb 2017, 18:21 Elionore Elionore

Laiku pa laikam man patīk apcerēt iemeslus, kāpēc dzīvot Latvijā ir brīnišķīgi. Tas tā, lai brīžos, kad uzduros kādam jaunam noteikumam, saistībā ar nodokļiem vai Barona ielas jaunā seguma kvalitātei, būtu iemesls pasmaidīt un nodomāt - lai vai kā, tomēr nekur nav labāk. 

Šodien manas domas apstājās pie pēdējā laika visaktuālākās tēmas - atvaļinājuma, ko valsts piešķir, pirms bērniņa piedzimšanas un pēc tās. Kad runāju ar saviem draugiem no Nīderlandes un Grieķijas, biju neizpratnē par viņu pārsteigumu, ka mājās ar mazo varu būt pusotru gadu, pēc piedzimšanas. Nu un? "Not a big deal." Nebiju interesējusies par to, kā ir citās valstīs. Šodien "pagūglējos" un uzgāju uzskatāmu tabulu Vikipēdijā, kur redzams atvaļinājuma nedēļu skaits dažādās valstīs. Vauu! Tiešām sapriecājos, cik mums, salīdzinājumā ar citām valstīm, ir nodrošināts daudz laika, ko netraucēti pavadīt kopā ar mazajiem ķipariem, pirms laist tos dārziņā vai atstāt pieskatītājiem. Esmu patiesi pateicīga.

Vēl arī acīs iekrita tas, cik daudzām valstīm, ailītē "tēva atvaļinājums", ir nullītes. Mūsu tētiem ir vismaz divas nedēļas. Jēj.

Šeit links, ja gribās iemest skatu - https://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave#Europe_and_Central_Asia

P.S. Eh, mūsu brāļus lietuviešus gan nevar pārspēt... Viņi bērna kopšanas atvaļinājumam piešķir 152 nedēļas..

Elionore Elionore 18. Feb 2017, 10:33 lauvinja

Ak jā, atvaino, neprecīzi izteicos - runa ir par apmaksātu BKA. Latvijā apmaksā 78 nedēļas tikai vienam no vecākiem. Jā, Latvijā abiem ir tiesības uz 78 nedēļu atvaļinājumu, diemžēl, vecāku pabalstu izmaksā tikai līdz bērna pusotra gada vecumam un vienlaicīgi to saņemt abi nevar.

Elionore Elionore 18. Feb 2017, 09:55 lauvinja

Laiks, kas pavadīts kopā ar vecākiem nav salīdzināms ar super ērtiem bērnu dārziem 😀

lauvinja lauvinja 18. Feb 2017, 08:48

Latvijā jau arī ir tas pašas 15 6 nedēļas - 78 katram vecākam 😀

Pajautā saviem draugiem citās valstīs kāds ir bērnu dārzu darba laiks, arī daudz ko jaunu uzzināsi!