Sastāvdaļas ieraugam:
- 100g milti
- 68g ūdens
- 2 g sals
- 3 g svaigais raugs
- Visu izmaisam un liekam traukā ar vāku.Turam istabas tempertūrā 2 stundas,tad ledusskapī vel 12 stundas.
Sastāvdaļas diviem kukuļiem:
- 335g ūdens
- 20g iesala ekstraks vai medus
- 10g svaigais raugs
- viss ieraugs
- 11g sāls
- ap 500g milti - līdz mīkla ir mīcāma un nelīp pie rokām
- Žāvēti augļi,rieksti,sēkliņas pēc izvēles.
Ieraugam pievienojam siltu ūdeni,lai tas nedaudz sasilst.Iemaisam iesalu,sāli,raugu.Beram miltus un mīcam mīklu.
Gatavo mīklu sadalam 2 daļās. Mazākā daļa 400g.
Pārējai mīklai pievienojam sasmalcinātus žāvētos augļus,riekstus,sēkliņas.
Pēc stundas mīklu bez augļiem sadalam vēl uz pusēm katru pa 200g. Tālāk šos 200g sadalam vēl divās daļās vienā 140 otrā 60. Kopā iznāk 2* 140g un 2 * 60g mīklas gabali.Tos miklas gabalus,kas pa 60g izrulējam tievā desā un liekam ledusskapī.
Ķeramies pie augļu mīklas.Sadalam to divās daļās.Izveidojam kkulīšus.
Pēc stundas mīklu bez augļiem sadalam vel uz pusēm katru pa 200g.Tālāk šos 200g sadalam vel divās daļās vienā 140 otrā 60.Kopā iznāk 2* 140g un 2 * 60g mīklas gabali.Tos miklas gabalus,kas pa 60g izrulējam tievā desā un liekam ledusskapī.
Ķeramies pie augļu mīklas.Sadalam to divās daļās.Izveidojam kkulīšus.
Uzrūgušam kukulītim pāri liekam mīklas gabalu no ledusskapja,kas bija izveidots desas formā.Apkaisam ar miltiem un tad seko dekorācijas girezumi.
Pašu kukulīti iegriežam katrā sanā ar assu nazi,trīs slīpas rievas.Tad citā virzienā ar šķērēm iegriežam virsējo mīklas gabalu.Griežam turot šķēres 45 grādu leņķī un katru iegriezto gabaliņu liekam uz vienu sānu,nākamo uz otru sānu,tādu kā skujinu veidojam.
Pašu kukulīti iegriežam katrā sanā ar assu nazi,trīs slīpas rievas.Tad citā virzienā ar šķērēm iegriežam virsējo mīklas gabalu. Griežam turot šķēres 45 grādu leņķī un katru iegriezto gabaliņu liekam uz vienu sānu,nākamo uz otru sānu,tādu kā skujinu veidojam.
Liekam cepties maizes klaipiņus ap 200 grādiem ap 40-50 minūtēm vai līdz maize apbrūnē.
Atdzesējam uz restes un varam sagriezt,nogaršot, pacienāt....
Vārdiem neaprakstāma garša...