Asa un veselīga. Gluži kā nātre

Asa un veselīga. Gluži kā nātre

28. Feb 2014, 17:10 Banija Banija

“Mīļais, ar kādu ziedu es Tev asociējos? ” vaicāju savam dzīvesbiedram. Viņš atrāva savu skatienu no datora ekrānu, paskatījās uz mani un noteica: “Ar nātri. Tu esi asa, bet veselīga”.

Neteikšu, ka cerēju izdzirdēt, ka esmu kā trausla rožu ziedlapiņa vai tikko atvēries jasmīna zieds, kurš ar savu debešķīgo aromātu apbur ikvienu, kurš iet garām krēmziedu piebērtajam krūmam. Nē, es zināju, ka atbilde būs bez romantikas piesitiena, taču patiesa.

Un, jā, patiesi, vai gan nātre nav skaista? Cik ļoti gan to cenšamies iznīdēt no savām puķu dobēm, aizmirstot par tās labajām spējām. Piemēram, vai zināji, ka jaunajās nātrēs C vitamīna ir vairāk nekā citronos un upenēs? Un cik burvīgi paliek mati pēc tam, kad tiek izskaloti ar nātru uzlējumu? Nu, īsta vitamīnu un veselības bumba ir tā nātre!

Man savam dzīvesbiedram pat nav jāvaicā, ko viņš ir domājis ar apzīmējumu “asa”. Asa raksturā. Ne strauja un neaprēķināma, taču tāda, kura pateiks, ko domā. Ja nepatīk man doma par milzu ballītes rīkošanu mājās, tad to arī pateikšu, nevis sakostiem zobiem pusi dienas griezīšu salātus, lai naktī, kad jau acis krīt ciet un gribētos ieritināties gultiņā, virtuvē mazgātu netīro trauku kalnus. Man nepatīk, ja kāpj uz galvas un cenšas izmantot, tādēļ parasti neturu mēli aiz zobiem un saku, ko domāju, norādot uz savu patiesību un to arī protot aizstāvēt un argumentēt. Un tas nekas, ka dažbrīd varbūt sava patiesība jāpierāda augstāk stāvošai personai. Protams, šādās situācijās nātre var izpelnīties nonākšanu komposta kaudzē, taču, kas neriskē, tas... nu, tas dzīvē neko nesasniedz.

Bet, kas slēpjas aiz vārda “veselīga”? Jau pieminēju dažas nātres dziednieciskās spējas, taču kā gan tas var izpausties sievietes raksturā? Atļaušos sevi mazliet pacildināt (tas taču nav aizliegts, ne tā?). Aiz veselīguma slēpjas iespēja otra dzīvi darīt labāku, pilnvērtīgāku, enerģiskāku un piepildītāku. Lūk, ko nozīmē nātres veselīgums. Gluži tāpat kā nātre, kura mums neliedz savu dziednieces talantu, arī es varu savu mīļoto cilvēku darīt laimīgāku (lasi – arī veselāku).

Lūk, tāda izskatos sava dzīvesbiedra acīm, taču, ar ko asociējos pati sev? Atbilde tālu nav jāmeklē... Ar leduspuķi. Tādēļ, ka tās sēklas nevar nopirkt veikalā un tā ir tik neatkārtojama. Graciozs katrs mazākais izliekums un krāsa – tik karaliski balta! Kādam varbūt šķiet, ka leduspuķe ir tik aukstas un nepieejams zieds, taču būtībā šis skaistums sevī slēpj neizsakāmu trauslumu, jo, kas gan notiks, kad centīsies ziedam pieglaust savu vaigu? Tas kusīs, zaudēs savu daili! Pret leduspuķi ir jāizturās ar īpašu pietāti. Tā nevar uzziedēt katra mājās, tā zied tikai īpašiem cilvēkiem.

20140228170939-73415.jpg

Gluži tāpat kā leduspuķei, mana dzimšanas diena ir ziemas spelgonī. Gluži tāpat kā leduspuķe, es esmu izvēlīga attiecībā uz saviem draugiem (un kur nu vēl dzīvesbiedru), jo katram “nekratu” savas sirdssāpes un pārestības. Gluži kā leduspuķe es vēlos būt trausla, gracioza un īpaša. Īpaša savam īpašajam cilvēkam, kurš manī saskata nātres asumu un veselīgumu vienlaicīgi.