Izrādās, no ārstniecības augiem var uzpīt ne tikai skaistu Jāņu vainagu vai iegūt ārstniecisku tēju, bet arī pagatavot gardu maltīti! Kā ārstniecības augi pielietojami zupu un salātu gatavošanā, atklāj zāļu sieva Līga Reitere.
Kā atklāj Līga Reitere, cilvēki ir pārsteigti, ka no ēdamajiem augiem var pagatavot tik dažādas ēdienu receptes, un tie nav izmantojami vien salātos un zupās!
Iespējams, kādreiz jau esi baudījusi nātru vai balandu zupu?! Tomēr pagatavot var arī īpašu auksto zupu, kam pievienots āboliņš, rapša ziedi, zvērene vai žodzene, kas ir pērkones radiniece, bet daudz, daudz garšīgāka.
„Piemēram, rapšu ziedi ir ļoti saldi – daudz saldāki par kāpostiem! Ja kāpostam ir nedaudz kāposta skābuma vai sūruma (kā jau krustziežiem), tad rapsis ir vissaldākais krustziedis. Vienkārši noplūc laukā ziedošā rapša galotni, sprīža garumā, un ēd,” mudina izmēģināt zāļu sieva.
Gardi un acīm baudāmi salāti
Dedestiņi un vanagzirņi, kas ir tauriņziežu dzimtas augi, savukārt, garšojot pēc cukurzirņiem. Tos tautā sauc par peļzirņiem jeb lauku vīķiem. Ja šiem augiem ir timeklītis (līdzīgi kā zirņiem), tad tie ir saldi un tikpat garšīgi kā cukurzirņi. Ja šāda tīmeklīša nav, kā, piemēram, lucernai vai vanagnadziņiem, tad augiem nav arī saldums.
Līga Reitere pastāsta, ka šos augus var pārkaisīt salātiem. „Pirmkārt, būs koša krāsa! Dedestiņš ir dzeltens, vanagvīķis – zilganlillā, meža dedestiņi un jūrmalas dedestiņi ir rozīgi. Latvietis jau vispirms ēd ar acīm! Ēdienam ir labi jāizskatās – jāservē nevis apvītuši, savītuši, samuļļāti salāti, bet gan svaigi – tikko, acu priekšā samaisīti un pārkaisīti. Vispār salātus vajadzētu gatavot tikai tad, kad ciemiņi jau apsēdušies pie galda,” uzskata Līga Reitere.
Zāļu sieva atklāj, ka viņai patīk salāti, kuriem pievienoti ārstniecības augi. Piemēram, krustziežu dzimtas augus, kam ir sūrāka garša kā, piemēram, zvēreni, žodzeni un ķērsu var piesmalcināt salātiem – asumam. To garša ir līdzīga sinepēm, rutkam, redīsa sarkanai miziņai, tomēr nav arī pārāk stipra. Šie krustziežu dzimtas augi piešķirs maigi sulīgu garšu, kas savukārt salātiem piešķirs īpašu piegaršu.
Salātu mērcītes
Zāļu sieva Līga Reitere dalās padomos, kā pagatavot gardu, organismu spēcinošu salātu mērci. „Ņem vienu ozollapu, vienu pīlādžlapu, kādas divas, trīs vilkābeļu lapas, divas, trīs bērza lapas un sablendē tās ar lauku krējumu vai pilsētas kefīru, vai arī ar svaigiem gurķiem vai kabačiem,” pamāca Līga. Piedevas nepieciešamas, lai sablendētu lapas, kuras pašas par sevi nav pietiekami mitras. Pēc tam gatavo mērcīti, pastētveida biezeni, izmaisa cauri salātiem.
Vēl šādu zaļo mērci vari iemaisīt arī veselības dzērienā! Piemēram, tomātu sulā, ķirbja un burkānu sulā, vai vienkārši kefīrā, tīrkultūrā vai jogurtā. Iznāks ļoti veselīgs, stiprinošs veselības dzēriens!
Kad ieteicams lietot nezāļu salātus
Līga Reitere atklāj, ka šos augus jāvāc tagad, pirms Jāņiem, jo šobrīd tie vēl nav pārlieku skābi un sūri. Jūlija beigās tie jau būs par skābu, par sūru. „Krustziežus vislabāk lietot ap Jāņu laiku un vēl līdz jūlijam. Pēcāk saule šos augus jau ir spēcīgi karsējusi, tie ir pārauguši un kļuvuši sūri,” skaidro zāļu sieva.
Tāpat ir ar skābenēm un rabarberiem, kurus iesaka lietot līdz Pēterdienai, jo pēc tam tajos ir par daudz skābes. Pēc Jāņiem skābenēm parādās zilgansarkani plankumi un tad saka – tās ir pāraugušas. Lai nerastos problēmas ar kuņģi, šādas skābenes nav ieteicams ēst. Tāpēc tās jālieto tagad, pievienojot svaigajiem salātiem! „Mēs esam pēc garas ziemas un tukša pavasara laika, kad ziemas krājumi no pagrabiem izēsti, bet vēl nekas jauns nav izaudzis. Pēc ziemas esam pamodušies enerģiskam darbam, kad daudz jāstrādā, bet trūkst enerģijas. Zaļie salāti, zaļās mērcītes, sulas un eļļas ir tas, ko vajadzētu lietot, lai šo enerģiju iegūtu.
Ja pirms došanās pļavā vēlies pārliecināties par savām zināšanām augu valsts gudrībās un pēcāk pļavā savākt pēc iespējas dažādus augus, vari ieskatīties interneta enciklopēdijā „Latvijas Daba” www.latvijasdaba.lv, kur atrodamas visu augu sugas!
Māmiņu Klubs