Arī ronēnam gribas dzīvot!

Arī ronēnam gribas dzīvot!

21. Mar 2018, 22:04 lauvinja lauvinja

Kāpēc ronēni sastopami Latvijas pludmalēs?

Ronēni līdz Rīgas jūras līča piekrastei lielākoties nokļūst no Igaunijas. Martā un aprīlī pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem, un līdz Latvijas pludmalei nokļūst peldus vai retos gadījumos uz dreifējošiem ledus gabaliem.

Kāpēc ronēniem nepieciešama palīdzība?

Daļa ronēnu, kuri sastopami Latvijas piekrastē, ir pāragri atdalījušies no mātes. Iespējams māte viņus pazaudējusi burzmā un ronēni, meklējot barību, aizklīduši, vai arī viņi iepūsti ar ledusgabalu jūrā. Šie ronēni nav paspējuši ar mātes pienu uzņemt nepieciešamās uzturvielas pienācīga taukādas slāņa uzaudzēšanai, kas palīdz aukstajā ūdenī izdzīvot. Turklāt viņiem pāragri jāspēj pašiem sevi nodrošināt ar uzturu. Līdz ar to pastāv risks, ka ronēni ir novārguši, un, nespējot aizstāvēies, dažos gadījumos arī savainoti. 

Kā rīkoties, ja atrasts ievainots vai novārdzis ronēns?

Iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt. Jāzvana Dabas aizsardzības pārvaldei  pa tālruni 29198590. Mūsu speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. 

Ko iesākt, ja roņu mazulis jau miris?

Atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo beigto dzīvnieku savākšana ietilpst pašvaldību funkcijās.