Arābu virtuve-Tahini-Falafel-Pitta...

Arābu virtuve-Tahini-Falafel-Pitta...

25. Mar 2013, 13:25 taschinka taschinka

Sastāvdaļas maizei Pitta -arābu lavašam:

150ml ūdens

1 tēj.k šķīstošais raugs vai arī 10g svaigais raugs

1 tēj.k sāls

1 tēj.k cukurs

es pievienoju 1 ēd.k provansas garšaugus

2 ēd.k eļļa

ap 300g milti,tik līdz mikla nelīp pie rokām


Falafel ir arābu virtuves ēdiens,kas tiek gatavots no turku zirņiem un tiek vārīts eļļā.Bet mūsdienās receptes ir daudz un dažādas,var šīs zirņu pikas arī cept cepeškrāsnī vai uz pannas kā kotletes.


Sastāvdaļas turku zirņu kroketēm Falafel:

1 glāze nevārīti turku zirņi

1 ola

50g siers

sāls

pipari

2 ēd.k skābais krējums

var pievienot sasmalcinātu sīpolu,ķiplokus,dažādas garšvielas

milti,rīvmaize un 1 ola panēšanai


Tahini ir sezama sēkliņu pasta,bieza,trekna no samaltām sēkliņām.Kā pamats ir tikai sezama sēkliņas,bet lai iegūtu mērci mēdz pievienot citrona sulu,eļļu un bezpiedevu jogurtu.Garšas dažādībai liek klāt ķiplokus,zaļumus,ķimenes.Šo mērci mēdz izmantot loti daudziem ēdieniem,bet pašu Tahinini pastu izmanto halvas gatavošanā.


Sastāvdaļas Tahini mērcei:

100g sezama sēkliņas

1 ēd.k citrona sula

2 ēd.k eļļa

ūdens vai arī bezpiedevu jogurts,lai massa ir šķidrākas konsistences

Pasniegšanai zaļumi,dārzeņi.

 

Gatavojam Pittu:

Ja izmantojam svaigo raugu,tad apberam to ar cukuru un ļaujam izšķīst.

Ja izmantojam šķīstošo raugu,tad to jaucam kopā ar 1 glāzi miltiem.

Esmu cepusi gan ar vienu gan ar otru raugu.

Sauso raugu sajaucam ar 1 glāzi miltiem,sāli cukuru,garšvielām,pielejam labi siltu ūdeni.Iemaisam 1 ēd.k eļļu un pakāpeniski mīcot beram klāt miltus.

Mīcam mīklu,tai jāsanāk maigai,ellastīgai un nav jābūt sausai,miltainai.

Samīcīto mīklu liekam ieeļļotā traukā,ko apsedzam un liekam raudzēties siltā vietā stundu vai līdz mīkla dubultojas apjomā.

20130325131941-97964.jpg

 

Uzrūguso mīklu vēlrez samīcam,mīcot to tā kā lokam uz iekšu,uz vidu.

20130325131958-98037.jpg

 

Sadalam mīklu tik bumbiņās cik lavašus cepsim.Parasti šīs maizītes izmērs ir ap 15cm diametrā,es sadalīju 6 daļās.


Katru bumbiņu kārtīgi izmīcam,saveļam un liekam raudzēties vēl 20 minūtes zem dvieļa.

20130325132015-43612.jpg

 

Katru bumbiņu izrullējam plānā plācenī..

Liekam cepties iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 230 grādiem ap 7 minūtēm.

20130325132032-70939.jpg

 

Lūk,gatavās maizītes.Apsedzam un ļaujam tām atdzit zem dvieļa.

20130325132102-70031.jpg

 

Uzpūtusies,bet ar tukšumiņu vidū...

20130325132115-10804.jpg

 

Šādi tās izskatās....pārgriežam un atveram...

20130325132129-53301.jpg

 

Gatavojam zirņu kroketes:

Turku zirņus iemērcam uz 12 stundām.tad vāram līdz tie labi mīksti.

Samaļam gaļasmašīnā.

Massai pievienojam olu,uz smalkās rīves rīvētu sieru,garšvielas un krējumu.


Veidojam nelielas bumbiņas.

20130325132144-87934.jpg

 

Visas bumbiņas apvilājam miltos.

20130325132155-46613.jpg

 

Pēc tam apviļājam sakultajā olā un uzreiz rīvmaizē.

20130325132208-21169.jpg

 

Vāram sakarsētā eļļā līdz skaisti brūnas.


Var arī veidot kā kotletes un cept cepeškrāsnī bez eļļas vai arī cept nelielā eļļas daudzumā uz pannas.

20130325132222-44077.jpg

 

Kārdinošas,smaržīgas...

20130325132235-88958.jpg

 

Kraukskīgu garoziņu.....

20130325132250-39712.jpg

 

maigu,mīkstu viduci....

20130325132304-10197.jpg

 

Gatavojam sezama mērci:



Sezama sēkliņas viegli apgrauzdējam,pavisam viegli.

Tad atdzisušas sablenderējam,pasta Tahini būtībā arī gatava.Bet mēs turpinam un liekam klāt citrona sulu,eļļu,blenderējam līdz izveidojas mērce,iemaisam jogurtu un mērcīte gatava.Jogurtu liekam tik cik biezu vai šķidru vēlamies.
Arī garšvielas pēc pašu vēlmes,es šajā reizē neko klāt neliku.

20130325132322-42313.jpg

 

Tā kā viss sagatavots varam gatavot icienītu arābu uzkodu:

Lavaša kabatiņā ieliekam dārzeņus,zaļumus,iesmērējam Tahini mērci un uzliekam Falafel zirņu kroketes.

 

20130325132347-39137.jpg

Piedalies Lieldienu recepšu konkursā un laimē!

 

20130325100059-74515.jpg