Sastāvdaļas maizei Pitta -arābu lavašam:
150ml ūdens
1 tēj.k šķīstošais raugs vai arī 10g svaigais raugs
1 tēj.k sāls
1 tēj.k cukurs
es pievienoju 1 ēd.k provansas garšaugus
2 ēd.k eļļa
ap 300g milti,tik līdz mikla nelīp pie rokām
Falafel ir arābu virtuves ēdiens,kas tiek gatavots no turku zirņiem un tiek vārīts eļļā.Bet mūsdienās receptes ir daudz un dažādas,var šīs zirņu pikas arī cept cepeškrāsnī vai uz pannas kā kotletes.
Sastāvdaļas turku zirņu kroketēm Falafel:
1 glāze nevārīti turku zirņi
1 ola
50g siers
sāls
pipari
2 ēd.k skābais krējums
var pievienot sasmalcinātu sīpolu,ķiplokus,dažādas garšvielas
milti,rīvmaize un 1 ola panēšanai
Tahini ir sezama sēkliņu pasta,bieza,trekna no samaltām sēkliņām.Kā pamats ir tikai sezama sēkliņas,bet lai iegūtu mērci mēdz pievienot citrona sulu,eļļu un bezpiedevu jogurtu.Garšas dažādībai liek klāt ķiplokus,zaļumus,ķimenes.Šo mērci mēdz izmantot loti daudziem ēdieniem,bet pašu Tahinini pastu izmanto halvas gatavošanā.
Sastāvdaļas Tahini mērcei:
100g sezama sēkliņas
1 ēd.k citrona sula
2 ēd.k eļļa
ūdens vai arī bezpiedevu jogurts,lai massa ir šķidrākas konsistences
Pasniegšanai zaļumi,dārzeņi.
Gatavojam Pittu:
Ja izmantojam svaigo raugu,tad apberam to ar cukuru un ļaujam izšķīst.
Ja izmantojam šķīstošo raugu,tad to jaucam kopā ar 1 glāzi miltiem.
Esmu cepusi gan ar vienu gan ar otru raugu.
Sauso raugu sajaucam ar 1 glāzi miltiem,sāli cukuru,garšvielām,pielejam labi siltu ūdeni.Iemaisam 1 ēd.k eļļu un pakāpeniski mīcot beram klāt miltus.
Mīcam mīklu,tai jāsanāk maigai,ellastīgai un nav jābūt sausai,miltainai.
Samīcīto mīklu liekam ieeļļotā traukā,ko apsedzam un liekam raudzēties siltā vietā stundu vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
Uzrūguso mīklu vēlrez samīcam,mīcot to tā kā lokam uz iekšu,uz vidu.
Sadalam mīklu tik bumbiņās cik lavašus cepsim.Parasti šīs maizītes izmērs ir ap 15cm diametrā,es sadalīju 6 daļās.
Katru bumbiņu kārtīgi izmīcam,saveļam un liekam raudzēties vēl 20 minūtes zem dvieļa.
Katru bumbiņu izrullējam plānā plācenī..
Liekam cepties iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 230 grādiem ap 7 minūtēm.
Lūk,gatavās maizītes.Apsedzam un ļaujam tām atdzit zem dvieļa.
Uzpūtusies,bet ar tukšumiņu vidū...
Šādi tās izskatās....pārgriežam un atveram...
Gatavojam zirņu kroketes:
Turku zirņus iemērcam uz 12 stundām.tad vāram līdz tie labi mīksti.
Samaļam gaļasmašīnā.
Massai pievienojam olu,uz smalkās rīves rīvētu sieru,garšvielas un krējumu.
Veidojam nelielas bumbiņas.
Visas bumbiņas apvilājam miltos.
Pēc tam apviļājam sakultajā olā un uzreiz rīvmaizē.
Vāram sakarsētā eļļā līdz skaisti brūnas.
Var arī veidot kā kotletes un cept cepeškrāsnī bez eļļas vai arī cept nelielā eļļas daudzumā uz pannas.
Kārdinošas,smaržīgas...
Kraukskīgu garoziņu.....
maigu,mīkstu viduci....
Gatavojam sezama mērci:
Sezama sēkliņas viegli apgrauzdējam,pavisam viegli.
Tad atdzisušas sablenderējam,pasta Tahini būtībā arī gatava.Bet mēs turpinam un liekam klāt citrona sulu,eļļu,blenderējam līdz izveidojas mērce,iemaisam jogurtu un mērcīte gatava.Jogurtu liekam tik cik biezu vai šķidru vēlamies.
Arī garšvielas pēc pašu vēlmes,es šajā reizē neko klāt neliku.
Tā kā viss sagatavots varam gatavot icienītu arābu uzkodu:
Lavaša kabatiņā ieliekam dārzeņus,zaļumus,iesmērējam Tahini mērci un uzliekam Falafel zirņu kroketes.
Piedalies Lieldienu recepšu konkursā un laimē!