Ar kampaņu pret pasīvo smēķēšanu! Uzzini, kā tā var kaitēt tev un bērnam!

26. Nov 2015, 00:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tēma, kura savu aktualitāti nav zaudējusi nekad, tikai ir atšķirība starp to, cik aktīvi mēs par to, ne tikai runājam, bet arī risinām. Iespējamos iemeslus cēloņiem, kas likuši pievērsties šai tēmai, veidojot jaunu kampaņu, atklāja mums – Daktere Renāte Snipe – Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārsts, pediatrs un pulmonologs, kā arī Evija Kvante – Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas koordinētāja.

Māmiņu klubā vairāk nekā 300 māmiņas atbildēja uz jautājumiem par pasīvo smēķēšanu  - lielākais vairums, jeb 97.8 % māmiņu atbildēja – ka jā – cigarešu dūmi ir kaitīgi ikvienam! Ja mēs to apzināmies, kāpēc vēl joprojām ir problēma?

Svarīgi ir izglītot, informēt sabiedrību par aktuālām veselības tēmām, un šogad, jau otro gadu tiek organizēta kampaņa tieši saistībā ar šo tēmu. Vecākiem ir jāzin, kā pasargāt savus bērnus no cigarešu dūmiem. Ir informatīvie materiāli, tiek runāts daudz par to gan ar bērniem, gan ar vecākiem. Pie tam, caur dažādiem komunikācijas kanāliem ir centieni sasniegt dažādas Latvijas vietas, ne tikai Rīgu.

Problēmai ir divi aspekti - viens, ja ģimenē kāds smēķē, bērns tiek pakļauts pasīvajai smēķēšanai, kas var nozīmēt gan veselības, gan attīstības problēmas tālākā nākotnē. Otra lieta - smēķēšana ir spēcīga atkarība, jo ja mamma vai tētis smēķē, ir liela iespēja, ka smēķēs vēlāk arī bērni. Par bērnu un mazbērnu veselību atbildam mēs paši. Smēķētāji mirst daudz jaunākā vecumā, nekā nesmēķētāji.

Jāsaka, ka šis ir tikai daļas sabiedrības viedoklis, attiecīgi, aptauju aizpildījušas, acīmredzot, apzinīgas māmiņas. Bet, ja skatāmies plašāk, starptautiskajā jauniešu smēķēšanas pētījumā atklāts, ka 45% skolēnu norāda, ka viņu klātbūtnē mājās kāds ir smēķējis pēdējās nedēļas laikā. Attiecīgi, tēma ir svarīga.

Nav stāsts par to, kas patīk un kas nepatīk, ja grūti ir aizrādīt smēķētājam, te ir vairāk runa tieši par kaitīgumu bērna veselībai. Izelpotie dūmi, ko ieelpo nesmēķētājs, ir kaitīgi bērnam. Būtībā visi hroniskie smēķētāji uzskatāmi par slimiem cilvēkiem, jo smēķēšana ir atkarība. Kamēr nebūsim aktīvi, mierīgi par to nerunāsim, neskaidrosim, tikmēr nekas nemainīsies.

Ko pasīvā smēķēšana nodara bērna veselībai? Kādi ir riski?

Dati ir apkopoti vairāk kā 10 gadu garumā, un tie ir pat pētījumi simtos, dati ir statistiski ticami, un skaidrs ir tas, ka bērns, kas ir pakļauts pasīvajai smēķēšanai, ir pakļauts arī zīdaiņu pēkšņās nāves sindromam, kura rezultātā bērniņš var mirt pat būdams pilnīgi vesels zīdainis, jo cigarešu dūmi satur toksiskas vielas, kas nokļūst smadzenēs un iedarbojas uz bērna elpošanas centriem.

Bērniņiem, kas pakļauti pasīvajai smēķēšanai, pieaug risks par 45% sirgt ar sēkšanu, tāpat arī var būt runas aizture, bērni lēnāk attīstas, slimo bieži ar vidusauss iekaisumu, lielākiem bērniem var būt zemākas rēķināšanas prasmes un ārkārtīgi daudz citu faktoru, kas liecina par negatīvu ietekmi.

Pret vīrusiem un baktērijām organisms augot mācās un iemācās cīnīties, bet par pasīvo smēķēšanu to nevar teikt. Bērns ir neaizsargāts. Mēs, pieaugušie, varam iziet no telpas, kurā smēķē, mēs varam aizrādīt, bet bērniem šādas izvēles nav. Viņi ir vājāki, neaizsargāti un tikai mūsu uzdevums ir viņus pasargāt.

Ir pieaugušie, kas saka – es jau virsū nepūšu... Kā aizrādīt, ja smēķētājs atrodas Jums parāk tuvu un Jūsu bērns ir pakļauts izelpotajiem cigarešu dūmiem?

Ja mājās dzīvo kāds, kas smēķē un neklausās aizrādījumus, no dūmiem nav iespējams izvairīties vispār. Smēķējošie opīši ir lielākā problēma. Smēķējošie tēti atbildību uzņemas kopā ar mammu, attiecīgi - vai nu viņi pārtrauc smēķēt, vai arī to dara ārā. Telpās smēķēšana vispār nav apspriežama. Arī vecvecākiem bērni ir jārespektē, dodoties smēķēt ārā. Ir jādomā par bērna veselību un traucējumiem, ko pasīvā smēķēšana var nodarīt. Tikpat labi opītis var arī fiziski bērnu ietekmēt, un tas būs tieši tas pats.

Kaitīgās vielas, kas rodas izelpotajos cigarešu dūmos un to ietekme uz veselību

Ja runājam par smēķēšanu, jāzin, ka cigaretes sastāvā ir vairāk kā 4000 vielu un vairāk kā 250 no tām ir kaitīgas, un ap 70 ir kancerogēnās vielas, kas var izraisīt vēzi. Piemēram, acetons, darva, arsēns, ūdeņraža cianīds (nāvējoša inde), butāns, stearīns, svins - toksisks smagais metāls, amonjaks, etiķskābe.. Ir vesela buķete, kas var nodarīt milzīgu kaitējumu veselībai. Nonākot bērna organismā, tās izraisa neatgriezeniskus bērna organisma bojājumus. Tiek grauta bērna imūnsistēma. Starp citu, visā pasaulē aizvien vairāk mirst cilvēki, kas pakļauti pasīvajai smēķēšanai mājās. Viena no slimībām, kas nogalina - vēzis, kas ir smaga saslimšana. Bet ir arī dažādas plaušu slimības, kā arī sirds un asinsvadu slimības, kam pakļauti ir ne tikai smēķētāji, bet arī pasīvie smēķētāji.

Smēķētāji pie bērnudārziem, skolām, sabiedriskās vietās un alerģijas - ir saistība?

Te ir jānodala divas lietas: viena ir tāda, ka var būt cilvēks ar alerģiju, kad ir alerģija, kas rodas kontaktā ar kaķi, to, protams, var konstatēt. Bet ne vienmēr tas nozīmēs, ka mājās kaķi nevar turēt. Otra - nav pētījumu, kas pierāda, ka risks saslimt ar dažādām saslimšanām, uzturoties smēķētāja klātbūtnē pieaug. Būsim sociāli aktīvi, aizrādīsim, iespējams, smēķētājs jutīsies neērti un nesmēķēs sabiedriskā vietā. Vienmēr jāmēģina rast pozitīvs risinājums mierīgā ceļā, mammām nevajadzētu baidīties aizrādīt. Jo neērtība nedrīkst būt svarīgāka par bērna veselību. Bail var būt arī par savu fizisko drošību, bet tai pat laikā ir jāsadūšojas. Protams, var būt tā, ka pretreakcija var būt pat agresīva, bet visbiežāk smēķētājs tomēr sapratīs, jo arī viņš, galu galā, saprot, ka jā - tas ir kaitīgi. Nevajag agresīvi, uzbrūkoši runāt ar smēķētāju.

Pateicoties kampaņai divu gadu laikā ir izdevies vērst vecāku uzmanību uz savu apzinību un atbildību. Pēdējā gadā iekustinām arī bērnus, stāstot viņiem, ka viņiem ir tiesības lūgt, lai blakus stāvošais nesmēķē. Tāpat viņi saprot, ka viņi var iet smēķētājam ar līkumu.

Vai elektroniskās cigaretes lietošana kāda klātbūtnē ir saistīta ar pasīvo smēķēšanu? 

Tas, diemžēl, ir kārtējais tabakas ražotāju triks, jo arī tās satur ārkārtīgi daudz kaitīgo vielu, kas tāpat nonāk gan apģērbā, gan gaisā, gan, protams, arī pasīvā smēķētāja plaušās. Dūmi no cigaretēm izgaro 2-3 stundas pēc smēķēšanas ar nosacījumu, ka smēķētājs visu šo laiku bijis svaigā gaisā. Ja cilvēks smēķē telpā vai mašīnā, bērnam tur nebūtu jāatrodas pat vairākas dienas.

Kur vērsties pēc palīdzības

Pašvaldības policija - ja tas ir sistemātiski un apdraud jūsu bērnus un nav iespējas pašu spēkiem tikt galā. Te ir runa gan par skolu, gan bērnudārziem, gan arī kaimiņiem.

Par tīru gaisu!

Māmiņu Klubs

Vairāk par pasīvo smēķēšanu lasi: www.pasivasmekesana.lv.

Kampaņu pret pasīvo smēķēšanu “Izvairies no smēķētāja!” īsteno Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs.  

20151028122743-58234.jpg

20151028135019-89951.jpg