Apvītušās pagraba veltes vai tomēr ķīmiskais imports?

Apvītušās pagraba veltes vai tomēr ķīmiskais imports?

18. May 2017, 07:17 Ievas_mamma Ievas_mamma

Dotajā brīdī mūsmājās ir "biezenīšu bums" - meita ēd daudz un gardu muti, beidzot ēdam arī augļus un ogas, mēģinām jaunus dārzeņus un nebijušas kombinācijas. 

Diemžēl mūsu aktīvais papildēdiena periods galīgi nesaskan ar ražas laiku, un produktus, no kuriem gatavot, atrast ir grūtāk. Nē, neesmu pret burciņēdieniem, liekas, kādas 7 esam iepirkuši (jāatzīst, ka lielāko daļu gan izmetām - bērnam negaršoja vai draugs bija nopircis ko neatbilstošu mazajam puncim), taču ikdienā, esot mājās, tomēr gatavoju pati.

Sākot ēst augļus, koncentrējos tieši uz ābolu. Apņēmības pilna devos uz tirgu ar sajūtu "labākais un veselīgākais ir tantiņām". Bet, pārnākusi mājās, jutos stipri vīlusies - āboli izskatījās kā dzīvību zaudējuši, sažuvuši, arī garšoja tā - ne visai. Bumbierus uz tirgus neatradu vispār. Mūsu vecmammai pagrabā ir gan kartupeļi gan burkāni, taču kartupeļi jau asno, burkāni krietni "notievējuši", arī garša pašvaka...

Tad nu aizdomājos par to, cik daudz to vērtīgo vielu šie dārzeņi un augļi vēl satur pēc garās ziemas. Varbūt tas ir tikai vizuāls defekts? Bet arī tā rudens labā garša jau sen aiz kalniem. Un veikalu plauktos tik sulīgi burkāni un jaunie kartupelīši, līdz kuriem mums vēl ilgi jāgaida. Āboli gan tādi aizdomīgi spoži...

Jāpiebilst, ka man nav pieejams neviens EKO veikals ar "super svaigiem" produktiem. Rimi redzēju dažus EKO uzrakstus, bet tas bija tikai uz šampinjoniem un, liekas, redīsiem, ko bērns vēl neēd un neēdīs drīzumā. Un vispār kaut kā tam uzrakstam īsti neuzticos.

Ai, cik žēl, ka rudenī neiedomājos svaigos dārzeņus iesaldēt...

No kādām izejvielām biezenīšus gatavojat jūs?

Elionore Elionore 18. May 2017, 17:25

Par burciņēdienu sastāva kvalitāti neko nosodošu nevaru teikt, bet par garšu gan - biju iepirkusi pāris burciņas Holle un Rūdolfu - dārzeņu biezeņiem garša pretīga 😃 No tiem pašiem dārzeņiem pašas vārītais, neko specifisku nepievienojot, garšo neaprakstāmi labāk. Saldie gan gardi, kā jau viss saldais.
P.S. Asnainos kartupeļus arī vāru 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 18. May 2017, 15:34 zacc

Ķirbi gan tagad tirgū ritīgi labo dabūju!👍

īgLa īgLa 18. May 2017, 12:28

Es izvēlos saldētos dārzeņus-ziedkāposts,brokolis,zirnīši,sviesta pupiņas un spināti. Kartupeļi,burkāni un bietes no omju pagraba. Ogas ir saldētavā.
Es gan līdzīgi lauvinja atsevišķi negatavoju,vāru sautējumus vai zupas,un bērnam dārzeņus atlieku.

mamma88 mamma88 18. May 2017, 12:28

Es pērku veikalā gan svaigus dārzeņus, gan burciņēdienu. Pēdējais no lauku laumiem bija ķirbis, bet tas jau ar kā apēsts. Nu jāgaida vasara.
Un burciņēdiens nav ļaunais bubulis. Mammas mīl pārspīlēt.

zacc zacc 18. May 2017, 11:59

Mana izvēle būtu saldētie burkāni un brokoļi, pašu kartupeļi (nekas, ka sadīguši), veikalā nopērkamais ķirbis. Āboli, banāni, bumbieri - veikala parastie. Vai arī augļu biezeņi no burciņām. Putras aplejamās.

lauvinja lauvinja 18. May 2017, 10:01

Šis brīdis tāds ir, ka vecos dārzeņus vairs īsti negribas, bet jauno vēl nav. Jāiztur līdz jāņiem, kad būs gan jaunie burkāni, gan jaunie kartupeļi, kāposti.
Es vadītos pēc izjūtām, ja piebarojums tikai tagad sākts - ņemtu vecmāmiņas burkānus, kartupeļus, atrastu kaut kur ķirbi, bet spiestu uz putrām kā pirmo piebarojumu. Šad un tad pameklētu kādu eko dārzeni vai tomēr burciņpārtiku (starp citu, ne visi bērni to ēd, mans jaunākais pamanījās izbrāķēt it visas, pie kādas 10 metu mieru).

Vēl iesaku apdomāt ēšanu no viena katla bērnam un pašiem, šim bija kaut kāds gudrs nosaukums, bet netaceros. Es reizēm darīju tā - gatavoju pašiem dārzeņu sautējumu, tvaicētus dārzeņus vai dārzeņu zupu un pirms sāls un citu garšvielu pievienošanas, atliku sīcim.

Starp citu ideāls veids vārītu/tvaicētu dārzeņu sasmalcināšanai ir to izberšana caur sietiņu, īpaši piebarosanas sākuma, jo to mazo daudzumu grūti sasmalcināt ar blenderi (ja vien negatavo vairākas porcijas), a caur sietu - piespiež ar karoti un gatavs, pielej šķidrumu cik vajag un baro mazuli.

Ilvija82 Ilvija82 18. May 2017, 09:27

Sveika! Es gatavoju pati biezenīšus mazajam, jo uzskatu, ka pašas gatavotais ēdiens bērnam ir vislabākais. Burciņēdienu ēdām tikai tad, kad bijām kaut kur ārpus mājas! Nu un kas, ka burkāns tievāks, kartupelim jau asniņi, vai tad tos nevar ēst? Bet vispār, Raineram devu ķirbi (ne īpaši garšoja, tāpēc tas vislabāk garšoja kopā ar manna - kur vairāk bija ķirbis un mazāk manna), brokolis, kartupelis, burkāns, puķkāpost - vispār negaršoja un gaļa! Vēlāk jau kāposts! Tagad esmu priecīga, jo Raineram dikti garšo sautējums!
Nesaprotu mammas, kuras baro savus bērnus tikai ar burciņēdienu! Lai gan rakstīts, ka viss veselīgs utt., bet tomēr mammas gatavotais ēdiens ir un paliek visgaršīgākais!

18. May 2017, 09:20

Es biezenīšus negatavoju un neplānoju gatavot. Tik gribēju pateikt, ka EKO lielākoties var uzticēties (sertifikācijas sistēma ir gana barga). UN.... ja ir pieejams Rimi, tad tur var nopirkt Latvijas ābolus, kas izskatās gana labi un pievilcīgi (nav EKO).
Mums pašiem lauku pagrabā āboli saglabājušies ļoti labi. Teikšu - kā rudenī. Stingri, sulīgi, garšīgi. Par saglabājušos vielu daudzumu gan nezināšu teikt.