AKTUĀLI! Biežākās saslimšanas bērniem šobrīd un to ārstēšana!

AKTUĀLI! Biežākās saslimšanas bērniem šobrīd un to ārstēšana!

21. Feb 2018, 15:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības un novērošanas nodaļas(NMPOP) Pediatrijas virsārsta pienākumu izpildītājs Gaiļezera novietnē Alla Silova Māmiņu klubam stāsta, ka šobrīd pēc palīdzības NMPOP vecāki ar bērniem vēršas ar saslimšanām, kas saistītas ar augšējo elpceļu infekcijām.

Kādas saslimšanas šobrīd aktuālas, atkarībā no vecuma grupas

Bērniem līdz 2 gadu vecumam?

Maziem bērniem, īpaši zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam, šobrīd smagāk noritošā un bīstamākā ir RSV (respiratori sincitiālā vīrusa) infekcija, kas skar dziļos elpceļus, izraisot tajos iekaisumu un tūsku. Šo izmaiņu rezultātā mazulim rodas elpošanas traucējumi. Tipiskie klīniskie simptomi ir paaugstināta temperatūra, klepus, paātrināta elpošana, sēkšana, smagākos gadījumos var būt pat zilēšana un elpas aiztures lēkmes.

 

Bērniem, kas apmeklē bērnudārzu?

Pirmsskolas vecuma bērniem šobrīd novēro elpceļu infekcijas, pieaug arī ar gripu inficēto pacientu skaits.

 

Skolniekiem?

Skolnieki NMPON vēršas salīdzinoši mazā skaitā. Tie, kam bijusi nepieciešama palīdzība, ir bērni ar akūtiem tonsilītiem (angīnu), bronhītiem.

 

Kādi ir šo saslimšanu simptomi un ārstēšana?

Galvenie simptomi, kas apvieno visas šīs saslimšanas ir paaugstināta temperatūra, klepus, sāpes kaklā, izdalījumi no deguna

 

Speciālistu ieteikumi, lai bērns nesaslimtu!

 

  • Galvenais ieteikums ir bieža un regulāra roku mazgāšana
  • Telpu vēdināšana
  • Lai pasargātu bērnus no gripas izraisītām komplikācijām, tiek rekomendēta bērnu vakcinācija.
  • Nebūtu ieteicams apmeklēt sabiedriskas vietas, izglītība iestādes, ja bērnam ir augsta temperatūra, klepus, iesnas, izsitumi, izdalījumi no acīm vai citu akūtu saslimšanu izraisīti simptomi.

 

Šobrīd NMPON tiek vērota izteikti liela pacientu plūsma, tāpēc, gaidot ārsta apskati, nākas pavadīt vairākas stundas. Aicinu jaunos vecākus, pirmkārt, tomēr sazināties ar savu ģimenes ārstu.

 

Būtiskākās kļūdas, ko pieļauj bērnu vecāki ir:

  1. Nepietiekams šķidruma daudzums, ko bērns uzņem saslimšanas laikā. Šī iemesla rezultātā, bērni kļūst apātiski, atsakās ēst, dzert, temperatūra tik labi nemazinās. Varu apgalvot, ka pietiekami dzirdot mazuli, parasti ārstēšanās izdodas arī mājas apstākļos. Minimālais šķidruma apjoms, kas būtu jāizdzer diennakts laikā atkarībā no bērna vecuma ir:

1 – 3 gadi ap1500ml

4 – 6 gadi ap 2000ml

no 7 gadu vecuma vismaz 2000 vai 2500ml/diennaktī

  • Padzerties ir jāpiedāvā mazām porcijām
  • Nedodiet gāzētus, saldinātus un kofeīnu saturošus dzērienus (t.sk., melno vai zaļo tēju), jo tie veicina biežāku urināciju un ātrāku atūdeņošanos
  1. Svaram un vecumam neatbilstoša prettemperatūras līdzekļu lietošana. Uz iepakojuma rekomendētai dozēšanai ir jāvērtē ne tikai bērna vecums, bet arī svars. Tāpāt pēdējā laikā tiek rekomendēts mazināt bērna ķermeņa temperatūru tikai tad, ja tā sagādā diskomfortu. Bērniņš ir saguris, apātisks, atsakās rotaļāties. Ja mazulis ar t 38,6 un vairāk turpina aktīvi komunicēt, tad prettemperatūras medikamentu lietošana nav nepieciešama

Un speciālisti atkal un atkal uzsver, ka bērnus ir nepieciešams - dzirdināt, dzirdināt un vēlreiz dzirdināt.

Māmiņu klubs, 2018