Akmeņi manās kabatās

Akmeņi manās kabatās

05. Sep 2014, 01:14 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Steiga. Kavējam... Nadzīgi iesteidzam kinoteātrī "Splendid Palace". Atelpa - vēl nekas nav nokavēts. Traušu nost no puķu pušķa papīru. Iegrūžu vīra rokā un bikstu sānos, lai sniedz "šīs ballītes galvenajai personai". Sākumā nedaudz izbrīna Signes Baumanes vienkāršais izskats. Nākot uz pirmizrādi, biju gaidījusi, ka puķu pušķis ieguls kādas cēlas lēdijas rokās, kuras izslavināto gara darbu nākuši esam skatīt. Nē. Pretī stāv vienkārši Signe. Acīs mirdz uztraukums, gaidas un neviltots prieks, ka lolotais un auklētais bērns nu tiks atrādīts arī SAVĒJIEM.

20140905001214-20974.jpg

Dodamies iekšā zālē. Atrodam vietas. Pēc dažām sekundēm jau viss sākas.

Priekšā nostājas Signe. Vienkāršā, rakstainā vasaras kleitā. Izlaistiem matiem. Runā nedaudz steidzīgi un straukti. Iepazīstina ar Latvijas komandu, kas iesaistījusies filmas veidošanā. Nedaudz sagatavo filmai - tā teikt iesilda publiku. Novēl patīkamu skatīšanos. Zālē gaismas satumst un uz ekrāna uzplaukst Signes stāsts.

20140905001510-34231.jpg

Atklāti sakot filma mani pārsteidza nesagatavotu. Jā - biju pirms tam gan filmas "teaser trailer" skatījusies, gan izlasījusi žurnālā "IR" recenziju, tomēr atklātība mani sākumā nedaudz šokēja. Laikam gan jau tā ir skarbā patiesība, ka mēs latvieši, neesam raduši par šādām lietām runāt atklāti, un tas nedaudz skumdina... Tomēr interese par sakudro sāpi, kas dažkārt arī man mēdz iedurt sirdī, pienagloja mani pie krēsla. Vēroju, domāju un ar katru brīdi arvien vairāk sapratu kā sevi, tā savus līdzcilvēkus, tā arī tos, kuriem šī filma ir reāla ikdiena. Aizrāva tēlainā animācija. Tas, kā bez vārdiem var parādīt tik daudz emociju. Pārsteidza, cik viegli autore iepienusi smieklus tik nopietnā tematā. Depresija/ skumjas/ garīga saslimšana - vai par šādām lietām cilvēki spēj un var pasmieties? Izrādās ka var! Ne aizskaroši, bet tā draudzīgi - it kā uzsitot uz pleca un vēlot to labāko.

Pēc filmas noskatīšanas domas bija uzņēmušas jau pašas savu kursu. Burāju pa sava prāta labirintiem un pārcilāju savus akmeņus kabatās. Protams nevaru apgalvot pārlicinoši, ka katram no mums ir dzīvē līdzīgi, gājis, tomēr es klusībā savilku daudzas paralēles ar Signes 5 sievietēm un tas deva tādu kā mierinājumu. Es neesmu viena vienīga - ir pasaulē vēl kāds, kuram ir grūti un grūtāk kā man.

Fascinē Signes atklātība. Fascinē drosme. Sniedz tādu kā motivāciju neklusēt, bet runāt - atklāt citiem savus akmeņus kabatās, lai varētu drošāk un veiksmīgāk no tiem tikt vaļā.

20140905011425-35896.jpg

Ja ir iespēja - Aizejiet!
;)

*/attēli ņemti no Tantes Googles dzīlēm #rocksinmypockets

 

---

Rasa jeb mazais91

05. Sep 2014, 01:48

Un protams Splendid Palace arī var skatīties: https://www.ekase.lv/lv/biletes/koncerti/

05. Sep 2014, 01:31

Filmu skatīties var šeit: http://www.forumcinemas.lv/Event/301414/

05. Sep 2014, 01:16

Te var vēl palasīties, ja interesē: http://www.satori.lv/raksts/7780/Signe_Baumane/Ir_iespejams_ari_dzivot