Adventes zaļā rota

Adventes zaļā rota

30. Nov 2015, 11:12 nosiguldas nosiguldas

Ir sākusies pēdējā laika atskaite aizejošajam gadam. Pirmā svecīte jau nodegusi un sākās otrā adventes nedēļa. Tāpat kā daudzās citās mājās arī mūsu mājā galdu rotā adventes vainags.

Nedaudz par to, kas ir adventes vainags.

„Vainagam ir ļoti dziļa reliģiska un simboliska nozīme. Aplis, ko veido adventes vainags, kopš senseniem laikiem simbolizē mūžību un vienotību. Vainagam ir gredzena forma un nozīme: tā ir uzticības zīme Dievam un viņa apsolījumiem.

Priežu vai egļu zari, ko izmanto pinot vainagus, vienmēr ir zaļi, kas simbolizē cerību un mūžīgo dzīvību.

Adventes vainaga dekorēšanai var izmantot sarkanas vai violetas lentes. Sarkanā krāsa simbolizē Jēzus mīlestību uz cilvēkiem, violetā - grēku nožēlu un atgriešanos līdz Kristus otrreizējai atnākšanai.”

Arī četrām svecēm adventes vainagā ir sava nozīme:

  • pirmā tiek saukta par pravieša sveci (cerība, kas ir Kristus),
  • otrā ir Betlēmes svece (universālais aicinājums uz Pestīšanu),
  • trešā - ganiņu svece (prieks)
  • ceturtā - eņģeļu svece (mīlestība).

 

Mūsdienās adventes četras nedēļas ir skaists pārdomu laiks, katram no mums un nemaz nav nepieciešams būt ļoti reliģiskam, lai apzinātos, ka šīs četras vērtības ir svarīgas katram cilvēkam. Katram tās nozīmē ko savu, bet noteikti ko īpašu.

Arī man adventes laiks ir īpašs un šogad mūsu adventes vainags ir zaļš un zaļā rota mūs priecēs līdz brīdim, kad mājā tiks ienesta eglīte. Labprāt padalīšos ar Jums mazos noslēpumos kā tādu izveidot.