Sastāvdaļas 2 bagetēm:
300g milti
30ml eļļa
1/2 tēj.k šķīstošais raugs
1/3 tēj.k sāls
1 tēj.k cukurs
30g Rasa krēmsiers klasiskais
120ml ūdens
Sastāvdaļas sīpolu zupai:
300g sīpoli
200ml buljons
50ml sausais sarkanvīns
50g sviests
100g Rasas kremsiers ar papriku un tomatiem
1/2 neliela kāļa (kālis nepieciešams zupas tumēšanai,parasti liek miltus vai cieti ,bet es nolēmu aizstāt ar kāli)
100g puscietais siers(šo sieru izmantosim grauzdiņiem un zupas pasniegšanai)
sāls,pipari
provansas garšaugi,kas raksturīgi franču virtuvē(baziliks,raudene,majorāns,rozmarīns,salvija,timiāns,pētersīļi,estragons,lapu kārvele)
sezama sēkliņas
1 sīpols pasniegšanai
1 ēd.k sviests+ 1 ēd.k brūnais cukurs
Pagatavošana:
Izsijājam miltus.Pāris ēdamkarotes noliekam malā,lai nav tā,ka milti par daudz,jo miltu šķirnes atšķiras.
Pievienojam sāli,cukuru,raugu.Izmaisam.
Uzsildam ūdeni aptuveni līdz 40 grādiem,iemaisam kremsieru.
Pielejam eļļu šķidrumam.
Šķidrumu lejam miltos.Mīcam mīklu līdz tā nelīp pie rokām.Pēc vajadzības pieberam atlikusos miltus.
Kārtīgi izmīcam mīklu un liekam to ar eļļu ismērēta traukā,tad iesienam maisiņā,raudzējam istabas tempertūrā 2 stundas.Vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
Lūk,uzrūgusi mīkla.
Mīklu sadalam 2 daļās,būs divas tievas bagetes.
katru izrullējam taisnstūrī,tik garu,cik gara paplāte.
Šo taisnstūri rullējam ruletē,tievā,garā.Saspiežam šuvi ciet.
Liekam ar šuvi uz leju uz cepamās plāts,kur ieklāts cepamais papīrs.
Ar assu nazi iegriežam rievas,bet var arī bez.
Apkaisam viegli ar miltiem un apsedzam ar dvieli.Ļaujam 30 minūtes vēl rūgt.
Pa to laiku cepeškrāsnī liekam trauku ar ūdeni un ieslēdzam uz maksimālo tempertūru.
Kad bagetes būs nostāvējušas 30 minūtes,cepeskrāsnī noslēdzam tempertūru ap 220 grādiem un cepam 25 minūtes.
Pateicoties ūdenim,gatvās bagetes ir ar plānu,ļoti kraukškīgu garoziņu.
Noslaukam miltus...
Pasakaina,smaržīga bagete...
Gatavojam sīpolu zupu:To es darīju paralēli maizes cepšanai.
Pagatavošana:
Sīpolu sagriežam nelielos gabaliņos,būtībā jo smalkāk,jo labāk apcepsies.
Sīpolus cepam sviestā līdz tie kļūst caurspīdīgi,tad pievienojam sagrieztu kāli un turpinam cept uz vidēji lielas uguns zem vāka līdz sīpoli brūni.
Liekam katliņā un pielejam buljonu un vīnu.Pievienojam garšvielas un vāram līdz kālis izsķīst.
Sablenderējam,iemaisam svaigo sieru.Ja zupa par biezu,pielejam vēl buljonu.
Lūk,pusdienas gandrīz jau gatavas.
Lejam zupu bļodiņā,uzberam rīvētu sieru un apgrauzdētas sezama sēkliņas.Pasniedzam ar svaigi cepto bageti.
Otrs variants pasniegšanai: Bagetes šķēli liekam zupas vidū,pāri kaisam rīvētu sieru un cepam cepeškrāsnī līdz siers pakūst.Pāri kārtojam karamelizētos sīpolus.
Sīpolus karamelizējam šādi:
Pannā liekam sviestu un cukuru karsējam līdz cukurs sāk vārīties.Liekam planās šķēlēs sagrieztus sīpolus un cepam uz lielas uguns līdz apbrūnē,nedaudz apgrozot.
Šo zupu gaavoju ne pirmo un ne pēdējo reizi,jo man tā nu tik loti garšo.
Par pašcepto bageti vispār lieki ko piebilst...satriecošs aromāts,garša un prieks par iegūto rezultātu.
Prieks,ka noder un arī garšo 😀
prieks,ka noder.