9 jautājumi par dzemdes kakla vēzi

9 jautājumi par dzemdes kakla vēzi

26. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atbildām uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par dzemdes kakla vēzi. Vai tu to zināji?

 Kas ir dzemdes kakla vēža savlaicīgas atklāšanas programma?

Tā ir valsts organizēta un apmaksāta dzemdes kakla vēža profilakses programma, kas balstīta uz iedzīvotāju reģistra datiem. Katra sieviete 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gados saņems uzaicinājuma vēstuli ierasties uz dzemdes kakla vēža profilaktisko izmeklējumu.

Kas ir dzemdes kakla vēzis?

Dzemdes kakla vēzis ir viena no pasaulē biežāk sastopamajām sieviešu onkoloģiskajām slimībām. Ar dzemdes kakla vēzi var saslimt jebkura sieviete, kura ir uzsākusi dzimumdzīvi. Audzējs, galvenokārt, rodas no inficēšanās ar HPV vīrusu – cilvēka papillomas vīrusu.

Kādi ir dzemdes kakla vēža riska faktori?

Cilvēka papillomas vīruss (HPV). Ir pierādīts, ka šis vīruss vairumā gadījumu izraisa dzemdes kakla vēzi. Ar to inficējas dzimumkontaktu ceļā.

Smēķēšana. Cigarete satur vielas, kas var bojāt dzemdes kakla šūnas.

Seksuālās dzīves vēsture. Risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi palielina, ja uzsākta dzimumdzīve agrīnā vecumā, ja sievietei ir vairāki dzimumaktu partneri.

Ģenētika. Ja kāds tuvs ģimenes loceklis (piemēram, māte vai māsa) ir slimojis ar dzemdes kakla vēzi, tad pastāv paaugstināts risks saslimt ar šo slimību.

Kas ir citoloģiskā uztriepe?

Tā ir analīze, kurā tiek ņemtas šūnas no dzemdes kakla kanāla un izmeklētas laboratorijā ar mikroskopa palīdzību. Šādas analīzes mērķis ir laikus atklāt pirmsvēža slimības un dzemdes kakla vēzi.

 

Kāpēc vajadzīga šāda analīze?

 

Lai noteiktu pārmaiņas dzemdes kakla gļotādā. Pirmās pārmaiņas dzemdes kakla gļotādā parasti apskatē vēl nav saskatāmas, turklāt arī pati sieviete neizjūt nekādas slimības pazīmes. Ja pārmaiņas, kurās ir atrastas izmainītas šūnas, atstāj neārstētas, tad pēc kāda laika var izveidoties dzemdes kakla vēzis.

 

Vai jebkurai sievietei ir nepieciešama šāda analīze?

Minēto analīzi būtu nepieciešams veikt ikvienai sievietei reizi trijos gados, izņemot tās, kurām ir izoperēta dzemde, ieskaitot dzemdes kaklu. Ja ir izoperēta tikai daļa no dzemdes, bet dzemdes kakls ir palicis, šī analīze noteikti ir nepieciešama.

Vai tā ir nepatīkama vai nogurdinoša procedūra?

Materiāla paņemšana ilgst dažas sekundes, tā ir nesāpīga. Pacientei ieteicams šī izmeklējuma veikšanai izvēlēties ginekologu, ģimenes ārstu vai vecmāti, kuram viņa uzticas. Nedrīkst aizmirst noskaidrot analīžu rezultātus!

Kā rīkoties, ja analīzē atrastas patoloģiskas izmaiņas?

Parasti šīs pārmaiņas vēl neliecina par vēzi. Pirmsvēža slimības ir viegli un saudzējoši ārstējamas, šī ārstēšana nerada problēmas un pēc tās ir iespējamas arī dzemdības.

 

Vai tā ir vienīgā analīze, kura agrīni var norādīt uz iespēju saslimt ar dzemdes kakla vēzi?

 

Nē. Ir iespējams noteikt dzemdes kakla gļotādā vēža izraisītāju – cilvēka papilomas vīrusu (HPV). Šāda analīze palielina iespēju noteikt risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi, bet izmeklējums netiek apmaksāts no valsts līdzekļiem un ir samērā dārgs, turklāt šobrīd ne visur pieejams.

Raksts tapis, izmantojot informatīvos resursus onkoloģisko pacientu atbalsta organizācijas Dzīvības koks mājas lapā www.dzivibaskoks.lv.

Varbūt tev ir kāds papildu jautājums, kuru gribētu noskaidrot saistībā ar dzemdes kakla vēzi?