8 receptes lieliskam garastāvoklim. Izmēģini!

8 receptes lieliskam garastāvoklim. Izmēģini!

11. Feb 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ierasti gada sākums ir periods, kad māc vislielākās skumjas, nogurums un grūtsirdība. Turpinājumā psiholoģe Diāna Zande atklāj, kā šoziem uzlabot pašsajūtu! 

Sezonālās depresijas (arī rudens un ziemas depresija) mūs piemeklē, jo dzīvojam klimata joslā, kurā ir pārāk maz saules gaismas. 

Tā kā rudenī un ziemā mums visapkārt ir tik daudz tumsas, uzzini paņēmienus, kā mazināt tās ietekmi. Psiholoģe Diāna Zande atklāj, kā sev uzlabot noskaņojumu, kā atvairīt drūmās domas un justies labi!

1.Netaupi elektrību

Kļūstot tumšākam, iededz savā mājoklī spilgtu gaismu! Piemēram, Ziemeļvalstīs Zviedrijā un Somijā, populāra ir gaismas terapija. Lai ienestu vairāk gaismas, mēs rudenī dedzinām sveces, tomēr ar to vien ir par maz! Telpas nepieciešams izgaismot jo spilgti, jo šāda gaisma palīdz atgaiņāt drūmo noskaņojumu. 

2.Klausies dinamisku mūziku

Vēl šajās tumšajās rudens un ziemas dienās un vakaros, pašsajūtu var uzlabot mūzika. Nav ieteicams klausīties skumju, apcerīgu mūziku, bet gan izvēlēties ko ritmisku – tas noteikti uzlabos garastāvokli! Vari sevi uzmundrināt, piemēram, ar latīņamerikāņu vai itāļu mūziku, bet censties izvairīties klausīties Bočelli!

3.Izkusties

Tumsa mūsos rada depresīvās izjūtas, bet tās var aizgaiņāt, aktīvi rosoties un kustoties. Lai sevī saglabātu „gaismu” un pozitīvismu, no rītiem ļoti svarīgi izstaipīties, paglāstīt savu ķermeni un tajā ieklausīties!

4.Ļaujies ūdens procedūrām

Emocionāli daudz labāk palīdz justies ūdens procedūras. Tādēļ duša no rīta un vakarā vienlaikus būs gan uzmundrinoša, gan arī vairos emocionālo labsajūtu.

5.Dodies pastaigās

Cik vien iespējams, pārvietojies kājām nevis sabiedriskajā transportā vai automašīnā! Dodies pastaigā, šo procesu baudot: sajūtot zemes smaržu un ieelpojot vēso, miklo rudens/ziemas gaisu!

6.Ļaujies apcerei

Ziema ir pārdomu laiks. Ļaujies tām! Padomā par to, ko esi paveikusi šajā gadā un par to, ko vēl vari pagūt izdarīt.

7.Dari kaut ko, kas tev patīk

Vēl ļoti svarīgi saprast, vai neesi sevi pārlieku noslogojusi darbos un, vai šobrīd dari kaut ko, kas patīk tev pašai! Tas svarīgi, lai izturētu ne tikai drūmo rudens laiku, bet arī garo ziemu. Turklāt tam nav jābūt nekam lielam! Vari apmeklēt dekupāžas kursus, kopā ar draudzenēm doties pastaigās gar jūru, vai arī vienatnē noskatīties romantisku filmu.

8.Dzīvo šai dienai un izbaudi to

Lai cik drūms un nelāgs šķistu šis gadalaiks, tas jāpieņem. Ir jādzīvo šodienā! Vienkārši pieņem to, ka ārā ir nepatīkams laiks un līst lietus, jo tas ir šis brīdis, kurā esi šeit un tagad!

Nevar gaidīt, kad atnāks kāds, kurš mūs padarīs laimīgas – mums pašām par to ir jāuzņemas atbildība!

Kā tu aizgaiņā nelāgās domas un sev uzlabo pašsajūtu?  

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā