5 zelta padomi, kā izvairīties no saslimšanas ar gripu

5 zelta padomi, kā izvairīties no saslimšanas ar gripu

22. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Paaugstināts risks saslimt ar gripu nav tikai pārpildītā autobusā, kurā siltais un mitrais gaiss ir īpaši pateicīgs vīrusa izplatībai. Pietiek vien ar jau saslimuša kolēģa pildspalvu, pēc kuras izmantošanas kaut vai netīšām gadās pieskarties savai sejai.

Par to, kādas higiēnas normas jāievēro, lai izvairītos no riska saslimt ar gripu, un kā spēcināt organisma imunitāti, stāsta aptieku tīkla «Apotheka» sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

1. Regulāri mazgājiet rokas

Roku mazgāšana ir ārkārtīgi efektīvs veids, lai izvairītos no saslimšanas. Ir zinātniski pierādīts, ka regulāra roku mazgāšana var samazināt elpceļu infekciju izplatīšanos par vairāk nekā 20%. Tāpēc it īpaši gripas sezonas laikā ir svarīgi panākt, lai roku mazgāšana kļūtu par regulāru ieradumu gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Rokas ar ziepēm un pietiekami siltu ūdeni obligāti jāmazgā:

  • pēc labierīcību izmantošanas,
  • pēc šķaudīšanas vai klepošanas,
  • pirms katras ēdienreizes un uzkodām,
  • pēc jebkuras sabiedriskas vietas apmeklējuma.

Situācijās, kad nav iespēju nomazgāt rokas ar ziepēm, piemēram, atrodoties lielveikalā, sabiedriskajā transportā vai, kad bērns apmeklē kādu pulciņu, lieti noderēs roku dezinfekcijas līdzeklis gela vai mitro salvešu veidā.

2. Pievērsiet uzmanību simptomiem

Tā kā pilnībā izolēties no sabiedrības gripas sezonas laikā praktiski nav iespējams, svarīgi pastiprinātu uzmanību pievērst savai pašsajūtai. Stresa dēļ var rasties ne tikai nogurums, bet arī pasliktināties imunitāte, tāpēc ieteicams savu ikdienas uzturu papildināt ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām. Stiprināt imunitāti palīdzēs C, A un D vitamīni, kā arī cinks un selēns. Tiem piemīt spēcīga antioksidantu, pretvīrusu un bakteriostatiska iedarbība. Savukārt uzlabot nervu sistēmas darbību un mazināt nogurumu palīdzēs B grupas vitamīni un magnijs. 

Gadījumā, ja gripas sezonas laikā parādās kāds no sekojošiem simptomiem - drudzis, iekaisis kakls, klepus, iesnas, šķaudīšana, muskuļu un galvassāpes, nogurums, spēku izsīkums, vispirms vajadzētu konsultēties ar ģimenes ārstu un tikai tad doties uz aptieku pēc medikamentiem.

3. Izvairieties no sejas aiztikšanas

Pat cītīgi ievērojot roku higiēnu, nevar visu dienu atrasties pie izlietnes vai lietot roku dezinfekcijas līdzekli. Tāpēc, cik vien iespējams, jāsamazina roku kontakts ar seju. Acu berzēšana, deguna aiztikšana un arī tik negants ieradums kā nagu graušana var veicināt vīrusa izplatīšanos. Darot tā, gripas vīrusam tiek pavērts tiešāks ceļš uz mutes un deguna dobumu, kur tas nodara vislielāko kaitējumu cilvēka organisma veselībai.

4. Iztīriet savu darba vietu

Vai atceraties, kad pēdējo reiz tīrījāt savu darba galdu, datoru un datorpeli vai dezinficējāt telefonu? Ja uz galda mitinās baktērijas un negantie vīrusi, kārtojot papīrus, atbildot uz telefona zvaniem un it īpaši, ja pie darba galda tiek ēstas pusdienas, tie var viegli pārcelties uz rokām. Lai mazinātu inficēšanās risku, regulāri dezinficējiet galdu un uz tā esošos priekšmetus ar dezinfekcijas aerosolu vai salvetēm. Un neaizmirstiet šādus uzkopšanas darbus veikt arī mājās uz bērna rakstāmgalda.

5. Veidojiet veselīgus ieradumus

Pēdējais gripas profilakses puzles gabaliņš ir stipra imunitāte. Viens no tās svarīgākajiem elementiem ir miegs, kuram pieaugušiem cilvēkiem diennaktī jāvelta 8 h, bet bērniem atkarībā no vecuma no 9 līdz pat 12 h. Bet gadījumā, ja jums ir problēmas ar aizmigšanu, talkā var nākt tējas, kuru sastāvā ir kumelītes, liepziedi, melisa un vīgrieze. Šo augu tējas palīdzēs gan iemigt, gan nomierinās un arī mazinās gripas simptomus.

Labi sabalansēts uzturs arī palīdzēs stiprināt imūnsistēmu. Vienlaikus gripas profilakses nolūkos pieaugušajiem ikdienas uzturu ieteicams papildināt ar ehinacejas ektraktu, greipfrūtu sēklu ekstraktu, propolisu produktiem vai priežu skuju ekstraktu, ka arī neaizvietojamajām taukskābēm, ko satur zivju eļļa. Šīs dabas vielas spēcinās organismu, un tas būs gatavs cīnīties ar gripas vīrusu. Bet bērnu uzturu būtu ieteicams papildināt ar bērniem domātiem vitamīniem un minerāliem, bērnu zivju vai krilu eļļu. Profilaktiski pret gripas vīrusu, lai stiprinātu imunitāti, kā arī lai mazinātu jau esošus gripas simptomus, var izmantot arī homeopātiskas zāles.

Avots