5 tipiskās veselīgas ēdienkartes kļūdas

5 tipiskās veselīgas ēdienkartes kļūdas

11. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja arī tev, uzsākot veselīgu dzīvesveidu, svars ilgi stāv uz vietas, krītas pārāk lēni vai pat jūti svara pieaugumu, zini – dari kaut ko nepareizu. 

1. Ja ēdam veselīgi, tad tik, cik gribam.

Tiesa, veselīga dzīvesveida pamatā ir piecas ēdienreizes dienā, bet tas nenozīmē, ka porciju izmēram jābūt pārspīlēti lielam. Klasiski pieņemts, ka vienā ēdienreizē jāapēd tik daudz, lai ēdiens, sastumts vienā čupiņā, nebūtu vairāk par tavu dūri. Tas ir tavs kuņģa izmērs un to ar ēdienu pārbāzt nevajag. Turklāt, pat veselīgi ēdieni – tostarp rieksti, sēklas, kaltēti vai žāvēti augļi, satur pietiekami daudz kaloriju. Ja dienas laikā uzēdīsi vairāk, nekā organisms spēj sadedzināt, svars palielināsies. Tas nekas, ka tagad ēd veselīgi.

Risinājums: samazini apēsto ēdiena daudzumu. Ja palīdz, vari sākt skaitīt kalorijas. Vidēji aktīvai sievietei dienā nepieciešamas 2000 apēstās kalorijas. Ja gribi tievēt (vai esi sēdoša dzīvesveida piekopēja) 1500 kalorijas pārsniegt nevajadzētu.

2. Ēst veselīgi, nav kampaņveidīgs pasākums

Reizēm sievietes sāk ēst veselīgi, bet tad vienā dienā neiztur, un atkal atgriežas pie ceptiem kartupeļiem, smalkmaizītēm, kūciņām, kečupiem un majonēzēm. Skaidrs, ka brīdī, kad veselīgas ēšanas pamatprincipi zūd, svars sāk svārstīties un atkal palielinās.

Risinājums: ja gribi dzīvot veselīgi, veselīga ēdienkarte jāveido visu atlikušo mūžu. Atkāpes var būt tikai svētku dienās. Tad gan atļaujies visu, ko sirds kāro. Bet pēc tam dažas dienas velti atslodzei.

3. Ēdu tikai diētisku pārtiku, bet svars nekrītas

Tas ir tādēļ, ka iespējams diētiskā pārtika nemaz tik diētiska nav. Vai esi kādreiz papētījusi, cik patiesībā ir kaloriju, piemēram, 0,05 % jogurtā? Tiesa, tauku sastāvs ir pazemināts. Bet ražotāji tam pievienojuši pamatīgu devu cukura (pat 15 g uz 100 gramiem jogurta). Skaidrs, ka tas palielina arī apēstā kalorija daudzumu.

Risinājums: nākamreiz, kad vēlēsies iegādāties produktus no diētisko plauktu klāsta, papēti, vai patiesi ietaupi tik daudz kaloriju, kā produkts sola savā reklāmā.

4. Dienā izlaižu vienu ēdienreizi, bet svars krītas ļoti lēni

Tā ir gluži normāla organisma reakcija, jo tas, izjutis bada sajūtu, sāk strādāt ekonomiskajā režīmā. Kad nākamreiz paēdīsi, organisms ļoti lēnām ēdienu pārstrādās un cik vien var, aiznesīs to uz tauku rezervēm, jo tas sevi šādi aizsargā no nākamās izsalkuma sajūtas. Rezultātā – svars nevis krītas ātrāk, bet tas nekrītas gandrīz vispār nemaz vai arī ļoti, ļoti lēni.

Risinājums: ja esi nolēmusi ēst piecreiz dienā (vai vismaz trīs reizes!), ievēro ēdienreižu regularitāti. Katru dienu ēd vienā un tajā pašā laikā.

5. Kopš uzsāku dzert vairāk šķidruma, svara zudums apstājies

Parasti tā gadās, ja ūdens vietā dienā tiek dzertas sulas, saldināti dzērieni, kafijas vai saldinātas tējas. Pēdējie divi varbūt arī nebūtu tie smagākie pārkāpumi. Bet sulas un saldinātās limonādes satur ļoti daudz kaloriju. Vienā glāzē var būt pat līdz 150 kalorijām. Iedomājies, ja izdzer litru vai pat divus ar sulu, esi uzņēmusi visu dienā nepieciešamo kaloriju skaitu.

Risinājums: dzer tomēr tīru ūdeni. Vēlams negāzētu. Un reizi pa reizei savas garšas kārpiņas palutini ar tējas vai kafijas krūzi.

Ar kādām ēšanas kļūdām tu šad tad mēdz pagrēkot?

20140424093446-71191.jpg