5 iemesli, kāpēc grūtniecēm uzturā jāiekļauj probiotikas

5 iemesli, kāpēc grūtniecēm uzturā jāiekļauj probiotikas

20. Feb 2017, 10:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Maģiskajā bērniņa gaidīšanas laikā ikvienai māmiņai ir ļoti svarīgi neaizmirst par savu veselību. Veselīga un pareiza uztura plānošana ne vienmēr ir vienkārša, un nereti ēdienkartē vēlams iekļaut arī uztura bagātinātājus. Kaut uztura bagātinātāji nebūtu jāuzņem regulāri, kvalitatīvs probiotiķis varētu būt viens no izņēmumiem. Par to, kādās situācijās grūtniecei būtu jālieto probiotikas, padomos dalās sertificēta uztura speciāliste Linda Šlēziņa.

1.     Lai pasargātu mazuli no alerģijām
 
Ja topošā māmiņa ir alerģiska, piemēram, slimo ar atopisko dermatītu, ekzēmu, pastāv risks, ka arī bērniņam var izpausties dažādas alerģijas, jo bērna mikroflora ir tieši atkarīga no mātes mikrofloras. Probiotiku lietošana grūtniecības laikā varētu pasargāt mazuli no astmas, alerģiskajām iesnām un atopiskā dermatīta, liecina nesenākie pētījumi, un tās lietot būtu īpaši ieteicams, ja plānots ķeizargrieziens.  
 
2.     Lai pasargātu māmiņu no klepus, iesnām un vēdera vīrusiem
 
Saaukstēšanās sezonas laikā probiotikas ir viens no labākajiem un drošākajiem veidiem, lai mazinātu augšējo elpceļu saslimšanas. Atceries, lai probiotiku iedarbība būtu efektīva, izvēlies probiotiku maisījumus kopā ar inulīnu un lieto tās vismaz 12 nedēļas.
 
3.     Lai atbrīvotos no aizcietējumiem
 
Cilvēkiem ar retu vēdera izeju zarnās atrodas vairāk metānu ražojošās baktērijas, nekā veseliem cilvēkiem. Probiotiku lietošana spēj uzlabot zarnu kustīgumu, kas paātrina zarnu tranzītu un samazina metanogēnu vairošanos. Visefektīvākā ir Bifidobacterium lactis sugas baktērija.
 
4.     Lai mazinātu cukura vielmaiņas traucējumus grūtniecēm ar gestācijas diabētu
 
Grūtniecības laikā daļai topošo māmiņu rodas gestācijas jeb grūtniecības diabēts. Tie ir vielmaiņas traucējumi, par ko liecina palielināts cukura daudzums asinīs. Ja pamani, ka ir sausa mute, bieži gribas čurāt, palielināta apetīte un novājēšana, urīna analīzēs parādās cukurs – tie var būt diabēta vēstneši. Probiotikas, it īpaši sinbiotikas – kopā ar šiedrvielām – mazina cukura vielmaiņas traucējumus grūtniecēm ar gestācijas diabētu. Efektīvas ir tikai Lactobacilus acidophilus, Lactobacillus casei un Bifidobacterium bifidum baktērijas kombinācijā ar inulīnu.
 
5.     Lai atjaunotu mikrofloru antibiotiku lietošanas laikā
 
Ja grūtniecības laikā lieto antibiotikas, tad probiotiku lietošana ir obligāta. Antibiotikas ietekmē ne tikai mātes, bet arī mazuļa mikrofloru. Probiotiku lietošana ir obligāta jau no paša kursa sākuma un jāturpina pēc antibiotiku pārtraukšanas vismaz 4 nedēļas. Tomēr visprecīzāko ilgumu noteiks gastroenterologs, kurš pēc nodotajām analīzēm izvērtē kuņģa-zarnu trakta mikrofloras stāvokli. 

Atceries – pirms izvēlies lietot probiotikas, noteikti konsultējies ar uztura speciālistu, savu ģimenes ārstu vai ginekologu!