43% atpūtnieku ceļazīmes iegādājas vien dažas nedēļas pirms atvaļinājuma vai pēdējā brīdī

43% atpūtnieku ceļazīmes iegādājas vien dažas nedēļas pirms atvaļinājuma vai pēdējā brīdī

08. Jun 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar skolēnu brīvlaiku pavisam drīz sāksies arī pats karstākais atvaļinājumu sezonas laiks. Arvien biežāk vecāki ceļojumos dodas kopā ar savām atvasēm, un bērni veido ap 30% visu ceļotāju, liecina ceļojumu organizatora „Kidy Tour” apkopotie dati. Laicīgi savu atvaļinājumu izplāno aptuveni 47% Latvijas iedzīvotāju, kuri ceļojumus rezervē jau vairākus mēnešus pirms plānotās atpūtas. Taču 43% ceļotāju šo lēmumu atliek uz pēdējo brīdi, un ceļazīmes iegādājas vien dažas nedēļas vai pat dienas pirms plānotā atvaļinājuma.

“No Latvijas uz, piemēram, Turcijas kūrortiem pilnas lidmašīnas kursē no aprīļa līdz novembrim, taču pieprasījums visvairāk palielinās tajā laikā, kad brīvdienas ir skolas vecuma bērniem. Šajā ceļojumu sezonā vasaras atvaļinājumam vietas aizpildās daudz straujāk nekā citus gadus,” stāsta Margarita Šteimaka, “Kidy Tour” pārdošanas vadītāja.

Šogad apmēram 47% atpūtas braucienu piedāvājumu Latvijas iedzīvotāji ir iegādājušies agrās rezervācijas pārdošanas akciju laikā, ap 10% atpūtnieku ceļazīmes iegādājas vairāk nekā mēnesi pirms izbraukšanas, pārējie 43% meklē iespējas atpūtas braucienam pāris nedēļas pirms atvaļinājuma vai pat vēl vēlāk.

“Ģimenes ar skolas vecuma bērniem atpūtas braucienus parasti sliecas plānot savlaicīgi, tās meklē variantus, kas vislabāk atbilstu brīvdienu vēlmēm un finanšu iespējām. Nereti atpūsties kopā dodas arī vecvecāki, tāpēc ģimenes saskaņo visiem piemērotākos atvaļinājuma datumus. Atpūtnieki saprot, ka svarīgākais labai atpūtai ir izvēlēties tādu viesnīcu, kurā būtu interesanti visiem ģimenes locekļiem,” stāsta M.Šteimaka.

M.Šteimaka atzīst, ka pēdējos gados ceļojumiem ar bērniem cilvēki vairs necenšas izvēlēties vislētāko variantu, un atvaļinājuma laikā viņiem ir svarīga kvalitāte – ēdiens, izklaides bērniem, animatori, viesnīcas atrašanās vieta. „Atpūtas izmaksas kūrortā ir atkarīgas no ļoti daudziem faktoriem. Piemēram, Turcijā lētākās ceļazīmes pieaugušajiem pieejamas sākot no 299 eiro, savukārt bērnam cena ir atkarīga no viņa vecuma un izvēlētās viesnīcas – ir arī tādas, kurās bērni līdz 15 gadu vecumam tiek izmitināti bez maksa. Cena ceļotājiem no Latvijas joprojām ir svarīgs faktors, tomēr pēdējos gados arvien aug prasības attiecībā uz kvalitāti, par kuru ceļotāji ir gatavi piemaksāt vairāk,” stāsta M.Šteimaka.

Atvaļinājumu sezona Turcijā ilgst gandrīz astoņus mēnešus, pieprasītākais ir jūnijs, kad viesnīcu aizpildījums jau šobrīd ir 85%. Pavasarī un rudenī vispieprasītākie ir skolēnu brīvlaiku datumi, bet citā laikā visbiežāk atpūtā dodas tikai pieaugušie vai arī ģimenes ar pirmsskolas vecuma bērniem.