Biežāk uzdotie jautājumi par mini pillēm

02. Nov 2012, 12:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Nu ko, jūs esat kļuvusi par māmiņu. Organisms deviņu mēnešu garumā ir strādājis mazuļa labā un deviņus mēnešus jums nebija problēmas nedz ar mēnešreizēm, nedz ar izsargāšanos. Un diez vai kāds uzreiz pēc dzemdībām atkal grib palikt stāvoklī. Tad nu ir īstais laiks padomāt par kontracepciju! 

Konsultē ginekoloģe Oksana Babula

20121030092737-26022.jpg

Gribas izvēlēties kaut ko uzticamu, bet ar nosacījumu, ka tas netraucē krūts ēdināšanai un, ka nav nekādu blakusefektu, kas atstāj uz māmiņas organismu negatīvu ietekmi. Viena no alternatīvām, ko piedāvās ginekologs, būs mini pilles. Tās der tieši barojošām māmiņām, jo satur tikai vienu hormonu komponentu - gestagēnu (mākslīgais progesterons), pie tam - mikrodevās. Tai pat laikā tes neietekmē māmiņas organismu vairāk, kā to dara kombinētajās tabletēs esošais estrogēns.

Mini pilles uzticami pasargā no grūtniecības, bet tām ir dažas īpatnības. Ko dara gestagēns? Tas izmaina dzemdes gļotādas virsmu, ļaujot izvairīties no apaugļotas olšūnas implantācijas. Gļotāda dzemdes kaklā paliek lipīga, un tas apgrūtina spermatozoīdu kustību. Dažos gadījumos tiek apspiesta arī ovulācija, bet ne tik efektīvi, kā lietojot kombinētos preparātus.

Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai sasniegtu maksimālo efektu, mini pilles lietot stingri - vienā un tai pat laikā katru dienu. To iedarbība sākas 2-4 stundas pēc lietošanas un tieši pēc 24 stundām to iedarbība beidzas.

 

Biežāk uzdotie jautājumi par mini pillēm

Vai mini pilles ir efektīvas?

Ja preparātu lieto regulāri, tad pēc kombinētajām tabletēm, tās ir otra efektīvākā metode. No 100 sievietēm, kas lieto mini pilles, iespēja palikt stāvoklī ir 1-4. Efektīvāks šis līdzeklis ir sievietēm, kas ir vecākas par 35 gadiem, un, kurām ir pastāvīgs partneris.

Kā lieto preparātu?

Katru dienu, 365 dienas gadā vienmēr tabletes ir jādzer vienā un tai pašā laikā neatkarīgi no tā, vai ir mēnešreizes, vai nav. Vislabāk tabletes ir lietot ap plkst. sešiem - astoņiem vakarā, jo maksimālais to efekts ir sasniedzams tieši 4-5 stundas pēc lietošanas. Un visi mēs zinām, ka visbiežāk partneri stājas dzimumattiecībās tieši diennakts tumšajā laikā. Kopumā medikaments ir iedarbīgs 24 stundas.

Kad sākt lietot mini pilles?

Vai nu pirmajā mēnešreižu dienā, vai arī, ja runa ir par pēcdzemdību periodu, 6 nedēļas pēc dzemdībām.

Kā no mini pillēm pāriet uz kombinētajiem preparātiem? 

Ja jūs esat pārstājusi barot bērniņu ar krūti un vēlaties izmantot uzticamāku līdzekli, lai izsargātos no grūtniecības, tad tas jāsāk darīt tieši pirmajā vai otrajā mēnešreižu dienā, iespēju robežās, pirms pēdējo mini pilles iepakojuma izlietošanas. Ja mēnešreižu nav, tad pē pēdējās mini pilles tabletes ieņemšanas uzreiz var sākt lietot kombinētās tabletes.

Bet, ja ir aizmirsts par tabletes ieņemšanu?

Vēlams ir neaizmirst. Pilles jālieto precīzāk, kā kombinētā kontracepcija. Ja pēc aizmirstas tabletes ir pagājušas ne vairāk kā 3 stundas, tad nākošo 7 dienu laikā papildus jālieto cita kontracepcijas metode, piemēram, prezervatīvi. Bet, ja grūtniecība tomēr jau iestājusies, tad nesteidzieties veikt abortu.. Tablešu ietekme uz augli ir minimāla. Tieši tāpēc tās tiek ieteiktas arī barojošām mammām.

Vai laikā, kad tiek lietotas mini pilles, nav mēnešreižu, tas liecina par grūtniecību?

Parasti preparāts var ietekmēt to, ka mēnešreizes sākas mazliet agrāk vai vēlāk, bet gadās arī, ka tieši mini pilles lietojot, tās pēkšņi pazūd. Tāpēc asiņošanas iztrūkums šajā laikā var nozīmēt vai nu to, ka ir iestājusies grūtniecība, vai arī to, ka grūtniecības nav. Jebkurā gadījumā, ir jādodas pie ārsta.                 

Kāpēc mini pilles der barojošām māmiņām?

Tās neizmaina māmiņas piena sastāvu un nemazina tā daudzumu. Nelielais hormona daudzums no mammas piena nokļūst arī jaundzimušā organismā, bet to pilnīgi nekādi neietekmē. Efektivitāte pastiprinās krūts ēdināšanas laikā, kad nav mēnešreižu.

Un tomēr, kad sieviete vairāk nebaro un atgriežas mēnešreizes, vislabāk ir pāriet uz kombinētajiem preparātiem.

Kāda ir tava pieredze ar mini pillēm?

Māmiņu Klubs

Videotranslāciju atbalsta

www.atceries.lv

IPhone un IPad ierakstu skaties šeit!

Skaties videosarunu ar ginekoloģi Inu Paegli, spiežot zemāk pogu Play!