Ārstējies ar jogu: jogas terapija

Ārstējies ar jogu: jogas terapija

27. Oct 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jogas terapija ir, kā mēs dažkārt smejamies, jogas prakses “nākošais līmenis”, jo tā paredz ciešu sadarbību starp jogas skolotāju vai jogas terapeitu un klientikāda noteikta jautājuma risināšanā, turklāt rezultāts ir atkarīgs no abu pušu ieguldītās enerģijas.

“Nākošais līmenis” tas ir tādā nozīmē, ka kliente turpina savu izvēlēto jogas ceļu, individuālo praksi, bet viņai ir skaidrs mērķis, kuru gribētos sasniegt, vai problēma, kuru gribētos atrisināt. Sadarbojoties ar jogas skolotāju, abi vienojas, kā šo mērķi ir iespējams sasniegt, kas un kā ir jādara. Kliente tad nu ir atbildīga par šīs terapijas īstenošanu dzīvē. Joga ir perfekta sistēma, tā sniedz pilnīgi visu, ja to praktizē.:)

Ja tu esi slima, aizej pie ārsta un gaidi ārsta padomus, ko darīt un ko nedarīt, bieži tev nekas nav jādara, jo tevi ārstē. Arī jogas nodarbībā var rīkoties līdzīgi un “ņemt, ko dod”, bet var nākt ar savu domu, ko savā dzīvē, pašsajūtā, attiecībās vai ķermenī vēlētos mainīt ar jogas palīdzību.

Jogas terapija ir personiskās jogas prakses turpinājums mazliet dziļākā, mērķtiecīgākā līmenī, iesaistot savā praksē arī skolotāju. Tā ļauj izprast problēmas cēloņsakarībās – ja es daru tā, tad jūtos tā. Tas, kā es jūtos, nosaka to, kā rīkojos: mainot vienu, mainās arī otrs, mainies tu pati!

Tev nav obligāti jābūt slimai, lai interesētos par jogas terapiju, un tev nav arī jābūt obligāti praktizējošai “jogītei”.  Ja tev ir interese, ko joga var tev piedāvāt, sāc un tad jau redzēs! Jogas terapijā tev jogas skolotājs varētu ieteikt kādu konkrētu elpošanas vingrinājumu, kādu vingrojumu vai kriju, varbūt meditāciju vai mantru. Kad būsiet izrunājuši, kādu mērķi vēlies sasniegt, vienojušies, kā to izdarīt, iespējams, kopā arī izvēlēto praksi “pamēģināsiet”, bet pats galvenais, labas terapijas iznākums turpmāk būs atkarīgs no tavas spējas, uzcītības, neatlaidības, gribasspēka, disciplīnas, drosmes terapiju turpināt mājās katru dienu. Tava labsajūta būs atkarīga no tevis (un tā tas, faktiski, vienmēr arī ir bijis, tikai ikdienas steigā mēs mēdzam par to aizmirst).

Ja vēlies, jogas terapija var arī ārstēt un risināt nopietnākas veselības problēmas, piemēram, mainīt uzvedības ieradumus, atbrīvoties no atkarībām, liekā svara, bailēm, iemācīties dusmu enerģiju izmantot konstruktīvā veidā utml. Jogas terapija pavisam noteikti var uzveikt depresiju, “sakārtot hormonus”, uzlabot miega kvalitāti, gremošanu, atraisīt radošās spējas, mazināt sāpes.

Mūsu ķermenis ir ļoti smalks mehānisms, un mēs esam “talantīgi” sava līdzsvara izjaucēji. Slīmība norāda, ka smalkais enerģijas līdzsvars ir izjaukts, kaut kā trūkst vai ir par daudz. Ar jogas palīdzību mēs varam pamazām atjaunot harmoniju, uzlabot pašsajūtu un izprast sevi un sava ķermeņa signālus. Visas šīs iepriekšminētās ligas allpoātiskā medicīna ārstē ar medikamentiem, un tas netraucē papildus pielietot arī jogas piedāvātās tehnikas, tādējādi tu rezultātus redzēsi un jutīsi ātrāk (un tie nepazudīs ar mirkli, kad beigsi lietot medikamentus).

Savā ziņā var teikt, ka tu kļūsti par ārstu un pacientu vienlaikus – tu izlem , vai un kā pielietot skolotāja dotās tehnikas (un kuras, un cik ātru rezultātu vēlies), tu arī katru reizi pārliecinies, vai dotās tehnikas maina pašsajūtu tā, kā tu vēlētos. Citiem vārdiem sakot: tavs ķermenis, tava dzīve  un labsajūta– viss ir tavās rokās! Tu vairs neesi upuris, kurš cieš, bet persona, kura caur grūtībām apgūst kādu no n-tajām savas dzīves mācībām. Ja tas ir par tevi – nākošo reizi pavaicā savam jogas skolotājam, ko viņš/-a tev ieteiktu tavas problēmas risināšanai un centies to kādu brīdi praktizēt. Kad jutīsi, cik labi tas “darbojas”, iegūsi milzu brīvību, kas tev ietaupīs daudz kreņķu, laika un naudas. Es domāju, ka tas ir to vērts. Lai tev izdodas!

Agnese Guļāne, Kundalinī jogas skolotāja

Vairāk par jogas centru lasi šeit!>>