Pusaudža vecums – cik smags tas patiesībā ir?

Pusaudža vecums – cik smags tas patiesībā ir?

18. Sep 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai klāt pusaudža gadi? Vai varbūt jau laikus ienākusi prātā doma sagatavoties šim neizbēgamajam bērna dzīves posmam, kas ietekmē arī vecākus? Jautājumu ir ļoti daudz, tāpēc RSU Psihosomatikas klīnikas Attiecību skola uzsākusi lekciju ciklu tieši par pusaudžiem.

Pusaudža vecumā cilvēka personības pamati jau ir ielikti, tomēr darbs pie personības attīstības un pilnveidošanās turpinās. Šis periods nav viegls ne bērnam pašam, ne vecākiem. Grumbuļainais un neprognozējamais personības attīstības ceļš pusaudža vecumā no vecākiem prasa pamatīgu devu atbalsta un milzīgu devu izpratnes, labestības un pacietības.

Lielākais vecāku izaicinājums šajā periodā ir iemācīties, kā ar cieņu izturēties pret bērna nepieciešamībām, kā ar cieņu sniegt bērnam atbalstu un kā samierināties ar faktu, ka bērns veidojas par no vecākiem atdalītu, neatkarīgu personību ar saviem uzskatiem, viedokli, vajadzībām.

Vecāki pret savu bērnu var izturēties tā, kā pret viņiem izturējās pašu vecāki. Ja tas bijis nepieņemami, var meklēt gluži jaunus vai pat pretējus attiecību veidus. Veids, kādā vecāki izsaka mīlestību viens pret otru un pret bērnu, nosaka ģimenes emocionālo atmosfēru.

Laba emocionāla vide bērna attīstībai ir tad, ja ģimeni kopumā raksturo:

  • augsta pašvērtība un pašcieņa
  • skaidra, godīga komunikācija, kontakts ar savām izjūtām
  • elastīgi, atbilstoši ģimenes likumi un lomas
  • pastāv sociālās saites
  • pilnveidošanās un attīstība, ir vērtības un sasniegumi
  • prasme baudīt un priecāties

Sniedzot zināšanas par svarīgākajām bērnu veiksmīgas attīstības nepieciešamībām, Attiecību skola ir gatava palīdzēt jums kļūt par brīnišķīgiem un foršiem vecākiem.

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv