Kad bērna emocijas kļūst nesaprotamas. Pusaudža gadi

Kad bērna emocijas kļūst nesaprotamas. Pusaudža gadi

25. Sep 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

It kā vēl vakar tavs acuraugs neatkāpās ne soli no mammas un tēta. It kā vēl vakar jūs, rokās sadevušies, gājāt uz pirmo bērnudārza dienu, uz pirmo klasi. Tu juti, kā bērns uztraucās, un saprati, kas notiek mazajā sirsniņā. Bet tagad tā vairs nav, jo pienākuši pusaudžu gadi. Kādi tie būs tavam bērnam un vai tiešām jāpiesauc tik bieži dzirdētā frāze „trakais pusaudžu laiks”?

RSU Psihosomatikas klīnikas Attiecību skolā pavisam nesen norisinājās saruna par to, kā saprast pusaudža emocijas. Noteikti jāņem vērā, ka tās būs dažādas, turklāt pusaudža gadi katram bērnam izpaudīsies citādāk. Dr. Ingrīda Rateniece aicina paturēt prātā, ka nebūs divu vienādu pusaudžu:

  • Būs bērni, kuri dzīvespriecīgi vadīs skolas dienas, apmeklēs radošas nodarbības un „pačuposies” vienaudžu bariņā. Viņi tikai retos gadījumos jūtīgāk reaģēs uz nesaskaņām ar vecākiem vai citiem pieaugušajiem. 
  • Būs pusaudži, kuri klīdīs, veidos attiecības ar, pēc vecāku domām, nevēlamiem jauniešiem.
  • Citi būs nekontrolējami, rupji, agresīvi un devalvējoši. 
  • Kāds uzsāks pāra attiecības, būdams vecāku apgādībā, vai pārdzīvos daudzas smagas vilšanās attiecībās.
  • Vēl kāds kļūs tik centīgs, tik neatlaidīgs un perfekts, ka notiekošais biedēs vecākus. 
  • Kāds būs drūms, noslēgts, dzīvos interneta vai spēļu pasaulē. 
  • Kāds klusi un vienkārši pavadīs laiku skolā un mājās, nebūs ne jūtams, ne dzirdams. 
  • Kāds cits slimos.

Redzi, cik daudzos veidos var izpausties šis laiks, kas nav viegls ne bērnam, ne vacākiem. To, kas sagaidāms padsmitnieka gados, nosaka bērnībā notikušais, un pusaudžu vecums ir dabas dota iespēja vēlreiz tuvu saskarties arī bērnībā piedzīvotajiem iekšējiem konfliktiem.

Vecāku uzdevums ir viegli, bez izmisuma, dusmām un bez paša šaustīšanas ieraudzīt šos konfliktus.  Citiem vārdiem – ir jāierauga cēlonis, jāuzņemas atbildība par agrāk notikušo un jārunā ar pusaudzi. Tas, ka pieaugušais uzņemas atbildību, atzīst savas kļūdas, meklē risinājumu, palīdz pieaugt gan pašam vecākam, gan pusaudzim.

Dr. Rateniece atzīst: „Daudzkārt vieglāk šos gadus izdzīvot kopā ar pusaudzi ir tad, ja esam zinoši, mierīgi un ja mēs, proti, pieaugušie, ar savu bērnu spējam uzturēt cieņpilnas savstarpējās attiecības.”

Kāda mamma vēlējās uzzināt, ko iesākt ar savām 3 meitām, kurām ir  4, 10 un 15 gadi.

Četrgadīgā meita savās attiecībās ar tēvu mēģina kļūt par karalieni. Tomēr jāatceras, ka karaliene ir mamma, bet meita — princese.

Desmitgadīgā meita šobrīd vēl ir latentajā fāzē, draudzējas ar citām meitenēm un uzskata, ka „visi puiši ir stulbi”. Tomēr drīz sāksies pubertāte un „vētras”.

Piecpadsmit gadus vecajai meitai labi, ja veidojas kompānija ar citām meitenēm. Forši, ka viņām ir tusiņi, ka iet dejot. Šajā brīdī pusaudzim mostas vajadzība būt ar vienaudžiem, ar tiem būt kopā ir svarīgāk kā ar mammu. Pusaudži dzīvojas baros.

Bet ko iesākt, ja pusaudža bariņā ir persona, kas nepatīk? Vai tas ir jāsaka, vai pusaudža izvēle kādā veidā jāiespaido?

Ja pusaudzi mēģinās iespaidot, viņš uzreiz spurosies, jo tiek apšaubīta viņa spriestspēja, spēja izdarīt izvēli. Sarunā ir nepieciešams respektēt pusaudzi, cienīt viņa pašcieņu, piemēram, sakot: „Es cienu visus tavus draugus, tomēr man nav pieņemama viņu rīcība...” Var iztaujāt pusaudzi, vai viņš zina, kā rīkosies dažādās iespējamās situācijās, kas saistītas ar šo „nevēlamo” personu, piemēram, – „Es par tevi uztraucos, bet es gribu, lai tu zini, ko darīt, ja tavs draugs ies zagt.”

Sniedzot zināšanas par svarīgākajām bērnu veiksmīgas attīstības nepieciešamībām, Attiecību skola ir gatava palīdzēt jums kļūt par brīnišķīgiem un foršiem vecākiem.

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv