Dzemdes kakla vēzis: no kā baidās vecāki

11. Sep 2012, 10:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms trim gadiem Latvijā sākās 12 gadīgo meiteņu bezmaksas vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi. Un tomēr, kā saka ģinekoloģe, Latvijas ginekologu un vecmāšu asociācijas viceprezidente Dace Matule, pa šo laiku apmēram 7 tūkstoši cilvēku no šīs iespējas ir atteikušies.

Vecākiem, kas pieņem šo lēmumu, pamatā ir šādas bažas:

Pirmais klupšanas akmens, ko apstiprināja arī veiktā aptauja - ir vecums, kurā tiek veikta vakcīna. Parasti izskan tāda frāze "15 gados - jā, 12 gados - par agru". Par agru kam? Tam, lai izdarītu kaut ko sava bērna nākotnes veselības labā?

Nē, vecāki uz to neskatās no šīs puses. Viņi par to nedomā. Viņi domā par to, ka vakcīna var radīt psiholoģisko efektu, tas ir, dot savā ziņā "zaļo gaismu dzimumdzīves uzsākšanai". Bet tas tā nav, uzsver Dace Matule. Un tomēr, kā lai nodala šīs divas lietas, ja vecāki paši izdomājuši ko tādu un tic tam visam? Šis jautājums ir individuāls. Un viss atkarīgs no audzināšanas, no apkārtējiem, no apkārtējās vides, no tā, kā bērnam 12 gadu vecumā tiks pasniegta informācija par šādas vakcīnas nozīmīgumu.

Bet 15 gadu vecumā tas viss var nebūt "pašā laikā". Var būt jau par vēlu. Kā parāda meiteņu anonīmās aptaujas rezultāti, vecāki nezina, kad viņu meita patiešām uzsākusi dzimumdzīvi. Sabiedrības veselības pētījumos pierādīts, ka Latvijā meitenes vidēji dzimumdzīvi uzsāk 16 gadu vecumā.

Vidējais vecums, kas pasaulē izvēlēts kā vakcinēšanās vecums pret dzemdes kakla vēzi ir 11 - 14 gadi.

Nav pamata baidīties šajā ziņā no vakcīnas, ja vecāki ir atvērti, uztur ar savu bērnu attiecības, kurās valda uzticība, un, ja informācija par šo vakcīnu ģimenē tiek uztverta, kā rūpes par veselību, viss ir kārtībā.

Nākošās bažas, kas ir vecākiem, rada ilgstošais dzemdes kakla vēža vakcīnas izmeklējumu, pētījumu laiks. Daži nodomā - vakcīna ir jauna, tā vēl nav tik labi izpētīta, mazums, kādi tai blakus efekti parādīsies pēc gada.. Neriskēsim.

Ticiet, palaist tirgū kaut kādu vakcīnu vai jebkuru ārstniecisko preparātu ir iespējams tikai ar kompetentu organizāciju atļauju.

Patlaban, ja runājam par dzemdes kakla vēža vakcīnas pētījumu dalībnieku skaitu, tas sastāda nevis simtus, un pat ne tūkstošus, bet gan vairākus desmitus tūkstošus.

Viens no svarīgākajiem argumentiem ir tas, ka pētījumu gaitā atklāts - nekādu nopietnu, negatīvu ietekmi šī vakcīna uz veselību neizraisa, un tam ir ļoti spēcīgs pamatojums. To apliecina kontrolētie pierādījuma pētījumi, kurus nav iespējams viltot, visi pētījumi ir ļoti caurspīdīgi, tie tiek stingri kontrolēti, tostarp, kontrolē to visu arī Vispasaules veselības organizācija. Un šī organizācija atzinusi, ka dzemdes kakla vēža vakcīna ir droša veselībai un pat ieteicama.

Pats galvenais arguments, kāpēc iesaka vakcinēties tieši pusaudža vecuma meitenēm - vakcīna ir efektīva, ja tā tiek ievadīta pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Pie tam, runa ir par jebkura veida seksuālajiem kontaktiem: āda pret ādu, gļotāda pret gļotādu, risks saslimt ir pat pieskārienu ceļā.

Dzemdes kakla vēzis ir otrā izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm visā pasaulē. Latvijā pēdējo desmit gadu laikā saslimstības gadījumu skaits pieaudzis par 20%.

Kopumā gada laikā šāds vēža paveids konstatēts apmēram 200 sievietēm (aptuveni 18-20 sievietēm katru mēnesi). Un 2011.gadā tādu bijis ir 240. Katrai otrajai sievietei dzemdes kakla vēzis ir atklāts pārāk vēlu,  - jau pēdējā tā stadijā.

2005.gadā Latvijā no dzemdes kakla vēža mira 124 sievietes, tas ir - 10 sievietes katru mēnesi. Speciālisti uzsver, ka praktiski visas sievietes būtu iespējams glābt, ja viņas ārstu būtu apmeklējušas savlaicīgi.

Vakcīna ir kā glābšanas riņķis. Atbildību par to, lai pastieptu roku tā virzienā vai pamestu tālāk, jāuzņemas vecākiem.

Pirms izdarat izvēli, lūdzu konsultējieties ar ārstu, uzdodiet visus jums interesējošos jautājumus un tikai tad pieņemiet lēmumu!

Meitenēm 12 gadu vecumā vakcīna ir bezmaksas. Vēlāk tā ir veicama par naudu, turklāt, par lielu naudu - 100Ls.

Vakcīna pret vīrusu (HPV) tiek veikta trīs posmos ar divu mēnešu intervālu starp pirmo un otro tevu un četru mēnešu intervālu starp otro un trešo devu. Tādā veidā sešu mēnešu laikā tiek izdarītas 3 injekcijas. Vakcīna tiek ievadīta plecā vai sēžamvietā.

Māmiņu Klubs

25. Sep 2012, 23:00

Atvainojiet, bet tas ir tīrais bizness, un domāju, ka šai dakterītei arī samksāja, lai te pareklamētu. Mums kā mammām vienkārši vajag meitām stāstīt, ka nav labi, tik agri uzsākt dzimumdzīvi, kā arī katru gadu mainīt partnerus. Labāk pa to naudu zīdainīšiem būtu nosponsorējuši Rota vīrusa poti! Jaunieši vienkārši ir jāaudzina, nevis jāpamet, lai paši dzīvo kā grib!

lauvinja lauvinja 25. Sep 2012, 23:00

Ja jau infekciju nodod kontaktā āda- āda, tad teorētiski var saslimt kopš dzimšanas no vecāku glāstiem.....

Bez tam, izlasot vakcīnas aprakstu zāļu reģistrā (kad vēl to varēja brīvi izdarīt), tur nebūt nav rakstīts, ka tā ir nevainīga, kā vitamīnu ripiņa un blaknes nebūs vairāk kā no pirparmētru tējas. Tiešī pretēji - tur minētas diezgan nopietnas slimības, kuras var tikt izraisītas šīs vakcīnas ietekmē, tas nenotiek lielākajā daļā gadījumu, bet mēdz būt.

Ceru, ka visas mammas pirms izvēles, konsultēties ar ārstu, kā arī rūpīgi iepazīsies ar aprakstu!