Veiksmīgu partnerattiecību noslēpums

Veiksmīgu partnerattiecību noslēpums

13. Apr 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs zinām, ka cilvēks ir sociāla, tātad sabiedriska būtne. Visi mēs dzīvojam starp cilvēkiem, ģimenēs, sabiedrībā. Mēs savā starpā sazināmies, iepazīstamies, veidojam attiecības. Jau no civilizācijas pirmsākumiem pastāvējušas partnerattiecības, turklāt dažāda veida. Zināmas partnerattiecības darbā, biznesā un daudz kur citur, bet mēs runāsim par partnerattiecībām starp vīrieti un sievieti.

Vairāk par tām portālam www.sieviesuklubs.lv stāsta RSU Psihosomatikas Medicīnas un Psihoterapijas klīnikas ārste-psihoterapeite, Dr. Maija Kārkliņa. 

Partnerattiecībās starp vīrieti un sievieti viens no pamatiem ir piesaiste. Piesaistes jēdziens, kas apzīmē drošu piesaisti vai nedrošu piesaisti, kas ir saistīts ar sajūtu jūkli, mīlu un atkarību, bailēm no atgrūšanas, aizkaitināmību, piesardzību, kā arī vēlmi pēc cieša kontakta un vēlmi sodīt par vismazāko atraidījuma pazīmi.

Tas viss mums nāk līdzi no bērnības, kad katram bērnam apkārt ir neredzams aplis, aiz kura viņš neuzdrošinās iziet. Augot, attīstoties un kļūstot pieauguši, piesaistes jēdzienu mēs nepazaudējam, tas tikai nedaudz izmainās.

Mēs meklējam, atrodam un piesaistām savu partneri, tas mums ir ģenētiski noteikts. Partnera izvēle un meklēšana ir dabiskās atlases forma. Visa šī procesa sākumā ir partnera aplidošana un flirts. Tur tiek patērēts ļoti daudz enerģijas un izdomas. Un šajā periodā milzīga loma ir pieredzei un prasmēm. Sliktas bērnības un jaunības pieredzes dēļ attiecībās ar vecākiem, brāļiem, māsām un vienaudžiem šīs iemaņas var tikt traucētas. Pēc visiem šiem sarežģījumiem mēs esam ieguvuši to, ko tā kārojām, – savu partneri.

Uzsākot kopdzīvi, parādās citas problēmas. Tā kā katrs no partneriem nāk no savas ģimenes, savas vides, ar savu dzīves pieredzi, tad attiecību sākums paiet, pierodot, pieslīpējoties vienam pie otra, – tā arī ir viena no pirmajām partnerattiecību krīzēm. Reizēm šī krīze beidzas ar kopdzīves turpināšanos, reizēm attiecības nākas pārtraukt, jo nav bijusi iespēja kādam no partneriem vai abiem pierast pie jaunās situācijas.

Ja attiecības veiksmīgi turpinās, iemīlēšanās ir pārgājusi nākamajā stadijā – mīlestībā. Rozā brilles ir nokritušas, ir palikušas stabilas jūtas. Tā kā nekritiskais aplidošanas un iemīlēšanās laiks ir garām, sāk parādīties kritika pret tām rakstura iezīmēm, pieradumiem vai īpatnībām, ar ko ir apveltīts partneris. Pirmais, ko bieži dara otrs partneris, ja tiek atklātas kādas nepilnības, –  mēģina sākt pārveidot otru partneri, izsaka kritiku, gaida, kad otrs sāks mainīties. Bieži gaidas nesakrīt ar dzīves īstenību.

Bet vissāpīgākais atzinums ir tad, kad reizēm pat pēc gadu desmitiem ilgušām attiecībām atnāk atziņa, ka izmaiņu nav un, pēc visa spriežot, arī nebūs. Bieži ir tā, ka viens no partneriem attīstās, iet uz priekšu dažādās dzīves jomās, bet otrs kaut kādu iemeslu dēļ iestrēgst vai vienkārši nejūt vajadzību attīstīties. Arī šādā gadījumā ir lielas iespējas, ka radīsies krīze partnerattiecībās.

Lielu lomu spēlē tie cilvēki, kuri ir apkārt abiem partneriem, – vai vecāki, māsas un brāļi, draugi un citi tuvinieki ir lojāli, pieņemoši un laipni? Vai ir sliktas savstarpējās radu attiecības, valdonīgas un kontrolējošas mātes, kuras grib tikai „labu” saviem pieaugušajiem dēliem un meitām? Tādā veidā notiek iejaukšanās partneru attiecībās.

Katras pārmaiņas, kā, piemēram, jaunas izglītības iegūšana, darba maiņa, bērnu piedzimšana, augšana un attīstība, dzīves vietas maiņa, tuvinieku zaudējums, smagas slimības, var ienest jaunas vēsmas partnerattiecībās.

Svarīgi ir tas, kā partneri spēj pārdzīvot kopā šīs dzīves kolīzijas, kā palīdz vai – gluži otrādi – traucē viens otram. Svarīgi, cik viņi spēj būt lojāli, aizstāvēt otru visdažādākajās dzīves radītajās nepatīkamajās situācijās un cik spēj būt līdzās, kad ir arī priecīgi brīži, jo arī tad reizēm parādās partnera dažādās sejas. Arī pēc daudziem kopā nodzīvotiem gadiem kāda jauna situācija reizēm var parādīt savu partneri jaunā gaismā.

Svarīgi ir censties saprast otru, izprast, kāpēc viņš rīkojas tieši tā, un pieņemt viņu. Ja nepieciešams, izrunāties, izprast, izanalizēt. Ļoti svarīga partnerattiecībās ir spēja izrunāties, izrunāties par visu, jo mēs nevaram zināt sava partnera domas pēc sejas izteiksmes vien!

Runājiet, mīliet un jūsu attiecībās viss būs kartībā!

RSU Psihosomatikas klīnika atrodas Rīgā, Kapseļu ielā 23 (Pārdaugavā)

Papildu informācija: 67625655, info@psihosomatika.lv 

www.psihosomatika.lv

Kādas ir tavas partnerattiecības? Cik ļoti tās ietekmē tev un tavai otrajai pusei līdzās esošie cilvēki?