Vai teikt bērnam, ka Ziemassvētku vecītis patiesībā neeksistē?

Vai teikt bērnam, ka Ziemassvētku vecītis patiesībā neeksistē?

05. Aug 2010, 17:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemasvētku vecīša tēls ieņem īpašu vietu gan bērna, gan pieaugušā dzīvē. Mūsu senči paaudžu paaudzēs ir ticējuši šim tēlam, un arī mēs paši katru gadu decembra mēnesī gaidām brīnumu. Ko gan teikt bērnam, kuram ticība par vecīša esamību ir absolūti reāla?

 

Ziemassvētku vecītis ir personāžs, kurš vienmēr ierodas noteiktā laikā un atnes visu, ko vien vēlēsieties. Ziemassvētku vecītis bērniem ir ideāla pieaugušā tēls. Brīnuma gaidas, ticība, ka vēlēšanās piepildīsies, un, visbeidzot, kāre iegūt vēl un vēl- šīs sajūtas reiz ir mitušas katrā pieaugušajā. Spēle par Ziemassvētku vecīti palīdz bērnam saprast, ka jebkurām sajūtām, pat ne īsti pareizām, ir tiesības eksistēt. Apmierinot savu fantāziju un mantkārību, augošais cilvēciņš iemācās šīs spēcīgās sajūtas kontrolēt.

 

Kamēr vien bērns vēlas ticēt Ziemassvētku vecītim, atbalstiet šo spēli. Nav svarīgi, cik vecs ir bērns- 3, 8 vai 11 gadi. Pārkāpiet pāri savam reālismam, un „atvediet” uz svētkiem Ziemassvētku vecīti- viņš ir nepieciešams, lai palīdzētu bērnam attīstīt iztēli, simbolisko pasaules uztveri un radošo domāšanu.

 

Ja bērns sāk uzdot jautājumus, piemēram: „Kā Ziemassvētku vecītis spēj apciemot visus pasaules bērnus?”vai „Kāpēc Ziemassvētku vecītis ir tik līdzīgs tētim vai tēvocim Aivaram?”, piedāvā savu versiju, atbilstoši bērna vecumam, piemēram- „Ziemassvētku vecītim ir daudz palīgu, kas palīdz viņam izpildīt visus uzdevumus. Jums būs vieglāk, ja iepriekš apdomāsiet iespējamos jautājumus un laicīgi sagatavosiet atbildes uz tiem.

 

Nedaudz vecākam bērnam var pastāstīt par Ziemassvētku vecīša valstību tālu ziemeļos, ar ziemeļbriežiem un kaudzi bērnu vēstulēm. Izdomāt interesantu atbildi nav tas pats, kas melot. Galu galā- jebkurš bērna jautājums par ticību brīnumam dod iespēju arī mums aizdomāties: „Vai es ticu brīnumam? Vai man ir savs Ziemassvētku vecītis?” Bērna jautājumu uztver kā iespēju aprunāties vienam ar otru. Šī saruna ir ļoti vērtīga dāvana, jo tas ir mirklis, kad cilvēks satiekas pats ar sevi, un nepareiza atbilde uz bērna jautājumu ienkārši neeksistē.

 

Vai Tavs bērns tic Ziemassvētku vecītim?

mamma27 mamma27 22. Nov 2010, 09:47

Mums arī būs vecīts, kurš nesīs dāvanas,ja labi uzvedīsimies. 😀 Un man pašai vecīts arī bija. Sākumā reālā izskatā, pēc tam jau tikai maisu atstāja, bet tas maiss bija ļoti svarīgs. Līdz pat kādiem 13 gadiem. Tomēr vēl tagad man patīk šī sajūta,kad ir tas dāvanu maiss un ja ne vecīts, tad kāds rūķis visu ir skaisti sakārotjis zem eglītes😀

taschinka taschinka 22. Nov 2010, 08:13

Manam delam tagad 3 gadi un nu jau zin,ka ir tads Ziemassvetku vecitis-Salavecis,kas naks un nesis davanas