Vai dzemdes kakla vēža vakcīnai ir arī negatīvas sekas?

Vai dzemdes kakla vēža vakcīnai ir arī negatīvas sekas?

27. Jul 2012, 22:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas ir viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem Sieviešu Kluba komentāros un aptaujās, kad rakstām par jauno vakcīnu. Tādēļ devāmies pie Svetlanas Ozoliņas, Auxilia Prima ginekoloģes un noskaidrojām atbildi.

 

„Kā jebkurai vakcīnai, arī šai ir iespējama alerģiska reakcija, ja ir nepanesamība uz kādu no vakcīnas komponentiem. Ja cilvēks nepanes vakcīnas un līdz šim nav vakcinējies, tad, protams, arī dzemdes kakla vēža vakcīna var būt kaitīga viņa veselībai. Tāpat kā jebkura cita.

 

Tomēr svarīgi saprast, ka šī vakcīna ir pret HPV vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, nevis vēzi. Daudzi cilvēki, dzirdot par šo vakcīnu, uzreiz jau to vērtē briesmīgi, jo nosaukumā pieminēts vārds vēzis. Varbūt tā ir ražotāju lielākā kļūda – sākt to reklamēt kā vakcīnu pret vēzi, nevis vīrusu. Kā ginekoloģe – esmu par vakcināciju.

 

Tas ir mīts, ja domā, ka vakcīnas laikā iepotē vēža šūnas. Šī vakcīna ir vīrusa olbaltumvielu daļiņas, kas pasargā no HPV vīrusa attīstību organismā.

 

Visbiežākās blakusparādības šai vakcīnai – izsitumi, nieze, nātrene, reizēm var būt arī reibonis, galvassāpes, limfmezglu pietūkums un nieze potēšanas vietā. Šīs visas pazīmes ir pārejošas.

 

Arī es esmu dzirdējusi par meiteni, kas Lielbritānijā nākamajā dienā pēc vakcinācijas ar HPV vakcīnu, nomira. Painteresējos par to nedaudz vairāk. Izrādās, meitene nomira nevis no vakcīnas, kā tas bija visos medijos uzdrukāts, bet gan no vēža metastāzēm. Viņa būtu nomirusi arī tad, ja nebūtu vakcinējusies.

 

Pie manis uz konsultācijām nāk sievietes, kas interesējas par šo vakcīnu un no tās nebaidās. Arī savai māsasmeitai ieteicu vakcinēties. Kādēļ gan ne, ja valsts 12 gadus vecajām meitenēm šo vakcīnu atmaksā? Vieni no lielākajiem pētījumiem bijuši tieši šai vakcīnai. Bet svarīgi – vakcīna ir pret vīrusu, nevis vēzi! HPV vīruss 70 % gadījumu izraisa dzemdes kakla vēzi. Šī vakcīna pasargā no biežāk sastopamajiem dzemdes kakla izraisītājiem – HPV 16 un 18 tips. Ir pierādīts, ka šī vakcīna dod arī krustenisko imunitāti vēl 3 HPV tipiem – HPV 45, 31 un 33.

 

Tāpat ir pierādīts, ka konkrētie HPV tipi izraisa 82 % gadījumos dzemdes kakla vēzi un šīs vakcīnas efektivitāte ir 99 %.

 

Vēl viena būtiska iezīme, kas raksturīga tieši Latvijai. Pie mums sievietēm dzemdes kakla vēzi apmēram 70 % gadījumos izraisa tieši HPV 16 un 18 tips. Katrā vidē cirkulē noteiktie vīrusi, Latvijā, kā redzams, tieši šie.

 

Lai arī kāda ir sieviešu izvēle – vakcinēties vai nevakcināties, ļoti svarīgi reizi gadā nākt uz profilaktisko ginekoloģisko apskati.

 

Ja nolem vakcinēties, zini – būs vajadzīgas trīs potes. Viena, tad vēl viena pēc mēneša, un trešā – pēc gada. Gribu arī sievietes painformēt – šobrīd notiek akcija – vakcinējies ar divām, bet trešā vakcīna tev tiks dāvināta. Mans mērķis nav kādu pārliecināt, jo katrai sievietei pašai jāpieņem lēmums. Gribu tikai izskaidrot un kliedēt mītus,“ tā Sieviešu Klubam stāsta speciāliste.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 


Kādu jautājumu par dzemdes kakla vēzi tu gribētu uzdot speciālistei?