Tuvojās Jāņu diena!

Tuvojās Jāņu diena!

03. Apr 2011, 22:58 mamma27 mamma27

Pavisam drīz jau būs klāt vasaras saulgrieži jeb kā tautā mēdz dēvēt Jāņu diena.

 

Jāņi ir seni vasaras saulgriežu svētki, ko latvieši svētī visu nakti, pavadot to ar jautrām dziesmām un dejām. Vasaras saulgriežos diena ir visgarākā un nakts - visīsākā. Jāņu pamatā ir zemkopju tautu zemes auglības kults, saules kults un falla kults.

Uz Jāņiem posās un gatavojās jau laikus. Saimnieks ķērās pie alus darīšanas,

saimniece savukārt sēja Jāņu sieru. Tika ravēti dārzi, velētas drēbes, postas istabas un klētis, slaucīti pagalmi un ceļi, gatavota malka ugunskuram un cirstas meijas, pļauta zāle govīm un zirgiem.

 

Jāņuguns simbolika ir galvenokārt saistīta ar saules aizstāšanu, pēc tam, kad tā norietējusi, lai ne mirkli nepaliktu bez gaismas līdz saules atnākšanai. Jāņuguns šķīsta, veicina veselību un auglību.

 

Pēc tautas ticējumiem, Jāņugunij piemīt sevišķs noslēpumains spēks, tāpēc latvieši to izmantoja dažādiem nākotnes zīlējumiem.

 

Jāņu nakts ir maģijas un brīnumu pilna. Paaudžu paaudzēm tautā klīst nostāsti par papardes ziedu, ko tikai retajam laimējies ieraudzīt. Šo ziedu, kas zied sidraba, zelta, dimanta ziediņiem, meklēt gājuši daudzi, cerot iegūt bagātību un laimi, izzināt pagātnes un nākotnes noslēpumus. Papardes ziedu sargā ļauni gari un zvēri, kas, papardes ziedam plaukstot, kauks un biedēs.

 

 

Jāņa naktī zied paparde ar krāšņiem ziediem. Kas iegūst papardes ziedu, tas ir laimīgs, jo tam piepildās viss, ko viņš vēlas. Zieda iegūšanu kavē ļauni gari un tikai drošs cilvēks var to iegūt. (LTT: B. Riekstiņš, "Atpūta", 1932, 17. VI, 22.)

                                                    http://www.liis.lv/folklora

 

Vai jūs arī jau gatavojaties Jāniem? Plānojat, kur pavadīsies šos jaukos svētkus?

Un kā ar papardes ziedu? Varbūt kāda jau ir atradusi!!!

Iesūti ziņu šeit un pastāsti par savas ģimenes Jāņu svinēšanu!

1

 

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 14. Jun 2010, 14:54

Var jau iesūtīt arī gatavošanās padomiņus, kas noderēs!
Tiem, kuriem jau pagājušajā gadā bija mazuļi, lieti noderēs dalīšanās pieredzē ar jaunajiem vecākiem- ko ņemt vērā, dodoties līgot ar mazākiem bērniem.

taschinka taschinka 14. Jun 2010, 14:52

Domaju,ka te pec janiem bus ko rakstit.😀