Tievējam, barojot mazuli!

Tievējam, barojot mazuli!

20. May 2011, 19:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas būtu jāēd māmiņai, lai gan bērniņu barojot, pietiktu piens un arī kilogrami lēnām zustu? Kā ieplānot ēdienreizes? Konsultē fitnesa un veselības studijas sievietēm "Vivido Gym Jugla" trenere Daira Gruntmane.

Māmiņai, kura baro bērnu ar krūti, es ieteiktu ēst tieši to pašu, ko ieteiktu ēst katrai sievietei. Un tas būtu: veselīgs, sabalansēts uzturs, bez pārmērībām un dietām. Ja māmiņa pirms grūtniecības un grūtniecības laikā ēdusi veselīgi un pilnvērtīgi, tad viņai noteikti neko nevajadzētu mainīt. Jāsaprot tas, ka grūtniecība nav slimība un arī bērniņa barošana ar krūti ir dabīgs process, kas neprasa nekādas radikālas pārmaiņas, ja vien iepriekš esi par sevi labi rūpējusies.

 

Tātad, galvenais, lai uzturs būtu veselīgs un pilnvērtīgs! Centies atteikties no gāzētiem dzērieniem, smalkmaizītēm, čipsiem. Ierobežo treknu un sāļu produktu lietošanu. Dod priekšroku liesai, svaigai gaļai, nevis desai , pastētei vai žāvējumiem. Izvairies no produktiem, kas satur konservantus. Dārzeņi, gaļa, zivis, piena produkti, pilngraudu maize, augļi... Tas viss ir pieļaujams un vēlams, izņemot atsevišķus gadījumus-produktus, kas izraisa alerģiju bērnam. Bet tie gadījumi ir ļoti individuāli. Biežāk novērojama alerģiska reakcija uz citrusaugļiem, zemenēm, šokolādi, riekstiem, medu, pienu, tāpēc jaunus produktus vēlams iekļaut ēdienkartē pakāpeniski, nelielos daudzumos, lai būtu vieglāk konstatēt, kāds produkts var izraisīt alerģisku reakciju. Par vienu pumpiņu, protams, nav vērts satraukties, bet, ja novērojat nopietnu reakciju, tad pārtrauciet tā produkta lietošanu un konsultējaties ar ārstu.

 

Lai kilogrami zustu, nevis rastos klāt, pilnvērtīgs un veselīgs uzturs būtu jāpapildina ar pastaigām svaigā gaisā un fiziskām aktivitātēm savu iespēju un interešu robežās ( rīta rosme, ūdens aerobika, skriešana, soļošana, dejas, joga, kalanētika, ārstnieciskā vingrošana, fitness u.t.t. ).  Jebkas, ko nav aizliedzis darīt ārsts! Kā arī jāēd biežāk un mazākām  porcijām . 4-5 ēdienreizes dienā. Jums nav jāēd ‘’par diviem’’, barojošai māmiņai nepieciešams uzņemt papildus tikai 500 kalorijas. Bet nekādā gadījumā arī nebadojaties, cenšoties atgūt iepriekšējo formu!

 

Neaizmirstiet par pietiekamu ūdens daudzumu. Negāzēta ūdens!

 

Par to, kas jādara, lai veidotos piens? Viena māmiņa apgalvos, ka dzerot ķimeņu tēju, cita teiks, ka "radot pieprasījumu", biežāk un ilgāk barojot, un vienmēr būs kāda māmiņa, kas apgalvos, ka ir izmēģinājusi to visu un nekas nav palīdzējis, bet, iespējams tieši viņas satraukums un raizes par to, būs būtiski ietekmējis piena daudzumu.

 

Pilnvērtīgs  uzturs, pietiekams ūdens daudzums, svaigs gaiss, veselīgs miegs, minimums stresa un satraukumu  ir labākā recepte barojošai māmiņai!

 

1