Tēti, iesaisties bērniņa audzināšanā!

Tēti, iesaisties bērniņa audzināšanā!

17. Jul 2011, 14:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tik daudz tiek runāts par māmiņas nozīmi bērna dzīvē, sevišķi pirmajā gadā, bet brīžiem aizmirstam tētu lomu. Lai gan – jāsaka, ka pēdējā laikā šiem jautājumiem tiek pievērsta lielāka uzmanība un tas, ka tētis mīļi spēlējas ar mazuli, ir pavisam normāla parādība.

 

Lielākā daļa jauno ģimeņu mūsdienās uzskata, ka vecākiem- gan mammai, gan tētim- ir jādala rūpes par bērniņu, bet vīriešiem ne vienmēr ir tik viegli pierast pie šīs lomas un ielēkt braucošā vilcienā. Māmiņas jau kopš grūtniecības laika bijušas kopā ar bēbīti, bet tētiem šādas sajūtas ir bijušas liegtas. Arī dzemdībās lielāko darbu izdara māmiņa.

 

Tomēr arī tēti var satuvināties ar mazuli – viņiem vienkārši jāsniedz iespēja iepazīt vienam otram. Arī mīlestība, kas augs tēva sirdī, atkarīga no tā, cik daudz laika tiks pavadīts kopā ar bērniņu. Šajā reizē aicini pie datora bērniņa tēti! Šie padomi domāti tieši viņam, kā sākt veiksmīgu sadarbību ar mazuli.

 

Sāc pēc iespējas ātrāk!

 

Jo ātrāk Tu kā tētis iesaistīsies bērniņa aprūpē, jo ātrāk tiks nodibināta saikne starp jums. Pētījumi pierāda, ka vīrieši, kuri agrāk sākuši iesaistīties bērna aprūpē, pavada daudz vairāk laika kopā ar bērniem, kad viņi ir jau paaugušies.



Uzturi fizisku kontaktu!

 

Turi bēbīti pat tad, kad viņš ir aizmidzis. Bieži vien tēti „pārņem stafeti” no mammas, kad viņa ir nogurusi no nemitīgi raudošā bēbīša, tāpēc Tev ir jāpieskata tikai norūpējies mazulis. Mierīga un smaidīga mazuļa fiziskais kotakts radīs pavisam jaunu pieredzi. Pamēģini, Tev patiks!

 

Izej pastaigās!

 

Daudzi tēvi uzskata, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kā palīdzēt māmiņai nedaudz atvilkt elpu, ir doties pastaigā ar bēbīti. Ja mājās ir slings un laukā ir jauks laiks, izmanto to! Tā tiks iegūts dubultlabums – bēbītis būs svaigā gaisā un Tu iegūsi mierīgu fizisko saskarsmi ar mazuli.

 

Rūpējies par savu mazuli!

 

Jo vairāk Tu iesaisties bērniņa aprūpē, jo vairāk Tu par viņu zināsi. Tātad būsi kompetentāks rūpēties par mazo. Vannošana, atraudziņas gaidīšana, ģērbšana, mierināšana, autiņbiksīšu maiņa ir tikai nedaudzas darbības, ko var veikt tētis. Tavam mazulim ir vienalga, KĀ Tu to dari, ja vien esi maigs un rūpīgs.

 

Nesacenties ar mammu!

 

Tavas attiecības ar bēbīti ir svarīgas – Tev, Tavam mazulim un Tavai partnerei. Tomēr atceries, ka jaundzimušā pirmās svaigās attiecības ir ar māmiņu. Iespējams, Tu vari justies atstāts novārtā, jo māmiņa velta bēbītim tik daudz uzmanības, tomēr paies laiciņš, un, iespējams, 3 mēneši jau ir īstais brīdis, lai nodibinātu ciešākas attiecības ar mazo brīnumiņu.

 

Nesacenties arī ar krūtsbarošanu!

 

Krūts barošana ir labākais bēbīšiem! Tavs atbalsts ir svarīgs veiksmīgai un laimīgai krūts ēdināšanas pieredzei. Ja vēlies pabarot mazuli ar atslaukto pieniņu, palaid māmiņu „brīvsolī” un izbaudi laiku ar savu mazulīti!

 

Izbaudi laiku vienatnē ar bēbīti!

 

Daudzi tēti atzīst, ka viņi iegūst daudz lielāku pašpārliecinātību par saviem spēkiem, ja tētis ar mazuli ir divatā un māmiņa neizrīko, ko un kā būtu jādara. Sākumā vari sākt ar stundiņu bez mammas klātbūtnes un mazulis novērtēs šos brīžus!

 

Abpusēja mīlestība tēvam un bērnam ir lielākā atlīdzība, ko sniedz būšana par vecākiem. Tāpēc negaidi, kamēr mazais sāks runāt vai ķert bumbu, lai viņš kļūtu par daļu no Tavas dzīves! Iepazīstiet viens otru tieši tagad!

 

***

Aicini sava bērniņa tēti pastāstīt par savām sajūtām, audzinot bēbīti šeit!