Svaigu dārzeņu izlase ar jogurta mērcīti

Svaigu dārzeņu izlase ar jogurta mērcīti

13. Jul 2010, 08:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselīgi kārumi ir arī dārzeņi, kurus var ērti grauzt gan tāpat, gan kopā ar mērcīti.

Mēs ļoti esam iecienījuši svaigus dārzeņus ar jogurta mērcīti, kurai piespiežam ķiploku klāt, super uzkoda vakara skatoties tv, un galvenais, ka veselīgi. Tā jau ir katra brīva izvēle spiest ķiplociņu klāt vai ne:) Šādas uzkodas mēs liekam uz galda arī visos svētkos, jo mūsu draugi tās ir iecienījuši, it īpaši vasarā kad visi dārzeņi ir no pašu dārzā. Var likt klāt arī gurķus, bet tā kā gurķu sezona ir beigusies, veikalā importa nepērku, un šoreiz iztiksim bez.

 {pic:1}

Kā jau mēs zinām tad svaigi dārzeņi ir ļoti nepieciešami mūsu organismam, jo viņos ir ļoti daudz un dažādu vitamīnu, un ir vēlams ēst katru dienu.

 

Re, ko es atradu par ķiploku(www.kraslava.lv)-Ķiplokam piemīt arī dziednieciskas īpašības - tautas medicīnā to lieto pret vismaz 60 dažādām kaitēm, piemēram, dizentērijas un caurejas ārstēšanai, dažādu kukaiņu dzēlienu dziedēšanai, infekcijas slimību un hipertonijas ārstēšanai, nervu sistēmas stiprināšanai, sirds ritma stabilizēšanai un tamlīdzīgi.

 

Lai arī vitamīnu ķiplokos nav daudz, tie satur daudz mikroelementu - kāliju, fosforu, kalciju, sēru un jodu, kā arī spēcīgas ēteriskās eļļas, kas rosina ēstgribu un uzlabo vielmaiņu. Pateicoties fitoncīdu klātbūtnei, ķiplokiem piemīt arī antibakteriālas īpašības - tie nonāvē dažādus vīrusus.

 

Spēcīgās garšas dēļ aknu un nieru slimniekiem ķiploki jālieto ļoti uzmanīgi.

 

Lietojot ķiplokus ikdienā, ir vērts atcerēties, ka rudenī ķiploki ir vērtīgāki nekā pavasarī, kad tie zaudē lielu daļu ārstniecisko spēju.