Smaržīga, garšīga Ziemassvētku krūzīte!

Smaržīga, garšīga Ziemassvētku krūzīte!

21. Sep 2012, 17:16 taschinka taschinka

No piparkūku mīklas var pagatavot ne tikai cepumus,bet vēl daudz ko interesantu,vajadzīga tik vēlēšanās un viss top!

Es pagatavoju smaržīgu,garšīgu piparkūku krūzīti,kas pildīta ar zefīru krēmu.

 

Sastāvdaļas:

100ml medus

1glāze cukurs

150g sviests vai margarīns

100ml piens

ap 700g milti

2 tēj.k soda

garšvielas piparkūkām 1 paciņa

2 ēd.k skābais krējums

 

 

Pagatavošana:

Katliņā ieliekam medu,cukuru,pienu,uzsildam līdz cukurs izkusis,turpinam karsēt uz uguns un pievienojam margarīnu,maisam līdz izkūst.

 

Tad pievienojam sodu un intensīvi maisam,masa uzpūtīsies.Maisam līdz šī masa paliek brūna. Kad šis ir paveikts un masa brūna,tad pievienojam garšviela piparkūkām un ļaujam masai nedaudz atdzist,pievienojam skabo krējumu,izmaisam,tad maisam iekšā miltus. Mīcam mīklu līdz tā nelīp pie rokām.Bet tomēr nepārcenšamies ar miltiem,mīkla mazliet būs lipīga,bet mīcāma. Ieliekam maisiņā un paturam istabas tempertūrā 2-3 stundas.bet var arī cept uzreiz.Mīklu izrullējam plānu.

 

Krūzīti pagatavot nav nemaz tik grūti.Sākumā izgriežam aplīti,kas būs krūzītes dibens un pēc tam taisnstūri,kas būs mala.

Ņemam kā pamatu kādu krūzi,vai glāzi,ietinam to biezā kārtā ar foliju,aptuveni 4 kārtas,lai folijs turas stingri.

Pēc tam uz šīs glāzes,kas aptīta ar foliju pieliekam aplīti,kas ir dibens,pēc tam aptinam taisnstūri,kas ir mala.Kārtīgi salipinam visu kopā.

Glāzi,kas ir iekšs folija un mīklas izņemam.Liekam cepties ar dibenu uz augu.

 

 

Uzcepam arī rokturīti.Un,ja vēlamies arī apakštasīti uztaisam.

 

 

Gatavojam zefīra krēmu,ko pildam iekšā.

 

 

1 olas baltums

100 ml ūdens vai 50ml ūdens un 50 ml sīrups

2 tēj.k Santa Maria želatīns(bez kaudzes)

8 ēd.k cukurs

1/4 tēj.k citronskābe vai dažas piles citrona sula

šķipsniņa sāls

vaniļas cukurs 1 ēd.k.

 

 

Pagatavošana:

Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāli līdz baltums jau palicis krēmīgs,tad pievienojam 1 ēd.k cukuru un vaniļas cukuru un turpinam putot līdz izveidojas stingra masa,kas nekrīt nost no karotes.Liekam ledusskapī.

Pa to laiku 50ml ūdenī vai sīrupā iemaisam želatīnu,atstājam.

Katliņā ielejam pārējo 50ml ūdeni,pievienojam 7 ēd.k cukuru un citronskābi.Vāram nepārtraukti maisot,kā parādās burbuļi no tā brīža vāram ap 7 minūtēm.

Lai pārbaudītu vai sīrups gatavs mazu pilīti iepilinam traukā ar aukstu ūdeni,ja sīrups paliek vienā pikucī nevis izšķīst ūdenī tad gatavs.

Šajā sīrupā tikko noņemtā no uguns ielejam želatīnu un izmaisam.

 

Ņemam saputoto olas baltumu un nepārtraukti putojot lēnā strūklakā lejam iekšā sīrupu ar želatīnu.

Putojam ap 20 minūtēm,līdz šī krēma masa kļūst bieza,stingra un nekrīt nost no miksera slotiņām.

Sapildam iekšā un izdekorējam.

 

 

 

 

Recepšu konkurss turpinās: gaidām gardāko Ziemassvētku uzkodu receptes!

taschinka taschinka 31. Dec 2011, 08:44

50ml domāts ūdens,kur gatavo sīrupu(cukurūdeni),bet otri 50ml var būt ūdens,vai arī kāds zaptsūdens,kur mēs izšķīdinam želatīnu.Ja ņemsim ūdeni tad būs balti zefīriņi,bet ja kādu zaptsūdeni,tad būs cita krāsa zefīriem.

20. Dec 2011, 18:23

50 ml sirupa...bet es isti nesaprotu kada sirupa? ☺

taschinka taschinka 18. Dec 2011, 12:08

Mīkla man bija plāni izrullēta,bet lai nesagāžās tādēļ sākumā jāliek ar dibenu uz augšu cepties.Jo plānāka mīkla,jo ātrāk izcepsies,un tas ir tas kas vajadzīgs.
Un kad liek mīklu ap foliju,kārtīgi salipinam savienojuma vietas,bet tā kā mīkla ir mazliet lipīga,tad tas nav grūti.Ideālā variantā būtu maza dzelzs krūzīte,ko var likt cepeškrāsnī,man nebija tādēļ izmantoju tikai foliju.

princesemince princesemince 18. Dec 2011, 11:15

cik apmēram biezu vajadzētu mīklu, lai cepšanas laikā tur tas "pasākums" nesagāžas?

taschinka taschinka 18. Dec 2011, 11:09

Paldies!