Sievietes veselība pašas rokās

Sievietes veselība pašas rokās

24. Oct 2010, 14:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik bieži, mēs sievietes, dodamies vizītē pie ginekologa? Diezgan bieži mums nākas piemirst, jo mājās daudz darāmā vai vienkārši atliekam to uz citu nedēļu, taču to vajadzētu izdarīt, jo mūsu veselība ir vienīgais dārgums.

 

Latvijā dzemdes kakla vēzis ir otrais izplatītākais ļaundabīgais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam, tāpēc ir ļoti būtiski sekot līdzi savam veselības stāvoklim arī tad, ja mēs jūtamies labi.

 

„Ar dzemdes kakla vēzi var saslimt jebkura sieviete, jo pastāv cieša saikne starp dzemdes kakla vēzi un cilvēka papilomas vīrusu. Inficēties ar dzemdes kakla vēzi var, stājoties seksuālās attiecībās,” stāsta ginekoloģe Liāna Gavare.

 

Ja esi to sieviešu grupā, kuras apsver vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi, tad vislabākā vecuma grupa ir sievietes līdz 26 gadu vecumam, kad antivielu līmenis, kas tiek saņemts vakcīnas laikā, saglabājas augsts. Tomēr pastāv arī ierobežojumi, kad vakcinēties nedrīkst- kāda infekcijas slimība, grūtniecība, plānojot grūtniecību un barojot bērniņu ar krūti.

 

Kā atklāj Liāna Gavare, vakcinācija sastāv no trīs potēm- pirmreizējās, pēc tam 2. deva pēc mēneša un tad trešā- pēc 6 mēnešiem. Ja pēc pirmās vakcīnas devas ir bijusi alerģiska reakcija, tad ar ārstu tiek izrunāts, vai ir vajadzība vakcinēties ar šo vakcīnu vai nē.

 

Ja tomēr vakcinācijas cikla laikā ir pieteicies bērniņš, tad vakcinācija jāatliek līdz brīdim, kad mazais būs piedzimis un māmiņa viņu vairs nebaros ar krūti.

 

Lai gan vakcīna aizsargā pret saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi 94% gadījumu, tomēr ikvienai sievietei vajadzētu doties pie ginekologa katru gadu, lai pārbaudītu savu veselību.

 

Pagaidām zinātnieki ir pierādījuši, ka pat pēc 20 gadiem sievietes ķermenī būs saglabājies augstāks antivielu līmenis pret dzemdes kakla vēzi, nekā dabiskais, tāpēc, visticamāk, atkārots vakcinācijas cikls nebūs nepieciešams.